Tax & Labour | Εργασιακά
15-01-2022 | 13:00

Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια της αύξησης από την Πρωτομαγιά - Πόσο αυξάνονται επιδόματα και παροχές

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Το καλό και το καλύτερο σενάριο της αύξησης για 700.000 μισθωτούς - Πόσο θα φτάσουν επιδόματα και παροχές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αυξήσεις στον μισθό τους θα δουν από την Πρωτομαγιά πάνω από 700.000 μισθωτοί (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν 663 ευρώ μεικτά (570 ευρώ καθαρά).

Το ύψος της δεύτερης αύξησης του 2022 αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, καθώς η κυβέρνηση - δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- προετοιμάζει το έδαφος για για γενναία αναπροσαρμογή, πολύ μεγαλύτερη του συμβολικού 2% που ίσχυσε από 1/1/2022.

Η αύξηση θα καθοριστεί με βάση και τις προτάσεις που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας από τις ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίοι στην τελευταία διαβούλευση είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, αφού ξεκινούσαν από «πάγωμα» και έφταναν έως και αύξηση της τάξης του 15%. 

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 5-6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021 που θα κινηθεί γύρω στο 7-8%. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 696 ευρώ (με αύξηση 5%) ή τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).

Ωστόσο, η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «γεννά» προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή του μισθού, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 10%. Αν για παράδειγμα η οικονομία κλείσει με ανάπτυξη 7% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 12% (14% - 2% που έγινε ήδη την Πρωτοχρονιά).

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 743 ευρώ, πολύ κοντά στην πρόταση της ΓΣΕΕ που κάνει λόγο για επαναφορά του στα 750 ευρώ.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα «κούμπωνε» με το αφήγημα της κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών που ήρθαν αντιμέτωπα φέτος με ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και στην ενέργεια, που παρά τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς παραμένει ο πιο σημαντικός «βραχνάς» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Υπενθυμίζεται πως ο βασικός μισθός των 663 ευρώ σήμερα, φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 ευρώ για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Επιδόματα και παροχές που αυξάνονται

Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά αυτομάτως θα αυξηθούν τα εξής επιδόματα και παροχές:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Σήμερα είναι στα 408 ευρώ και με μια αύξηση 6% θα πάει στα 433 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας 
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας 
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας 
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Επιπλέον από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών επηρρεάζονται και μια σειρά από παροχές του ΟΑΕΔ που έχουν να κάνουν με:

- Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

- Τις αποδοχές στους μαθητές - σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν, που ισούται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

- Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό 

- Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος

- Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του  μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Aυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου - Αύριο τα νέα μέτρα στήριξης

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση, λόγω ακρίβειας - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη απόψε

Στα 663 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Ιανουαρίου 2022