e-EΦΚΑ: Συνδέεται με το ΓΕΜΗ και «λύνει τα χέρια» χιλιάδων επιχειρήσεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
e-EΦΚΑ: Συνδέεται με το ΓΕΜΗ και «λύνει τα χέρια» χιλιάδων επιχειρήσεων
Η έναρξη ασφάλισης στον ΕΦΚΑ απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασης νέας εταιρείας και απόδοσης εν συνεχεία σε αυτή αριθμού ΓΕΜΗ.

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων επιχειρηματιών πρόκειται να βάλει η ηλεκτρονική διασύνδεση του e -ΕΦΚΑ με το ΓΕΜΗ, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η σύνδεση στη νέα υπηρεσία θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXIS, έτσι ώστε ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να γλυτώνουν κόπο και ταλαιπωρία που συνεπάγεται η επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα του ΕΦΚΑ, για την κατάθεση των έγχαρτων δικαιολογητικών που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εγγραφή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων.

Η έναρξη ασφάλισης στον ΕΦΚΑ απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία περί σύστασης εταιρείας και απόδοσης εν συνεχεία σε αυτή αριθμού ΓΕΜΗ και ΑΦΜ από την Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ) του εκάστοτε Επιμελητηρίου.

Σήμερα, οι νέες επιχειρήσεις αναγκάζονται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του Φορέα ανά την επικράτεια και να προσκομίζουν εγχάρτως οποιοδήποτε δικαιολογητικό στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως η εγγραφή ασφαλισμένων στο σχετικό Μητρώο. Πλέον αυτό το «βήμα» θα γίνεται ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας την περιττή γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.

Ο ψηφιακός ΕΦΚΑ και οι υπηρεσίες του

Ήδη σήμερα ο e-ΕΦΚΑ προσφέρει πάνω από 45 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διάθεση των λογιστών και των φοροτεχνικών, σε μια προσπάθεια δραστικής μείωσης των επισκέψεων στα φυσικά υποκαταστήματά του και σημαντικής αύξησης της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες απευθύνονται τόσο σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και σε συνταξιούχους, αγρότες, αλλά και λογιστές-φοροτεχνικούς και αφορούν κυρίως τις εξής κατηγορίες:

  • Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών
  • Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης/επανεγγραφής στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που έχουν υποχρέωση έναρξης εργασιών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και απογράφονται για πρώτη φορά στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί.
  • Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης/βεβαίωση επανεγγραφής για μετόχους ή υπευθύνους νομικών προσώπων που οφείλουν, λόγω αυτής τους της ιδιότητας, να ασφαλιστούν στον e-ΕΦΚΑ.
  • Απογραφή φυσικού προσώπου στο μητρώο εργοδοτών για πολίτες που προτίθενται να απασχολήσουν προσωπικό ως εργοδότες.
  • Μεταβολή δραστηριότητας στις περιπτώσεις επέκτασης ή διακοπής Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Λήξη ασφάλισης στις περιπτώσεις διακοπής ατομικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • Οικονομική καρτέλα εργοδότη. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, οι πιστοποιημένοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις κινήσεις (χρέωση-πίστωση) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα.
  • Ασφαλιστική ικανότητα. Το εν λόγω έγγραφο πιστοποιητικό εκδίδεται ηλεκτρονικά και πιστοποιεί το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).
  • Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού. Για την περίπτωση που ο λογιστής φοροτεχνικός πρέπει να επισκεφθεί το υποκατάστημα μπορεί πλέον να κλείσει ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας www.efka.gov.gr/rv και με απλά βήματα να επιλέξει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί, καθώς και την ημέρα και την ώρα που τον βολεύει.
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ
  • Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρά η αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ με 10 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

«Γκάζι» στην έκδοση συντάξεων μέσω του «Άτλας» - Μπαίνουν στο σύστημα τον Μάιο αναπηρικές και πρ.ΤΣΑΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider