Αναδρομικά συνταξιούχων: «Μαξιλάρι» 900 + 724 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2022 για το επιπλέον κόστος

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: «Μαξιλάρι» 900 + 724 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2022 για το επιπλέον κόστος
Για να διασφαλίσει ένα τμήμα από το κόστος των αναδρομικών στους συνταξιούχους, το Δημόσιο σπεύδει να εγγράψει το απαραίτητο κονδύλι στον Προϋπολογισμό του 2022

Εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το νέο «πακέτο» αναδρομικών στους συνταξιούχους, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Μάλιστα, για να διασφαλίσει ένα τμήμα από το κόστος (επιστροφών στους συνταξιούχους) που συνεπάγονται οι επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις, σπεύδει να εγγράψει το απαραίτητο κονδύλι στον Προϋπολογισμό του 2022.

Για τον λόγο στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναφέρεται πως ένα μέρος του 0,5% του ΑΕΠ – ετησίως – που προβλέπεται για την κάλυψη δαπανών κοινωνικής προστασίας, «θα πηγαίνει για την κάλυψη και συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων».

Συγκεκριμένα στον νόμο 4837 άρθρο 74 σημειώνεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσό που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της δαπάνης από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων».

Το συνολικό πόσο που θα εξοικονομείται φτάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από την εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων, θα καλύπτει – σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθετικής διάταξης – και «άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας».

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση εξασφαλίζονται επιπλέον 724 εκ ευρώ, ποσό το οποίο, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κοινωνικού Προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους για το έτος 2022, θα διατεθεί για την χρηματοδότηση της δαπάνης εφαρμογής των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το ποσό των 724 εκατ. ευρώ εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2022 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για τη χρηματοδότηση, μεταβιβάζονται τα αντίστοιχα ποσά, μέσω επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στον e-ΕΦΚΑ, για την κάλυψη της δαπάνης που δημιουργείται το έτος 2022.

Οι αποφάσεις που εκκρεμούν

Σε εκκρεμότητα είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά τις επιστροφές των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα (Χριστουγέννων – Πάσχα), που συνοδεύεται με αναδρομικά εκτιμώμενου ύψους 2,5 δισ. ευρώ (για το εντεκαμήνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Επίσης αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ενδέχεται να δημιουργήσει το ενδεχόμενο αναδρομικών άνω των 1,5 δισ. ευρώ για 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Τα θέματα αυτά αφορούν περικοπές συντάξεων από το 2012 κι έπειτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Ποιοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δρομολογήσουν την αποχώρησή τους από την εργασία στο άμεσο μέλλον

Αναδρομικά συνταξιούχων: Λιγότερα τα ποσά και οι δικαιούχοι - Στο τέλος Οκτωβρίου οι αυξήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider