Αναδρομικά συνταξιούχων: Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις
Νέα ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για τα αναδρομικά ποσά από συντάξεις ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων.

Χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά, κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ με την τροποποιητική δήλωση που υπέβαλαν για να δηλώσουν τα αναδρομικά. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Το θέμα έχει απασχολήσει τη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, η οποία έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαίωναν φορολογούμενους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης, όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής, ότι πρέπει να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε. Σύμφωνα με τη ΔΕΔ, είναι υποχρέωση της φορολογικής αρχής που υπαγορεύεται από ρητές διατάξεις, αλλά και από «την αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία επιτάσσει την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή κατά τρόπο σύμφωνο με τα χρηστά ήθη».

Μια από τις αποφάσεις της ΔΕΔ (948/19.03.2019) αφορά συνταξιούχο ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 επιχείρησε να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά του 2016, αλλά το Taxisnet δεν τον άφηνε να προχωρήσει γιατί το NAT τροποποίησε εκπρόθεσμα τη βεβαίωση αποδοχών χωρίς να τον ενημερώσει. Του βεβαιώθηκε πρόστιμο 100 ευρώ αλλά προσέφυγε στην ΔΕΔ. Η ΔΕΔ ερευνώντας το θέμα, βρήκε πως το ΝΑΤ άλλαξε το ηλεκτρονικό αρχείο αποδοχών στις 17/5/2017. «Συνεπώς, ο ασφαλιστικός φορέας μετέβαλε το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαίωσης αποδοχών της επικουρικής σύνταξης του προσφεύγοντος για το φορολογικό έτος 2016 μετά την υποβολή της εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του» και για τον λόγο αυτό η ΔΕΔ διέγραψε το πρόστιμο.

Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά συντάξεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση από το φορέα πληρωμής.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Οι συνταξιούχοι αλλά και οι μισθωτοί που έλαβαν το 2020 αναδρομικές αποδοχές θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να εμφανίσουν στην Εφορία τις αποδοχές που έχουν εισπράξει. Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020. Συγκεκριμένα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019, ο συνταξιούχος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

- Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

- Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη ΔΟΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider