Σκληρό ροκ Χατζηδάκη με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ - Το ποινολόγιο, οι κομμένες άδειες και οι ιδιώτες μάνατζερς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρό ροκ Χατζηδάκη με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ - Το ποινολόγιο, οι κομμένες άδειες και οι ιδιώτες μάνατζερς
Με την απειλή της δυσμενούς μετάθεσης θα εργάζονται από τον επόμενο χρόνο οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στον τομέα των απονομών συντάξεων, ενώ «κόπηκαν» και οι άδειες την περίοδο των γιορτών

Μια κόντρα που κλιμακώνεται καθημερινά και κανείς δεν γνωρίζει που θα... καταλήξει, είναι αυτή μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Ο εμφύλιος ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα με την έλευση του νέου υπουργού στο κτίριο της οδού Σταδίου, με καταιγισμό πυρών κατά των υπαλλήλων του Φορέα, τους οποίους ο υπουργός κατά καιρούς χαρακτήρισε «γραφειοκράτες», «αδιάφορους» και υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, ενώ τους χρέωνε στενοκεφαλιά και δεσποτισμό.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, άνοιξε την «πόρτα» των απονομών συντάξεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες (λογιστές και δικηγόρους), μια κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης.

«Οδηγεί ολόκληρο τον ΕΦΚΑ σε πλήρη απαξίωση, προκειμένου να παραδώσει, σαν «ώριμο φρούτο», τα κλειδιά στα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία υπηρετεί» του καταλόγιζε η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και κάπως έτσι η κόντρα έγινε «πόλεμος» με εκατέρωθεν βολές.

Χθες μάλιστα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο υπουργός ζήτησε από τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, να μην δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.

Κατέληξε δε σε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψιν την κρισιμότητα της περιόδου αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την ανάγκη για ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων και εξυπηρέτηση των πολιτών την περίοδο των εορτών.

Αλλωστε σε έξι μήνες από σήμερα (τον Ιούνιο του 2022) έχει δεσμευτεί στους θεσμούς να μηδενίσει το στοκ των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ανέρχονται σε 120.000 (για κύρια σύνταξη). Τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, έκρουσαν τον «κώδωνα» για τους αργούς ρυθμούς απομείωσης των εκκρεμοτήτων, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως φέτος υποβλήθηκαν πολλά παραπάνω αιτήματα λόγω της αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022.

«Ο κ.Χατζηδάκης από την στιγμή που ανέλαβε Υπουργός «καθυβρίζει» τους υπαλλήλους προκειμένου να κρύψει την εσκεμμένη κατάντια του e-ΕΦΚΑ και προκειμένου να έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Χρησιμοποίει, για άλλη μία φορά, το «φτηνό τέχνασμα» του κοινωνικού αυτοματισμού φορτώνοντας τις ευθύνες σε εμάς τους υπαλλήλους , που ούτε διοικούμε, ούτε νομοθετούμε, ούτε διορίζουμε διοικητές υποδιοικητές και εκατοντάδες συμβούλους και παρασυμβούλους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ).

«Να πάρει τώρα πίσω την καθυπόδειξη προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ για ανάκληση των αδειών, διότι τον προειδοποιούμε ότι η αντίδραση θα είναι μαζική και γενικευμένη. Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Ο αυταρχισμός και η υποκρισία δεν θα περάσουν!»

Ιδιώτες μάνατζερς με υψηλά κασέ

Υψηλά κασέ στα στελέχη της αγοράς που θα έρθουν ως μεταγραφή στον ΕΦΚΑ προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, θα δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών με τριετείς συμβάσεις -και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ- τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα με διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη) και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

Επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η προσέλκυση των καλύτερων managers της αγοράς, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του Οργανισμού. Oι αμοιβές των νέων στελεχών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν θα προκαλούν με υπέρμετρα ποσά, αλλά θα αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες του συμβολαίου τους, την δυσκολία της δουλειάς τους και το ρίσκο της επαγγελματικής τους μετακίνησης.

«Η ουσιαστική παράδοση της διοίκησης του φορέα, σε δήθεν καταρτισμένους ιδιώτες μάνατζερ, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν θα γνωρίζουν και θα είναι παντελώς άσχετοι στον τρόπο έκδοσης των συντάξεων αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού μας συστήματος, ανατριχιάζει κάθε συνειδητοποιημένο συμπολίτη μας για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στον ΕΦΚΑ, αφού το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή του σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία» επισημαίνει η ΠΟΣΕ του ΕΦΚΑ.

Αυστηρό το ποινολόγιο

Με την απειλή της δυσμενούς μετάθεσης θα εργάζονται από τον επόμενο χρόνο οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στον τομέα των απονομών συντάξεων. Ο έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων είναι καθημερινός, μέσα από ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία στον «Πύργο Ελέγχου» και τσεκάρει σε πραγματικό χρόνο τις απονομές.

Οι υπάλληλοι που συνεχίζουν να περνούν κάτω από τον πήχη της νέας στοχοθεσίας (ημερήσια υποχρέωση 3 συντάξεων, που σημαίνει 60 συντάξεις το μήνα.) θα βρεθούν αντιμέτωποι με μετακινήσεις – μεταθέσεις σε άλλα τμήματα και πόστα, ξεκινώντας από τους αρμόδιους διευθυντές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να εξεταστεί ακόμη και η διαγραφή τους από το μητρώο των εισηγητών.

Αυστηρές θα είναι οι ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα. Συγκεκριμένα, συστήνεται νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό και αποστολή την άμεση έρευνα των καταγγελιών των πολιτών. Αν απαιτηθεί πειθαρχική δίωξη, το πειθαρχικό συμβούλιο θα εξετάζει τις κυρώσεις εντός ταχύτερων προθεσμιών (σήμερα διαρκούν ακόμη και 2 χρόνια αντίστοιχες υποθέσεις), συγκεκριμένα εντός ενός μηνός αντί για τρεις που ισχύει σήμερα.

Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων του ΕΦΚΑ στο πειθαρχικό συμβούλιο, προκειμένου η «τιμωρία» των παραβατών να μην εξαρτάται από προσωπικές σχέσεις και συναδελφικούς συσχετισμούς. Παράλληλα αν απαιτηθεί ΕΔΕΕ, αυτή θα διενεργείται από υπάλληλο άλλου υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Κ. Χατζηδάκης ζητά να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ

Χατζηδάκης: Το Ασφαλιστικό είναι «κουρελού»

Εκκρεμείς συντάξεις: Μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και δυσμενής μετάθεση στους απείθαρχους - Το σχέδιο Χατζηδάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider