Ασμάτογλου (ΠΟΠΕΚ) στο insider.gr: Να ληφθούν μέτρα για να σωθούν τα πρατήρια καυσίμων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασμάτογλου (ΠΟΠΕΚ) στο insider.gr: Να ληφθούν μέτρα για να σωθούν τα πρατήρια καυσίμων
Χρηματοδότηση για το μαζικό lifting των πρατηρίων ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Τα πρατήρια καυσίμων καλούνται να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η υγειονομική κρίση και στις προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση και για το λόγο αυτό πρέπει να στηριχθούν από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Κατά την τελευταία τριετία τα πρατήρια διέρχονται έναν ευρύ μετασχηματισμό στο πλαίσιο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και πλέον θα προσφέρουν ένα «μπουκέτο» προϊόντων από εναλλακτικά καύσιμα μέχρι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ διευρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με δυνατότητες αγοράς ενεργειακών πακέτων, εξόφλησης λογαριασμών, παραλαβής δεμάτων αλλά και on spot αγοράς προϊόντων. Αυτό προϋποθέτει ένα μαζικό lifting για τα πρατήρια, κάτι που τους τελευταίους μήνες επισημαίνει εντατικά η ΠΟΠΕΚ προς τα αρμόδια υπουργεία. Πρόσφατα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας έκανε μία ακόμη υπενθύμιση στο υπουργείο Ανάπτυξης να ενταχθούν τα πρατήρια καυσίμων στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, κάτι που όπως επισημαίνει ο κ. Ασμάτογλου είχε θετική ανταπόκριση.

«Τα πρατήρια καυσίμων έχουν γίνει ενεργειακά πρατήρια, καλύπτουν την ηλεκτροκίνηση, την υγραεριοκίνηση, το φυσικό αέριο. Μέχρι σήμερα οι πρατηριούχοι είχαν βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη καθώς δεν είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να δικαιωθούν Έλληνες επιχειρηματίες. Πρόκειται για ΜμΕ οι οποίες έχουν χτυπηθεί από το lockdown που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Και ενώ ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα, οι επιχειρήσεις αυτές έπρεπε να αντεπεξέρχονται σε έξοδα που ήταν ανελαστικά», σημειώνει ο κ. Ασμάτογλου.

Προσδοκία των επιχειρηματιών του κλάδου, είναι, σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου να μην εισέλθουμε σε ακόμη μία ύφεση με νέα lockdown ενώ σημειώνει ότι προκειμένου να αντέξει ο κλάδος πρέπει να υπάρξει και πρόνοια για τα ποσά από την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής τα οποία όπως υπογραμμίζει είναι δύσκολο να επιστραφούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider