Ταγαράς: Μέχρι τα μέσα Ιουλίου η προκήρυξη για τα Τοπικά Πολεoδομικά Σχέδια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταγαράς: Μέχρι τα μέσα Ιουλίου η προκήρυξη για τα Τοπικά Πολεoδομικά Σχέδια
tagaras
Με τις πρώτες προκηρύξεις θα δοθεί το πράσινο φως για πιλοτικές μελέτες ενώ από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι μαζικές προκηρύξεις.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα προκηρυχθούν οι πρώτες μελέτες για την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE2021» που διοργανώνει το ΤΕΕ.

«Ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει καθυστερήσει. Για το λόγο αυτό αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι ξεπερνούν τα 400 εκατ., προχωρούμε με τους σχεδιασμούς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια», ανέφερε ο κ. Ταγαράς σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα υλοποιηθεί εντός σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων με αρχικό στόχο στις αρχές του επόμενου χρόνου να έχουν προκηρυχθεί όλα τα ΤΠΣ.

Ουσιαστικά, με τις πρώτες προκηρύξεις θα δοθεί το πράσινο φως για πιλοτικές μελέτες ενώ από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι μαζικές προκηρύξεις (50 - 80 μελέτες ανά μήνα) προκειμένου να καλυφθεί η χώρα με Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ). Γι΄ αυτό οι πρώτες περιοχές θα αφορούν μικρά νησιά όπως είναι το Καστελλόριζο, η Κάρπαθος ή η Κάσος, αλλά και ορισμένες μικρές δημοτικές ενότητες στην Αττική.

Σημειώνεται ότι η ανάθεση των μελετών θα γίνει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ανά ομάδες ώστε έως τις αρχές του 2022 να έχουν ανατεθεί όλες, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή το 2023 πρέπει να γίνει η παραλαβή και η αξιολόγηση του 70% των μελετών και το 2024 των υπολοίπων, ώστε η αποπληρωμή τους να πραγματοποιηθεί έως το 2026.

Ο κ. Ταγαράς έκανε λόγο και για τις αστικές αναπλάσεις, οι οποίες έχουν προϋπολογισμό πάνω από 765 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην αλλαγή τα φιλοσοφίας για τον τρόπο που σχεδιάζονται οι πόλεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider