Οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή πιέζουν τις τσιμεντοβιομηχανίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή πιέζουν τις τσιμεντοβιομηχανίες
Το τσιμέντο συμβάλλει περίπου στο 8% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η τσιμεντοβιομηχανία ένας από τους μεγάλους "πρωταγωνιστές" όσον αφορά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πιέζεται από τους στόχους για την κλιματική αλλαγή καθώς η μετάβαση σε ανθρακικά ουδέτερες διεργασίες δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη βιομηχανία εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη μείωση των εκπομπών. Η ρύπανση ξεκινά με την εξόρυξη ασβεστόλιθου και συνεχίζεται με τη χημική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να το μετατρέψει σε τσιμέντο, την ενέργεια που απαιτείται για τα εργοστάσια και τους κλιβάνους, και τα καύσιμα για την αποστολή του παγκοσμίως για έργα τα οποία μπορεί να είναι από αίθρια έως ουρανοξύστες.

Το τσιμέντο, βασικό συστατικό του σκυροδέματος, συμβάλλει περίπου στο 8% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με την Chatham House, μια δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι εκπέμπει η παγκόσμια αεροπορία, σύμφωνα με στοιχεία της Air Transport Action Group. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η βιομηχανία τσιμέντου παράγει περισσότερο CO2 από οποιοδήποτε κράτος (εξαιρουμένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας).

Οι σκεπτικιστές της βιομηχανίας δεσμεύονται ότι οι εταιρείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, την οποία θεωρούν κοστοβόρα. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους χωρίς τη συνεργασία ρυθμιστικών αρχών, αρχιτεκτόνων, κατασκευαστών και καταναλωτών που καθιστούν δυνατή τη μετάβαση σε διαδικασίες και υλικά χαμηλότερου άνθρακα.

"Μιλάμε για πραγματικά, πολύ φιλόδοξους στόχους για έναν τομέα που είναι πολύ δύσκολο να απανθρακοποηθεί", δήλωσε ο Gaurav Sant, καθηγητής μηχανικής στο UCLA και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης Άνθρακα ενώ εκτίμησε ότι αν δεν συντελεστούν σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Η Cemex, ο μεγαλύτερος παραγωγός σκυροδέματος της Βόρειας Αμερικής, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% πριν από το 2030 και να τις εξαλείψει έως το 2050, στόχοι οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πίεση στη βιομηχανία από τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές.

Ωστόσο, οι προκλήσεις στην τεχνολογία, τον έλεγχο κόστους, την περιβαλλοντική ρύθμιση και τη συμμόρφωση με τον κτιριακό κώδικα θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια, αναδεικνύοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στο να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider