Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΕΔ-ΕΠΑΝΟΔΟ για την εργασιακή επανένταξη κρατουμένων και αποφυλακισμένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΕΔ-ΕΠΑΝΟΔΟ για την εργασιακή επανένταξη κρατουμένων και αποφυλακισμένων
ΟΑΕΔ
Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του ΟΑΕΔ και του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», με στόχο την προετοιμασία επανένταξης των κρατουμένων και αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας.

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του ΟΑΕΔ και του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», με στόχο την προετοιμασία επανένταξης των κρατουμένων και αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η συνεργασία αφορά την ανάπτυξη και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση στην απασχόληση ενηλίκων και ανηλίκων, προκειμένου να επιτευχθεί η τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας με παράλληλη προετοιμασία και υποστήριξη.

Ειδικότερα, μέσω ανταλλαγής ενημέρωσης, εμπειρογνωμοσύνης και αξιοποίησης δικτύων και συνεργειών, προβλέπεται η συνεργασία στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

- Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εργαστήρια σε καταστήματα κράτησης, με σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των κρατουμένων για την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους και την ευκολότερη κοινωνική τους επανένταξη.

- Ανάπτυξη μηχανισμού προώθησης των αποφυλακισμένων σε συγκεκριμένες ειδικότητες στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και ενημέρωση επιχειρήσεων και αποφυλακισμένων σχετικά με την προσφορά και ζήτηση εργασίας στην αγορά εργασίας.

- Δράσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ και της ΕΠΑΝΟΔΟΥ για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένοι, οι αποφυλακισμένοι και οι οικογένειές τους.

- Ενημέρωση και προώθηση των αποφυλακισμένων από τα Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ σε δράσεις συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και απασχόλησης.

- Προετοιμασία και υποστήριξη των αποφυλακισμένων από την ΕΠΑΝΟΔΟ για την κοινωνική επανένταξή τους και παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής κατά τη διάρκεια της προσαρμογής τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Η προώθηση στην απασχόληση των ανέργων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Οργανισμού. Η νέα συνεργασία του ΟΑΕΔ με την ΕΠΑΝΟΔΟ έχει ως στόχο την ουσιαστική και αποτελεσματική εργασιακή και κοινωνική επανένταξη κρατουμένων και αποφυλακισμένων μέσα από στοχευμένες δράσεις συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι στην προσπάθειά τους να εργαστούν και ξανασταθούν στα πόδια τους. Η προστασία της κοινωνικής συνοχής και η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι προτεραιότητά μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σημείωσε: «Σήμερα επισφραγίστηκε μία πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. Η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι, μετά την αποφυλάκισή τους και η σημερινή συμφωνία θα συμβάλει στην ομαλότερη επαγγελματική τους επανένταξη είτε μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων με την παρακολούθηση από μέρους τους εργαστηρίων που θα λειτουργήσουν οι δύο φορείς εντός των φυλακών και εκτός αυτών είτε με τη σύνδεση των αποφυλακισμένων με τους εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους. Εύχομαι η συνεργασία αυτή να πραγματώσει την επιθυμία των αποφυλακισμένων μας, αλλά και όλων μας για την επαγγελματική τους επανένταξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider