ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο και οι φορο-ελεγκτές – επιχείρηση «καθαρά χέρια» από το Εσωτερικών Υποθέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο και οι φορο-ελεγκτές – επιχείρηση «καθαρά χέρια» από το Εσωτερικών Υποθέσεων
Ποιοι υπάλληλοι θα ελέγχονται και πώς για την περιουσιακή τους κατάσταση. Νέα απόφαση Πιτσιλή καθορίζει νέα κριτήρια για τους εσωτερικούς ελέγχους.

Με το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής να εντείνεται ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να περάσει από «ψιλό κόσκινο» τους υπαλλήλους και τα στελέχη της, που βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε «πειρασμούς». Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκινά μια «επιχείρηση καθαρά χέρια», όπου ελεγχόμενοι θα είναι εφοριακοί, τελωνειακοί και λοιποί φορολογικοί υπάλληλοι. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ θα έχει πολλή δουλειά καθώς τα προηγούμενα χρόνια εντοπίστηκε πληθώρα ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ. Μεταξύ των αδικημάτων που έχουν καταγραφεί είναι η απάτη, η απιστία, η δωροληψία, η εκβίαση, η ψευδής βεβαίωση, το ξέπλυμα χρήματος και η χρήση πλαστού πτυχίου.

Οι «αδιάφθοροι» των Εσωτερικών Υποθέσεων θα ψάξουν περιπτώσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων στελεχών και υπάλληλων σε θέσεις «κλειδιά». Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το σήμα για στοχευμένους αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων θα ελέγξουν τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι εφοριακοί και οι τελωνειακό βάζοντας στο «μάτι» περιουσία στο εξωτερικό, υψηλούς τόκους καταθέσεων, λήψη μερισμάτων από το εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας, κατοχή σκάφους αναψυχής, απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, λήψη ή παροχή δωρεών, καταβολή υψηλών τοκοχρεολυσίων, χρησιμοποίηση ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης, μη σημαντικές οικογενειακές δαπάνες ή ανυπαρξία αυτών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, ως κριτήρια για την επιλογή των υπαλλήλων που θα ελεγχθούν ορίζονται τα εξής:

- Η άσκηση καθηκόντων θέσεων ευθύνης προϊσταμένου Γενικής Διευθύνσεως Διευθύνσεως, Υποδιευθύνσεως, Τμήματος, το χρόνο άσκησης αυτών των καθηκόντων και τις υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών.

- Η άσκηση καθηκόντων ελεγκτή στις οργανικές μονάδες της Α.Α.Δ.Ε., το χρόνο άσκησης αυτών των καθηκόντων και τις υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών.

- Η άσκηση καθηκόντων Προέδρου ή μέλους Επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών της Α.Α.Δ.Ε.

- Η άσκηση καθηκόντων Προέδρου Επιτροπών παραλαβής έργων της Α.Α.Δ.Ε.

- Η άσκηση ποινικής δίωξης υπαλλήλου για εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία.

- Η συμπερίληψη στοιχείων οικονομικού ενδιαφέροντος στης υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, ενδεικτικά, όπως περιουσία στο εξωτερικό, υψηλοί τόκοι καταθέσεων, λήψη μερισμάτων από το εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας, κατοχή σημαντικού τεκμηρίου διαβίωσης π.χ. σκάφος αναψυχής, απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, λήψη ή παροχή δωρεών, καταβολή υψηλών τοκοχρεολυσίων, χρησιμοποίηση ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης, μη σημαντικές οικογενειακές δαπάνες ή ανυπαρξία αυτών ή τη μη συμπερίληψη όλων των ανωτέρω στοιχείων.

- Η άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή ή διατήρηση λογιστικού γραφείου ή εργασία σε λογιστικό γραφείο από συγγενικά πρόσωπα, σύζυγος ή γονέας ή γονέας συζύγου ή τέκνα ή αδελφούς.

- Η άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή ή διατήρηση εκτελωνιστικού γραφείου ή εργασία σε εκτελωνιστικό γραφείο από σύζυγο ή γονέα ή γονέα συζύγου ή τέκνα ή αδελφούς.

- Η άσκηση καθηκόντων δημοσίου υπολόγου (όποιος διαχειρίζεται, έστω και χωρίς νόµιµη εξουσιοδότηση, χρήµατα, αξίες ή υλικό που ανήκουν στο ∆ηµόσιο ή σε Ν.Π.∆.∆)

Το φετινό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:

- Διενέργεια 40 εσωτερικών ελέγχων (κατ’ ελάχιστο μέχρι το στάδιο σύνταξης των αντίστοιχων προσωρινών εκθέσεων) σε διαδικασίες και λειτουργίες των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

- Διενέργεια 80 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων.

- Διενέργεια 30 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις Υπηρεσίες.

- Διενέργεια 100 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

- Αξιολόγηση και διεκπεραίωση τουλάχιστον του 90% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων .

- Διενέργεια 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων.

- Διενέργεια 4 διαχειριστικών ελέγχων ανά Φορολογική Περιφέρεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider