Ασφαλιστικά
23-11-2021 | 07:47

Έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους: Ποιοι «κόβονται» από το μέρισμα - Πόσοι θα λάβουν διπλή πληρωμή

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους: Ποιοι «κόβονται» από το μέρισμα - Πόσοι θα λάβουν διπλή πληρωμή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την εβδομάδα των Χριστουγέννων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 830.000 χαμηλοσυνταξιούχων το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ (+50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας) που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος είναι με το βοήθημα αυτό, να αντεπεξέλθουν στο κόστος θέρμανσης και στην άνοδο των τιμών που καταγράφεται σε μια σειρά από προϊόντα καθημερινής ανάγκης.

Τα κριτήρια για να λάβει κάποιος το επίδομα είναι τα εξής:

  • να έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Με άλλα λόγια αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων, να λαμβάνουν και οι δύο συντάξεις χαμηλότερες των 600 ευρώ
  • να διαθέτει συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όχι μεγαλύτερη του ποσού των 200.000 ευρώ.

«Κόφτες» για την χορήγηση του επιδόματος είναι οι εξής:

  • Λήψη και επικουρικής σύνταξης, που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 600 ευρώ
  • Το ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ
  • Εργασία παράλληλα με την σύνταξη
  • Εισόδημα από ενοίκια
  • Εργασίας του/της συζύγου με αποτέλεσμα το οικογενειακό εισόδημα να υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ
  • Ύπαρξη ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ

Κερδισμένοι βγαίνουν οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι χηρείας από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη με λιγότερα από 30 χρόνια και με πολύ χαμηλούς μισθούς (οι παλαιοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ).

Επίσης τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν μαζί και εισπράττουν ο καθένας σύνταξη χαμηλότερη των 600 ευρώ. Αυτοί θα λάβουν τον Δεκέμβριο διπλό το «μέρισμα», δηλαδή θα εισπράξουν 250+250 ευρώ (+ 50 ευρώ  για κάθε εξαρτώμενο μέλος), πέραν των συντάξεών τους.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι συνταξιούχων αγροτών (όπου η μέση σύνταξη ΟΓΑ είναι περίπου στα 490 ευρώ) δικαιούται να πάρει το 250άρι εις διπλούν, δηλ. 500 ευρώ. Αν στην ίδια οικογένεια υπάρχει και προστατευόμενο μέλος, τότε θα πάρουν άλλα 50 ευρώ προσαύξηση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα δικαιούνται το επίδομα των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι που ξεπερνούν τα 600 ευρώ στο ατομικό εισόδημα, αλλά είναι εντός του κριτηρίου ως προς το οικογενειακό εισόδημα.  

Σύμφωνα με τη μηνιαία απεικόνιση των συνταξιοδοτικών παροχών του συστήματος ΗΛΙΟΣ (στοιχεία Οκτωβρίου 2021), οι δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ, «φωτογραφίζονται» στους παρακάτω πίνακες.

Εικόνα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέρισμα: Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η ενίσχυση σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι συνταξιούχοι και ΑΜΕΑ θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα