Κατώτατος μισθός: Ξεκινά η διαβούλευση για την δεύτερη αύξηση του 2022

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Ξεκινά η διαβούλευση για την δεύτερη αύξηση του 2022
Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Μαίου για πάνω από 700.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό με την αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς ( ΤτΕ, ΙΟΒΕ κλπ.)

Πιο συγκεκριμένα, χθες συνεκλήθη η αρμόδια Επιτροπή υπό την Προεδρία του ομ. καθηγητή Νομικής Αθηνών και Προέδρου του Ο.ΜΕ.Δ., Κώστα Παπαδημητρίου, αποστέλλοντας προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και υποβολή, εκ μέρους τους, των σχετικών εκθέσεων .

Η διαδικασία διαλόγου για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Απριλίου 2022, ώστε αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να ανακοινώσει το ύψος της αύξησης στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου ο νέος βασικός μισθός να ισχύσει από την 1η Μαίου για πάνω από 700.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Το ύψος της δεύτερης αύξησης του 2022 αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, καθώς η κυβέρνηση - δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- προετοιμάζει το έδαφος για για γενναία αναπροσαρμογή, πολύ μεγαλύτερη του συμβολικού 2% που ίσχυσε από 1/1/2022.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 5-6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021 που θα κινηθεί γύρω στο 7-8%. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 696 ευρώ (με αύξηση 5%) ή τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%) από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «γεννά» προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή του μισθού, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 10%. Αν για παράδειγμα η οικονομία κλείσει με ανάπτυξη 7% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 12% (14% - 2% που έγινε ήδη την Πρωτοχρονιά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Το καλό και το καλύτερο σενάριο της αύξησης για 700.000 μισθωτούς - Πόσο θα φτάσουν επιδόματα και παροχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider