Τέλος χρόνου για τις κορονο-οφειλές προς τον ΕΦΚΑ - Έρχεται παράταση για τη ρύθμιση των 72 δόσεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος χρόνου για τις κορονο-οφειλές προς τον ΕΦΚΑ - Έρχεται παράταση για τη ρύθμιση των 72 δόσεων
Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους είτε σε έως 36 άτοκες δόσεις, είτε σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (ετησίως) και δόση από 50 ευρώ

Η μικρή προσέλευση των οφειλετών στη ρύθμιση του ΕΦΚΑ για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ από τις αρχές του έτους για πολλούς κλάδους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Η σχετική προθεσμία εκπνέει την ερχόμενη εβδομάδα (στις 31 Ιανουαρίου) και αναμένεται να παραταθεί για έναν μήνα, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί είναι περίπου 14.000.

Στόχος της παράτασης είναι να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα στη ρύθμιση , για τα οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στην πανδημία «φούσκωσαν» οι οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα και ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη το Κέντρο έχει στείλει τα σχετικά «ραβασάκια» βεβαίωσης οφειλών σε 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση των 72 δόσεων του ΕΦΚΑ αφορά χρέη της πανδημίας που δημιουργήθηκαν εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1/3/2020 έως 31/7/2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020, καθώς η είσπραξή τους είχε «παγώσει».

Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να τα εξοφλήσουν είτε σε έως 36 άτοκες δόσεις, είτε σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (ετησίως). Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, δίνεται η δυνατότητα ενιαία ρύθμισης των κορονο-οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την εφορία. Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοχρέη: «Ξεπαγώνουν» οφειλές 2,26 δισ. για 820.000 πληττόμενους οφειλέτες. Τελειώνει η ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Θηλιά κορονοχρεών 1,5 δισ. «πνίγουν» τον ΕΦΚΑ - Τι επιλογές έχουν οι οφειλέτες

Στα σκαριά νέα παράταση για τα κορονοχρέη, μικρή προσέλευση στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider