Η Σκωτία επεκτείνει το πείραμα της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας σε περισσότερους κλάδους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σκωτία επεκτείνει το πείραμα της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας σε περισσότερους κλάδους
Η δοκιμή της κυβέρνησης της Σκωτίας για μια τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα για τους υπαλλήλους γραφείων θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας σύμφωνα με ένα διακεκριμένο think tank.

Η δοκιμή της κυβέρνησης της Σκωτίας για μια τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα για τους υπαλλήλους γραφείων θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας ως μέρος της ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία, σύμφωνα με ένα διακεκριμένο think tank.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής ζήτησε περισσότερα πιλοτικά προγράμματα σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη και η φιλοξενία. Πρότεινε επίσης τους υπουργούς να δημιουργήσουν μια επιτροπή για την εξέταση της δίκαιης εργασίας. Μια έρευνα του ινστιτούτου διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας.

«Για να μεγιστοποιηθεί η ευκαιρία για μάθηση, ωστόσο, οι δοκιμές θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες από άποψη κλίμακας και σχεδιασμού», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας το οποίο είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο έχει την εξουσία στο Εδιμβούργο, υποσχέθηκε στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα δοκιμάσει την ιδέα μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας. Η εστίαση είναι στη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων χωρίς απώλεια αμοιβής. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ταμείο 10 εκατ. λιρών (13,8 εκατομμύρια δολάρια) για να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να διερευνήσουν τα οφέλη.

Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει προβλήματα στις εταιρείες logistics, στα σούπερ μάρκετ, στις παμπ και τα εστιατόρια. Σε ορισμένα μέρη της Σκωτίας, ο κλάδος της φιλοξενίας έχει μειώσει τις ώρες λειτουργίας, επειδή οι εργοδότες δεν έχουν αρκετό κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider