Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υστερούν στα κριτήρια βιωσιμότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υστερούν στα κριτήρια βιωσιμότητας
Έκθεση της BlackRock καταγράφει κενά στην πολιτική των τραπεζών για το ESG.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινούνται με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στη βιωσιμότητα και έχουν περιορισμένη αντίληψη της έκθεσής τους σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με την εταιρική διακυβέρνηση (ESG) κινδύνους, σύμφωνα με όσα αναφέρει έκθεση της BlackRock που κατάρτισε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στους τραπεζικούς κανόνες προληπτικής εποπτείας, είχε αποδειχθεί αμφιλεγόμενη λόγω του ρόλου της αμερικανικής εταιρείας ως επενδυτή σε πολλές από τις τράπεζες.

Το πολυσέλιδο κείμενο βασίζεται σε δεδομένα και πληροφορίες από μια σειρά τραπεζικών τομέων και άλλων stakeholders, δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα.

Παρά τις αυξημένες προσπάθειες των τραπεζών και των εποπτικών αρχών, αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι ο ρυθμός εφαρμογής μέτρων για την επίτευξη αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στο πλαίσιο της διαχείρισης κινδύνων, της προληπτικής εποπτείας και των επιχειρηματικών στρατηγικών και των επενδυτικών πολιτικών πρέπει να επιταχυνθεί, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι τράπεζες δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από επενδυτές και ακτιβιστές για το ρόλο τους στην παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα λόγω του ρόλου τους στη χρηματοδότηση εταιρειών υψηλών εκπομπών σε τομείς όπως η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση σημειώνει ότι οι τράπεζες δεν είχαν έναν κοινό ορισμό για τους κινδύνους ESG, με τους περισσότερους δανειστές να μην έχουν ακόμη καταγράψει πώς οι διαφορετικοί κίνδυνοι ESG μετουσιώνονται σε χρηματοοικονομικό κίνδυνο ενώ μόνο λίγοι έχουν καταρτίσει στρατηγική κινδύνου.

Οι παράγοντες ESG είναι διαδεδομένοι, αν και μερικές φορές επιφανειακά και ενσωματώνονται στις πολιτικές δανεισμού, στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων πίστωσης και αφορούν σε επιλεγμένους τομείς υψηλού κινδύνου, αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, η κάλυψη είναι συχνά περιορισμένη και, για παράδειγμα, η επενδυτική δραστηριότητα εκτός ισολογισμού που σχετίζεται με αγορές συμβουλευτικών ή χρεωστικών κεφαλαίων συχνά δεν εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής, υπογραμμίζεται.

Η ενσωμάτωση των παραμέτρων ESG σε μοντέλα κινδύνου και ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων «είναι σε πρώιμο στάδιο» και οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε σχετικές αλλαγές στα εσωτερικά τους πλαίσια αναφοράς κινδύνου, τονίζει.

Προς αξιοποίηση των συγκεκριμένων συμπερασμάτων, η έκθεση προτείνει οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές να εργαστούν από κοινού για να αναπτύξουν έναν λεπτομερή ορισμό των κινδύνων ESG, με ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη να ζητούν φιλόδοξες στρατηγικές με μετρήσιμους στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι σχεδιάζει να οργανώσει σχετική συζήτηση μαζί με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ότι θα χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο της έκθεσης για να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών προτάσεων πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider