Ενιαία Αρχή Συντάξεων: Στα σκαριά νέα εποπτική Αρχή για το ΤΕΚΑ και τα επαγγελματικά ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενιαία Αρχή Συντάξεων: Στα σκαριά νέα εποπτική Αρχή για το ΤΕΚΑ και τα επαγγελματικά ταμεία
Η Ενιαία Αρχή Συντάξεων θα διαμορφώνει σε ετήσια βάση μία Έκθεση για την πορεία των 3 πυλώνων ασφάλισης (δημόσια-υποχρεωτική, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση).

Τη λειτουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής, της Ενιαίας Αρχής Συντάξεων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία θα εποπτεύει τόσο την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση (ΤΕΚΑ), όσο και την προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση (ΤΕΑ). Επιπλέον θα επιτηρεί και το σύστημα της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Με αυτό τον τρόπο, η εποπτεία θα συγκεντρωθεί σε έναν ενιαίο Φορέα (σήμερα ασκείται από το υπουργείο Εργασίας, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και θα σταματήσει ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών αρχών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητες σε εποπτικό επίπεδο.

Με αφετηρία τη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης από 1/1/2022, η νέα Αρχή θα ασκεί αυστηρό έλεγχο ώσπου να βρει τον «βηματισμό» του, στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από την προηγούμενη συνθήκη, του διανεμητικού συστήματος στο κεφαλαιοποιητικό.

Η Ενιαία Αρχή Συντάξεων θα διαμορφώνει σε ετήσια βάση μία Έκθεση για την πορεία των 3 πυλώνων ασφάλισης (δημόσια-υποχρεωτική, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση), με αναφορές -μεταξύ άλλων- στις δημογραφικές εξελίξεις, στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και στις επενδύσεις των Ταμείων.

Ταυτόχρονα θα παρουσιάζει τα ποσοστά αναπλήρωσης που πρέπει να υπάρχουν για μελλοντικές συντάξεις, αλλά και προτάσεις για την βελτίωση της αποταμίευσης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Διαβούλευση για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου

Η νέα εποπτική αρχή θα έχει διττό σκοπό:

  • την καταγραφή και παρακολούθηση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε συνάρτηση με τις δημογραφικές εξελίξεις, ώστε να μπορούν να γίνονται καλύτερες «μακροοικονομικές προβολές» για το διανεμητικό σύστημα ασφάλισης, για να διαπιστώνεται ποια είναι η πορεία του και, αν και χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις.
  • την οριοθέτηση των κανόνων λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί δραστικά (με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και φορείς να επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες εποπτικές αρχές του υφιστάμενου συστήματος, καθώς και τους λοιπούς εμπλεκόμενους της αγοράς, ειδικά τα ΙΕΣΠ-ΤΕΑ για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΚΑ: Η επενδυτική στρατηγική του νέου Επικουρικού Ταμείου και οι δικλείδες προστασίας των ασφαλισμένων - Ο ρόλος του ΕΦΚΑ

ΤΕΚΑ: Πού θα επενδύονται οι εισφορές - Τι επιλογές θα έχουν οι ασφαλισμένοι

Επαγγελματικά Ταμεία: Πάνω από 200.000 οι ασφαλισμένοι τους - Σε τροχιά αδειοδότησης 6 νέα καταστατικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider