Σύνταξη και σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ - Εξισώνονται τα όρια οφειλών σε όλα τα πρ. Ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνταξη και σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ - Εξισώνονται τα όρια οφειλών σε όλα τα πρ. Ταμεία
Το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοθετική ρύθμιση που αναπροσαρμόζει τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων που τίθενται «εκτός» από το σύστημα.

Την εξίσωση του ορίου οφειλών προς όλα τα πρ. Ταμεία προωθεί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την λήψη προσωρινής ή οριστικής σύνταξης, ή ακόμη και προκαταβολής για περισσότερους ασφαλισμένους που τώρα δεν την δικαιούνται.

Σήμερα, οι επαγγελματίες που χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ (στον τέως ΟΑΕΕ), οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ στο πρώην ΕΤΑΑ και οι αγρότες που χρωστάνε πάνω από 4.000 ευρώ στον τέως ΟΓΑ δεν μπορούν να λάβουν την σύνταξή τους, αν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν την οφειλή τους ή δεν προβούν στην ρύθμισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοθετική ρύθμιση που αναπροσαρμόζει τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων που τίθενται «εκτός» από το σύστημα.

Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, στην ρύθμιση -που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ισχύσει και για τις προκαταβολές σύνταξης- όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν όριο τα 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες τα 6.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, το όριο για τους ασφαλισμένους αγρότες θα αυξηθεί από τα 4.000 στα 6.000 ευρώ, επιτρέποντας σε περισσότερους να έχουν πρόσβαση στην σύνταξή τους. Ταυτόχρονα οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) θα είναι εξαιρετικά ευνοημένοι, καθώς το όριο θα αυξηθεί κατά 5.000 ευρώ, γεγονός που θα ξεμπλοκάρει πολλούς από εκείνους που χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 15.000 ευρώ.

Προσωρινή σύνταξη

Εφόσον η ευνοική διατάξη ισχύσει και για την προκαταβολή σύνταξης, θα «ανοίξει» το δρόμο και σε αυτούς που κόπηκαν στον πρώτο κύκλο των αιτήσεων του Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι 100.000 ασφαλισμένοι δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ υποβλήθηκαν μόλις 36.000 αιτήσεις, καθώς πολλοί φοβήθηκαν πως αν διεκδικήσουν προκαταβολή θα καθυστερήσει η έκδοση της οριστικής τους σύνταξης, ενώ άλλοι ήξεραν πως δεν την δικαιούνται αφού είχαν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Οι δικαιούχοι θα λάβουν την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους, πιθανότατα την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου.

Η πλατφόρμα θα παραμένει ανοικτή, προκειμένου οι υπόλοιποι δικαιούχοι να υποβάλουν το αίτημα για την προκαταβολή, ενδεχομένως με καλύτερους όρους, αν ισχύσει η εξίσωση προς τα πάνω του ορίου των οφειλών.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζουν πως οι δύο διαδικασίες (προκαταβολής και απονομής της οριστικής σύνταξης) λειτουργούν παράλληλα και σε καμία περίπτωση δεν «καπελώνει» η μία την άλλη, ώστε να προκαλούνται επιπλέον καθυστερήσεις.

Διαβάστε επίσης

Τριπλό «πακέτο» πληρωμών στους συνταξιούχους τον Απρίλιο - Οι ημερομηνίες για συντάξεις, αναδρομικά, προκαταβολές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider