Φόβοι ότι το ESG μπορεί να καταλήξει σε bullying κατά των επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι ότι το ESG μπορεί να καταλήξει σε bullying κατά των επιχειρήσεων
Το ESG είναι ένα δεοντολογικό πρότυπο που επιλέγεται από μεγάλες εταιρείες και επομένως κρίνει όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με βάση κανόνες που έχει επιλέξει μια μειοψηφία.

Το ESG εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε τίτλους και επιχειρηματικές εκθέσεις. Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσία για την ενσωμάτωση των βαθμολογιών ESG στα δημόσια επενδυτικά ταμεία, ενώ άλλα κράτη έχουν σταματήσει να επενδύουν σε κεφάλαια ESG. Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να απαγορεύουν σε μεγάλες εταιρείες και τράπεζες να χρησιμοποιούν τις βαθμολογίες ESG καθώς θεωρούν ότι κάνουν διακρίσεις σε βάρος μικρότερων εταιρειών που δεν χρησιμοποιούν τα κριτήρια ESG ή έχουν χαμηλές βαθμολογίες, σύμφωνα με τον Justin Haskins και το Ινστιτούτο Heartland.

Οι βαθμολογίες στο ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια) είναι ένας τρόπος μέτρησης και σύνδεσης των συγκεκριμένων παραγόντων με την επιτυχία μιας εταιρείας. Πρόκειται για παράγοντες που δεν σχετίζονται με τα κέρδη. Σύμφωνα με τον George Kell του Forbes, το ESG επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2005 σε μια μελέτη από μια πρωτοβουλία μεταξύ μεγάλων εταιρειών και του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ. Αποτέλεσε την εξέλιξη της κοινωνικά υπεύθυνης ή ηθικής επένδυσης, δηλαδή της επένδυσης η οποία προσελκύει κεφάλαια με βάσει τις αρχές που υποστηρίζουν οι επενδυτές ή άλλοι stakeholders. Οι μετρήσεις ESG εξετάζουν στοιχεία όπως οι συνθήκες εργασίας, οι εκπομπές άνθρακα, η ποικιλομορφία του εταιρικού διοικητικού συμβουλίου και πολλά άλλα τα οποία προστίθενται σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο.

Η ιδιωτική κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση σαφώς και είναι επιθυμητή. Ωστόσο, η ένταξη των βαθμολογιών ESG εστιάζει κυρίως σε μεγάλες εταιρείες και στην εκάστοτε κυβερνητική νομοθεσία. Και σε αυτό το σημείο η διαδικασία μπορεί να καταστεί προβληματική.

Το ESG χρησιμοποιείται ως ένα κριτήριο λήψης επενδυτικής απόφασης ή δανειοδότησης. Οι εταιρείες που σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες ESG και θα θεωρούνταν ανήθικες ή μη βιώσιμες θα αποκλείονται έως ότου συμμορφωθούν με τα πρότυπα ESG. Όμως, το θέμα είναι ότι κάτι που θεωρείται ανήθικο από ένα άτομο ή μια επιχείρηση δεν θεωρείται εξίσου ή καθόλου ανήθικο από άλλα άτομα ή επιχειρήσεις. Μερικοί επενδυτές επικεντρώνονται στις εκπομπές άνθρακα και στη μείωση τους, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν εταιρείες που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις και άλλοι μπορεί να θέλουν να υποστηρίξουν εταιρείες με μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο διοικητικό συμβούλιο.

Το ESG είναι ένα δεοντολογικό πρότυπο που επιλέγεται από μεγάλες εταιρείες και επομένως κρίνει όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με βάση κανόνες που έχει επιλέξει μια μειοψηφία. Ένας φόβος είναι ότι αυτό θα επιτρέψει σε αυτούς τους λίγους να εκφοβίσουν άλλες εταιρείες ώστε να συμμορφωθούν με τα πρότυπά τους, αρνούμενοι δάνεια και επενδύσεις.

Ένα άλλο πρόβλημα με το ESG είναι ότι τοποθετεί τους μη οικονομικούς παράγοντες πάνω από τους οικονομικούς. Μια εταιρεία που βγάζει περισσότερα χρήματα από μια άλλη ή συνεισφέρει περισσότερο στην οικονομία μπορεί να απορριφθεί επειδή η άλλη έχει σχέδια να μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο κακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι καταστροφικό για μια οικονομία που βασίζεται στον καπιταλισμό.

Ο καπιταλισμός βασίζεται στην αρχή ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν το καλύτερο προϊόν στη χαμηλότερη τιμή. Αυτό προωθεί τον ανταγωνισμό καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για να παράγουν υψηλότερη ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές. Ως εκ τούτου ωφελεί όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν πολλαπλές επιλογές ενώ μια εταιρεία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του καταναλωτή θα σβήσει και οι καλύτερες εταιρείες θα κερδίσουν.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα ενισχύει την προσωπική ελευθερία, καθώς οι άνθρωποι έχουν επιλογές για το τι να αγοράσουν. Οι επιχειρήσεις αγκαλιάζουν την καινοτομία, καθώς προσπαθούν να παράγουν ένα καλύτερο προϊόν και να εφεύρουν νέα προϊόντα.

Ωστόσο, όταν οι βαθμολογίες ESG χρησιμοποιούνται για να κριθεί μια εταιρεία με βάσει κριτήρια που ξεφεύγουν από τις οικονομικές της επιδόσεις και την αξία που παράγουν, οι εταιρείες που παρέχουν το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή δεν ανταμείβονται πλέον εκτός εάν πληρούν τα πρότυπα ESG.

Μια εταιρεία που πουλά προϊόντα χαμηλής ποιότητας σε υψηλές τιμές, αλλά έχει καλή βαθμολογία ESG, θα ωφεληθεί. Ενώ το ESG είναι ένα μέσο ελέγχου των ανθρώπων, ο καπιταλισμός ενισχύει την προσωπική ελευθερία. Αυτό όχι μόνο βλάπτει τους καταναλωτές προωθώντας προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, αλλά μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Paul R. La Monica ο οποίος μίλησε CNN Business. Όταν οι εταιρείες αυξάνουν τις δαπάνες τους για τέτοιους λόγους, θα προκύψει πληθωρισμός λόγω του αυξημένου κόστους τους που μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕY: Ψηφιακός μετασχηματισμός, νέα κανάλια ανάπτυξης και ESG, οι βασικές προτεραιότητες των Ελλήνων CEOs

ESG: Οι νέες τάσεις και οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις

Περιζήτητα τα στελέχη του ESG – Έως 1,5 εκατ. δολάρια οι μισθοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider