Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση, λόγω ακρίβειας - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη απόψε

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση, λόγω ακρίβειας - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη απόψε
Η νέα αύξηση στον κατώτατο μπορεί να είναι της τάξης ακόμη και του 6%, ώστε σωρρευτικά η αύξηση του 2022 να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 8% (και τα 700 ευρώ)

Νωρίτερα θα γίνει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, στη σκιά της ακρίβειας που δείχνει τα «δόντια» της, του πληθωριστικού άλματος (5,9%) που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και της ακύρωσης του σεναρίου μείωσης του ΦΠΑ.

Η αύξηση επισπεύσθηκε και από τις αλυσιδωτές αυξήσεις που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση, επιβαρύνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει -ίσως και απόψε- την διαδικασία περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού- σε τηλεοπτική του συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον ΑΝΤ1.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας ήδη από τις επόμενες ημέρες (στο τέλος Ιανουαρίου), η οποία διαρκεί 4 μήνες και ολοκληρώνεται με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος Μαΐου βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος. Αρα η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από τον Ιούνιο του 2022 (αντί του Ιουλίου), ενώ δεν αποκλείεται να έχει και αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως οι κατώτατες αποδοχές αυξήθηκαν ήδη κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022 και έφτασαν στα 663 ευρώ (από 650 ευρώ το μήνα που ήταν το 2021).

Η νέα αύξηση που θα έρθει νωρίτερα από το β' εξάμηνο - που είχε αρχικά ανακοινωθεί - θα είναι αισθητά υψηλότερη, δεδομένου ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 θα κινηθεί πάνω από τα επίπεδα του 8%.

Ως εκ τούτου, η νέα αύξηση στις βασικές αποδοχές μπορεί να είναι της τάξης ακόμη και του 6%, ώστε αθροιστικά η αύξηση του 2022 να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 8% (2%+6%) και να ανέλθει στα 703 ευρώ.

Το ποσοστό της αύξησης θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και πολλά επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας.

Πόσο είναι σήμερα

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ (από 650 ευρώ πέρυσι).
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ (από 29,04 ευρώ πέρυσι).

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 663 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Ιανουαρίου 2022

Κατώτατος μισθός: Πού μπορεί να φτάσει μετά την διπλή αύξηση το 2022 - Ποια επιδόματα συμπαρασύρει

gazzetta
gazzetta reader insider insider