Ο πλανήτης χρειάζεται μια παγκόσμια τράπεζα για τα περιουσιακά στοιχεία της φύσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πλανήτης χρειάζεται μια παγκόσμια τράπεζα για τα περιουσιακά στοιχεία της φύσης
Σε μια μελέτη-ορόσημο για τα οικονομικά της βιοποικιλότητας ο Dasgupta ωθεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μετατρέψουν την υποστήριξή τους σε δράση.

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος θεσμός ο οποίος θα επιτελεί λειτουργίες παρόμοιες με εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Παγκόσμιας Τράπεζας και διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους του πλανήτη αναδεικνύει ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Cambridge, Partha Dasgupta.

Σε μια μελέτη-ορόσημο για τα οικονομικά της βιοποικιλότητας ο Dasgupta ωθεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μετατρέψουν την υποστήριξή τους σε δράση δημιουργώντας έναν παγκόσμιο θεσμό για την προστασία των κοινών πόρων, όπως οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα. Ένα τέτοιο ίδρυμα θα έπρεπε να έχει την εξουσία να χρεώνει αυτούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος αυτά τα κοινά περιουσιακά στοιχεία δωρεάν, είπε σε συνέντευξή του.

«Χρειαζόμαστε κάτι απεγνωσμένα για τη διαχείριση των παγκόσμιων κοινών», δήλωσε ο Dasgupta την Τρίτη στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου κορυφής που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ηθικής Χρηματοοικονομικής Ηθικής, η οποία στοχεύει στην προώθηση θετικών αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Πρέπει να πληρώνουμε για το δικαίωμα αποστολής τεράστιων φορτηγών πλοίων στον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό».

Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Cambridge δηλώνει ότι θέλει να δει να διεξάγονται σοβαρές συνομιλίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου διεθνούς θεσμού σε διάφορες συνόδους κορυφής των Ηνωμένων Εθνών αργότερα φέτος, αν και αμφιβάλλει ότι αυτό που θα συμβεί, όπως σημειώνει. Το θέμα της βιοποικιλότητας θα είναι το επίκεντρο μιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στην Κίνα τον Οκτώβριο αλλά και στην επόμενη μεγάλη διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος στη Σκωτία τον Νοέμβριο.

Εκτός από την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός οργάνου επιβολής, ο Dasgupta υποστηρίζει και την τάση από κάποια έθνη να απαιτούν αποζημίωση για την προστασία των φυσικών πόρων εντός των συνόρων τους.

«Η απλή οικονομία λέει ότι απαιτείται αποζημίωση των εθνών για την εν δυνάμει απώλεια της παραγωγής τους ως αποτέλεσμα της διατήρησης αυτών των δημόσιων αγαθών.»

Ενώ ο Dasgupta αναγνώρισε ότι τέτοιες προτάσεις θα προκαλούσαν συγκρούσεις συμφερόντων, είπε ότι η σκέψη αυτή βασίζεται σε «στοιχειώδη οικονομικά πρώτου έτους».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider