Δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης έχουν οι ανασφάλιστοι σύζυγοι ακόμη και μετά το διαζύγιο

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης έχουν οι ανασφάλιστοι σύζυγοι ακόμη και μετά το διαζύγιο
Ο ανασφάλιστος διαζευγμένος σύζυγος διατηρεί το δικαίωμα (ως άμεσα ασφαλισμένος) που είχε κατά το χρόνο λύσης του γάμου, στις παροχές ασθένειας σε είδος, από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθενείας.

Την διατήρηση του δικαιώματος ασφάλισης των ανασφάλιστων συζύγων ακόμη και μετά το διαζύγιο, για παροχές υγειονομικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ανασφάλιστος διαζευγμένος σύζυγος διατηρεί το δικαίωμα (ως άμεσα ασφαλισμένος) που είχε κατά το χρόνο λύσης του γάμου, στις παροχές ασθένειας σε είδος, από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθενείας.

Απαραιτήτως πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • ο γάμος λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του,
  • δεν έχει άλλο δικαίωμα άμεσης ή έμμεσης ασφάλισης για παροχές ασθένειας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο,
  • υποβάλει αίτηση διατήρησης του δικαιώματος των παροχών ασθένειας σε είδος εντός έτους απο την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του διαζυγίου και
  • καταβάλλει στον ΕΦΚΑ τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ποσοστό 6,45% επί του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους ανασφάλιστους συμβαλλόμενους σε σύμφωνο συμβίωσης του ν. 4356/2015 (Α' 181) το οποίο λύθηκε.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αριάδνη: Το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας που θα ενοποιεί απασχόληση με ασφάλιση