Τα αυθαίρετα μπορούν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Μοιράσου το
Τα αυθαίρετα μπορούν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»
Με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», το οποίο ξεκινά σταδιακά από το Νοέμβριο θα μπορούν να ωφεληθούν και κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις.

Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισής μπορούν να διεκδικήσουν και ακίνητα με αυθαιρεσίες ή εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα. Με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», το οποίο ξεκινά σταδιακά από το Νοέμβριο θα μπορούν να ωφεληθούν και κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις. Προϋπόθεση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αποτελεί η «τακτοποίησή» τους να έχει προηγηθεί, έχοντας μάλιστα καταβάλει το 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου. Όσοι πάλι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση θα πρέπει να το κάνουν πριν υποβάλουν αίτηση. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο έως την ημέρα εκταμίευσης της επιδότησής από το Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

Ειδικότερα, επιλέξιμες κατοικίες με αυθαίρετους χώρους ή χρήσεις είναι εάν:

  • υφίστανται πριν από τις 30/11/1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος του από 9/8/1955 Βασιλικού Διατάγματος,
  • έχουν απαλλαγεί από την κατεδάφιση (βάσει της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 720/1977),
  • έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1337/1983 ή των παρ. 8 και 10 του άρθρου 9 του ν. 1512/1985,
  • έχει ανασταλεί η κατεδάφισή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15,16, 20 και 21 του ν. 1337/1983, χωρίς να έχει απορριφθεί με απόφαση του, κατά περίπτωση, αρμόδιου οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση,
  • έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3399/2005,
  • έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3775/2009 ή του ν. 3843/ 2010 και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές.
  • έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του προστίμου ή έχει καταβληθεί το 30% βάσει των τελευταίων νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Να σημειωθεί ότι χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να υποστηρίξει τους μηχανικούς -μέλη του στη δημιουργία φακέλων προτάσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ξεκίνησε να τους παρέχει τηλεφωνική υποστήριξη (στον αριθμό 210-4441200), η οποία θα λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, εκτός επίσημων αργιών, και ώρες 10:00- 14:00 και 17:00-21:00. Οι μηχανικοί θα παίρνουν απαντήσεις για όλα τα τεχνικά θέματα και σε όλες τους τις απορίες οι οποίες θα προκύπτουν κατά τη δημιουργία των φακέλων-προτάσεων για το πρόγραμμα.

Επιπλέον, το ΤΕΕ θα συγκεντρώνει τηλεφωνικά και μέσω email ([email protected]) ερωτήματα και προβλήματα που δεν καλύπτονται από τον οδηγό του προγράμματος ή δεν θα μπορούν να απαντηθούν άμεσα, ώστε, σε συνεννόηση εάν χρειαστεί και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), να δίνονται στη συνέχεια οι απαντήσεις.

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα και πολυκατοικία, αλλά όχι οι ιδιοκτησίες κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες (π.χ. καταστήματα στο ισόγειο κτιρίου, γραφεία κλπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.