Eπένδυση μαμούθ στην Αυστραλία «στοιχηματίζει» στο φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eπένδυση μαμούθ στην Αυστραλία «στοιχηματίζει» στο φυσικό αέριο
Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι περίπου 25% υψηλότερη έως το 2050.

Μια επένδυση ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο που εγκρίθηκε στην Αυστραλία ενισχύει τις προβλέψεις ότι το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να καλύπτει για αρκετό καιρό τις ενεργειακές ανάγκες κατά την μετάβαση προς μια ανθρακικά ουδέτερη οικονομία.

Σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για το υψηλό ενεργειακό κόστος και την έλλειψη πόρων φουντώνει, η Woodside Petroleum προχωρά σε νέες επενδύσεις οι οποίες θα παράσχουν φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Scarborough, της χερσαίας εγκατάστασης επεξεργασίας του Πλούτωνα και ενός υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 430 χιλιομέτρων θα παρέχει έως και 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως για τουλάχιστον 20 χρόνια, με τα πρώτα φορτία να αναμένονται από το 2026 .

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές τους είναι να μετασχηματίσουν το ενεργειακό τους σύστημα από άνθρακα σε φυσικό αέριο», δήλωσε την Τρίτη η διευθύνουσα σύμβουλος της Woodside, Meg O'Neill, σε συνέντευξή της στο Bloomberg Television. «Πιστεύουμε ότι η αγορά LNG θα είναι πολύ εύρωστη για δεκαετίες στο μέλλον», σημειώνει.

Οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι οι άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του έργου θα είναι περίπου 4,4 εκατομμύρια τόνοι ετησίως και ο αριθμός αυτός διογκώνεται σε 56 εκατομμύρια τόνους εάν συμπεριληφθεί η καύση του φυσικού αερίου από τους καταναλωτές ή οι λεγόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πεδίου 3, όπως εκτιμά Αυστραλιανό Ινστιτούτο σε πρόσφατη σχετική έκθεση.

Οι προοπτικές για το φυσικό αέριο θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι περίπου 25% υψηλότερη έως το 2050 με βάση τη συνέχιση των υφιστάμενων πολιτικών, ενώ η ζήτηση θα κορυφωθεί το 2025 και θα μειωθεί σιγά-σιγά εάν τα κράτη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι βασικοί καταναλωτές LNG, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, έχουν ήδη επισημάνει ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις εισαγωγές τις επόμενες δεκαετίες για να επιτύχουν τους στόχους για μηδενισμό των εκπομπών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider