Ερχονται «κόφτες» στην παραμονή ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ - Τι αλλάζει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερχονται «κόφτες» στην παραμονή ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ - Τι αλλάζει
Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι που παραμένουν στις λίστες του ΟΑΕΔ για να απολαμβάνουν μια σειρά από κοινωνικές παροχές (δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, προνομιακά εισιτήρια κ.α.).

Φρένο στους άνεργους που καταχρηστικά βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, παρότι έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν αναζητούν εργασία, πρόκειται να βάλει το υπουργείο Εργασίας.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, το υπουργείο εκτός από τις αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας θα επιδιώξει το ξεκαθάρισμα της λίστας των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού, από τις περιπτώσεις που παραμένουν εκεί για να απολαμβάνουν μια σειρά από κοινωνικές παροχές (δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, φοροαπαλλαγές κ.α.)

Σύμφωνα με έλεγχο των υπηρεσιών του Οργανισμού, στη λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων του υπάρχουν άνεργοι με πολύ υψηλά εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 5.000 άτομα εμφανίζονται με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο που δήλωναν άνεργοι και λάμβαναν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγήθηκε το 2019 και το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο μητρώο του ΟΑΕΔ, έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.256 άτομα με εισόδημα 30.000-40.000 ευρώ το 2019, καθώς και 2.692 άτομα το 2020, 1.158 με εισόδημα 40.000-50.000 ευρώ το 2019 και 1.036 άτομα τον επόμενο χρόνο, αλλά και 1.163 άτομα με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και 1.059 άτομα με το ίδιο εισόδημα το 2020.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια που πρόκειται να επιβληθούν στους ανέργους προκειμένου να παραμένουν στις λίστες του οργανισμού αφού λήξει το διάστημα της επιδότησής τους, είναι τα εξής:

  • εισοδηματικοί και περιουσιακοί «κόφτες»
  • ενεργή αναζήτηση εργασίας ως δεσμευτική υποχρέωση. Σε περίπτωση άρνησης ένταξης σε πρόγραμμα απασχόλησης έως και τρεις φορές, ο άνεργος θα βγαίνει εκτός λίστας και θα μένει χωρίς παροχές
  • υποχρεωτική παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης

- Βασικές ψηφιακές δεξιότητες για μακροχρόνια άνεργους καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα

- Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα

- «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΑΕΔ - Ταμείο Ανάκαμψης: 100 εκατ. ευρώ για κατάρτιση 80.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider