Εργασιακά
14-04-2021 | 17:57

Χατζηδάκης: Με την ελαστική διευθέτηση του ωραρίου, μπορούμε να πάμε σε τετραήμερη εργασία

Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Με την ελαστική διευθέτηση του ωραρίου, μπορούμε να πάμε σε τετραήμερη εργασία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε εβδομάδα τετραήμερης εργασίας μπορεί να οδηγήσει η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης μεταξύ εργαζόμενους και εργοδότη.

Αυτό ανέφερε παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο στην ΚΟ της ΝΔ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός υποστήριξε πως τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας που θα ισχύσουν όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, επιτρέπουν σε έναν εργαζόμενο να επιλέξει αντί για 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει ένα τριήμερο ανάπαυσης.

«Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε 4ήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Θέλουν άραγε αυτοί που μας κατηγορούν, να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο, αν την θέλει ο ίδιος;» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα), ή με αίτημα του εργαζόμενου, για συμφιλιώση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή.  

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΚΟτης ΝΔ ανέφερε πως «το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν οι μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται επί οκταώρου».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.