Εκκρεμείς συντάξεις: Φρέναρε ο ρυθμός απονομών τον Φεβρουάριο παρά την συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Φρέναρε ο ρυθμός απονομών τον Φεβρουάριο παρά την συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών
Δρομολογείται η διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους. Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και από επιπλέον λογιστές και δικηγόρους

Φρέναραν οι ρυθμοί έκδοσης των συντάξεων το μήνα Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκαν οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις από τους ιδιώτες (δικηγόρου και λογιστές) που είναι πιστοποιημένοι στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν 22.425 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και πληρώθηκαν 731 προσωρινές συντάξεις, ενώ τον Ιανουάριο είχαν εκδοθεί 26.981 οριστικές και 965 προσωρινές συντάξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το δ’ τρίμηνο του 2021, οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές συντάξεις τον περασμένο χρόνο ανήλθε στις 242.061.

Ολα αυτά εν μέσω καταγγελιών των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ για μικρό αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων και μάλιστα με λάθη και των διαψεύσεων εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

Νέες κατηγορίες ασφαλισμένων θα μπορούν να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους

Σε 90 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι ξεκίνησαν να εντάσσονται σταδιακά στη διαδικασία απονομής από τα τέλη του 2021.

Παράλληλα, δρομολογείται η διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πιστοποιημένους, καθώς σήμερα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιώτες που εμπλέονται στις απονομές συντάξεων ανέρχονται σήμερα σε 458 και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και από επιπλέον λογιστές και δικηγόρους, που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες φάσεις πιστοποίησης.

Περιορισμένες και με λάθη οι συντάξεις των ιδιωτών

Για «πενιχρό αριθμό αλλά και για εντελώς λάθος συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους ιδιώτες» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν για κύριες κι επικουρικές συντάξεις (οριστικές αλλά και προσωρινές) από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ το τρίμηνο Νοεμβρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, ανέρχεται σε περισσότερες από 105.000, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι ιδιώτες έχουν εκδώσει λιγότερα από 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων «τα περισσότερα των οποίων ήταν λάθος.»

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κληθούν οι συνάδελφοί μας των τμημάτων απονομών να τα διορθώσουν, ώστε να μην λάβουν οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι λάθος ποσό συντάξεως, αντιμετωπίζοντας τις όποιες τυχόν συνέπειες αλλά και την ταλαιπωρία, για τη λήψη χαμηλότερου ή υψηλότερου ποσού από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να λάβουν, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να επιστρέψουν ενδεχομένως κι εντόκως.»

Κι αυτό συμβαίνει, παρότι οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες καλύπτουν μόνο τις πολύ απλές κι εύκολες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, ενώ είναι αναρμόδιοι για τις πιο σύνθετες, όπως είναι για παράδειγμα αυτές της διαδοχικής ασφάλισης ή της έκδοσης επικουρικής συντάξεως», τονίζουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Ρεκόρ απονομών το 2021 - Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάθεσης σε πιστοποιημένους ιδιώτες

Την Πέμπτη το ραντεβού για εκκρεμείς συντάξεις και επιδόματα – Kρας τεστ για την «έξοδο» από την εποπτεία

Συντάξεις: 225.000 απονομές μέσα στο 2021 - Μήνας ρεκόρ ο Νοέμβριος

gazzetta
gazzetta reader insider insider