5 τρόποι για να μειωθεί η σπατάλη φαγητού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
5 τρόποι για να μειωθεί η σπατάλη φαγητού
Ο Κωτσόβολος και η Grundig με την ενέργεια «Respect Food» προσβλέπουν σε ένα καλύτερο και βιωσιμότερο μέλλον.

Το άδειασμα μιας κατσαρόλας, στην οποία έχουν περισσέψει δυο τρεις μερίδες φαγητού, στον σκουπιδοτενεκέ αποτελεί μια πολύ κλασική εικόνα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Ελάχιστες φορές όποιος μαγείρεψε το φαγητό υπολόγισε πόσες ακριβώς μερίδες έπρεπε να ετοιμάσει κι ακόμα λιγότερες σκέφτηκε να αξιοποιήσει με κάποιο άλλο τρόπο (να τις δώσει να σε κάποιο γείτονα/ να αποτελέσουν την βάση για τη δημιουργία ενός νέου φαγητού) τις μερίδες που τελικά θα περίσσευαν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες φαγητού να καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια. Με μια πρώτη ματιά μπορεί κάτι τέτοιο να μην φαντάζει τόσο τραγικό, ειδικά όταν συζητάμε για το επίπεδο μιας οικογένειας, μιας γειτονιάς ή μιας μικρής πόλης. Όταν, όμως, παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο σε μεγαλύτερη κλίμακα, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν, αφού ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα, καταστρέφει τον πλανήτη, ενώ αποτελεί και μία από τις βασικές αιτίες εκπομπής αερίου των θερμοκηπίων.

Σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτή η σημασία της παραγωγής, της επεξεργασίας και της απόρριψης των τροφίμων η Grundig, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής οικειακών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη, δημιούργησε την καμπάνια «Respect Food». Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο studio του Κωτσόβολου στη Λ. Βουλιαγμένης, ένα δημιουργικό cooking event. Εκεί, oι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με φαντασία και ευρηματικότητα, χρησιμοποίησαν κοντόληκτα τρόφιμα και με συσκευές Grundig δημιούργησαν 1.000 μερίδες φαγητού που προσέφεραν στους ανθρώπους των δομών του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δείχνοντας, μέσω των προηγμένων τεχνολογιών της, τρόπους για ένα βιωσιμότερο και καλύτερο μέλλον. Στην Ελλάδα, άλλωστε, μια τέτοια καμπάνια είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αφού 7 στους 10 πολίτες δεν ακολουθούν τις οδηγίες αξιοποίησης και συντήρησης των τροφίμων, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Στην προσπάθειά μας να συνεισφέρουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια όπως αυτή της «Respect Food» δημιουργήσαμε μια μικρή λίστα με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να μειωθεί η σπατάλη φαγητού:

1. Η αξιοποίηση της κατάψυξης

Ο ρόλος της κατάψυξης δεν είναι μόνο για να διατηρεί παγωμένο το παγωτό και να παγώνει τις μπύρες. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για τη διατήρηση του φαγητού. Μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε σε αυτή σχεδόν ό,τι τρόφιμο υπάρχει σε ένα σπίτι. Από φρούτα και λαχανικά μέχρι ωμό κρέας και μαγειρεμένο φαγητό. Ειδικά αυτό το τελευταίο το ξεχνάμε με αποτέλεσμα να αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο και μετά από λίγες μέρες να χαλάει και να το πετάμε. Ο χρόνος διατήρησης οποιουδήποτε φαγητού στην κατάψυξη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο οποιουδήποτε ψυγείου.

2. Η δημιουργία εβδομαδιαίου πλάνου φαγητού

Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαντάζει καταπιεστικό, ωστόσο μέσα στην εβδομάδα μας λύνει τα χέρια. Από την μία πλευρά γιατί δεν χρειάζεται να παλεύουμε να απαντήσουμε στο καθημερινό προαιώνιο άλυτο ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα;» και από την άλλη γιατί μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων. Δημιουργώντας εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και από τη λαϊκή.

3. Η επιλογή των κατάλληλων οικειακών συσκευών

Η Grundig σε συνδυασμό με την καμπάνια της «Respect Food», συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης chef και ιδρυτή του «Food for Soul», Massimo Boltura, και τονίζει ότι η σπατάλη τροφίμων μάς άφορά όλους,. Επίσης, διαθέτει και μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες που συνδράμουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Με τις καινοτόμες τεχνολογίες της Grundig, όπως η λειτουργία divide & cook των εντοιχιζόμενων φούρνων της εταιρείας, μπορούμε να ετοιμάσουμε 2 φαγητά ταυτόχρονα ψήνοντάς τα σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Επίσης, με τα ψυγεία της Grundig μπορούμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμά μας φρέσκα για περισσότερο καιρό. Επιπλέον, με τη λειτουργία IonFresh, πομακρύνουμε βακτήρια και οσμές, επιμηκύνοντας τη φρεσκάδα τους.

4. Το φαγητό σε πακέτο από τα εστιατόρια

Πόσες φορές έχετε φύγει από ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα και έχετε αδειάσει όλα τα πιάτα που έχετε παραγγείλει; Γιατί, λοιπόν, τόσο φαγητό να πηγαίνει χαμένο; Από την επόμενη φορά που θα φάτε έξω, μπορείτε να ζητήσετε ό,τι περίσσεψε να σας το κάνουν πακέτο και να το πάρετε μαζί σας. Η χαρά που θα νιώσετε την επομένη όταν πεινάσετε ανοίγοντας το ψυγείο, θα σας ανταμείψει.

5. Η αξιοποίηση του φαγητού που περισσεύει

Με λίγη όρεξη και φαντασία κάθε φαγητό που μένει στο ψυγείο χωρίς να σκοπεύετε να το φάτε, μπορεί να αποτελέσει την βάση για τη δημιουργία ενός νέου φαγητού. Μια σαλάτα που έχει περισσέψει μπορεί να αποτελέσει το υλικό που θα βάλετε πάνω σε μια πίτσα. Μια δυο μερίδες σκέτα μακαρόνια μπορούν να αποτελέσουν την βάση για μια κρύα μακαρονοσαλάτα. Μερικά κομμάτια κρέας, μπορούν να μπουν στο τηγάνι μαζί με μερικά αυγά και να γίνουν ομελέτα. Λύσεις υπάρχουν, ώστε να μην πηγαίνει σχεδόν τίποτα χαμένο.

Η Grundig και ο Κωτσόβολος μας δείχνουν πως με το να κάνουμε μικρές αλλαγές που σχετίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό μας, μπορούμε να συμβάλουμε σε μεγάλες αλλαγές που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη. Αν αλλάξουμε όλοι λίγο την καθημερινότητάς μας θα πετύχουμε ένα καλύτερο και βιωσιμότερο μέλλον. Ας το προσπαθήσουμε!

Στο respectfood.com μπορείτε κι εσείς να βρείτε ιδέες που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας, ώστε να βάλετε τη βιωσιμότητα στη ζωή σας.

Ανακαλύψτε όλα τα ψυγεία, πλυντήρια και κουζίνες προηγμένης τεχνολογίας της Grundig, στα καταστήματα Κωτσόβολος, στο kotsovolos.gr στο 210 2899999 ή κάνοντας κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider