Φορολογικά
18-02-2021 | 08:32

Μετά το Πάσχα η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

Newsroom
Μοιράσου το
Μετά το Πάσχα η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

Το τρίτο lockdown και η πανδημία που συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της αναμένεται να καθυστερήσουν το φετινό ραντεβού 6,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με την Εφορία. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου καθώς μια σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος αλλά και οι χιλιάδες δηλώσεις για κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή, μειωμένα ενοίκια, επίδομα θέρμανσης) που υποβάλλονται καθημερινά στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ από πληττόμενους φορολογούμενους καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών εντύπων  η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί ξανά το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Είναι πολύ πιθανόν να δοθεί και φέτος η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσες σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με  την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο και να έχουν «κλειδώσει» οι οριστικές αποφάσεις για τις  ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα: 

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογούμενων στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω αλλά και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

2. Τεκμήρια: Λόγω της πτώσης των εισοδημάτων χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, αναζητείται «φόρμουλα» για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις  όπως για παράδειγμα τα μη επιστρεπτέα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις το 2020. 

3. Προκαταβολή φόρου: Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που άντεξαν το 2020 στο τσουνάμι της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι  κατέγραψαν μείωση τζίρου θα εμφανίσουν κέρδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξετάζεται εξετάζεται επανάληψη της μείωσης της προκαταβολή φόρου όπως και πέρυσι. Δηλαδή:

- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 30%

-Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 50%

- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 70%

-Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 100%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.