Κατώτατος μισθός: Από βδομάδα η πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους- Τον Απρίλιο η εισήγηση Χατζηδάκη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Από βδομάδα η πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους- Τον Απρίλιο η εισήγηση Χατζηδάκη
Την εφαρμογή της επικείμενης αύξησης από την 1η Μαΐου, θα ακολουθήσει μια δεύτερη μικρή αύξηση την 1η Ιουνίου, κατά 0,25%

Εκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό με την αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς ( της ΤτΕ, του ΙΟΒΕ κλπ.)

Η διαβούλευση θα «τρέξει» με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Θα ακολουθήσει η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων έως τις 15 Μαρτίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προφορική διαβούλευση.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η έκθεση των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του τελικού Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο θα παραδοθεί στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να εισηγηθεί έως τις 15 Απριλίου στο Υπουργικό Συμβούλιο το ύψος του νέου κατώτατου μισθού

Την εφαρμογή της επικείμενης αύξησης από την 1η Μαΐου, θα ακολουθήσει μια δεύτερη μικρή αύξηση την 1η Ιουνίου, κατά 0,25%, λόγω της προγραμματισμένης μείωσης των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% (0,25% για τις εισφορές των ασφαλισμένων και 0,25% για τις εισφορές των εργοδοτών).

Τα σενάρια

Το ύψος της δεύτερης αύξησης του 2022 αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, καθώς η κυβέρνηση - δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- προετοιμάζει το έδαφος για για γενναία αναπροσαρμογή, πολύ μεγαλύτερη του συμβολικού 2% που ίσχυσε από 1/1/2022.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 5-6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021 που θα κινηθεί γύρω στο 7-8%. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 696 ευρώ (με αύξηση 5%) ή τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%) από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «γεννά» προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή του μισθού, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 10%. Αν για παράδειγμα η οικονομία κλείσει με ανάπτυξη 7% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 12% (14% - 2% που έγινε ήδη την Πρωτοχρονιά).

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 743 ευρώ, πολύ κοντά στην πρόταση της ΓΣΕΕ που κάνει λόγο για επαναφορά του στα 750 ευρώ.

Ανεξαρτήτως του ύψους που θα διαμορφωθεί ο βασικός μισθός για φέτος, το 2023 θα ακολουθήσει και νέα υψηλή αύξηση με τον κατώτατο να ξεπερνά το «ψυχολογικό» όριο των 751 ευρώ, ύψος στο οποίο βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2012, πριν τις μνημονιακές περικοπές που τον έφτασαν στα 550 ευρώ (μεικτά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τρέχει» η διαδικασία για την θέσπιση του κατώτατου μισθού - Το νέο χρονοδιάγραμμα

Κατώτατος μισθός: Το καλό και το καλύτερο σενάριο της αύξησης για 700.000 μισθωτούς - Πόσο θα φτάσουν επιδόματα και παροχές

Μητσοτάκης: Το Μάιο η αύξηση του κατώτατου – Ποιοι νέοι κλάδοι εντάσσονται στην αναστολή εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider