Στα ύψη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ιδιωτικά jet

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ιδιωτικά jet
Η χρονική συγκυρία είναι ιδανική για τα ιδιωτικά ταξίδια με τζετ και ο τομέας είχε ανακάμψει πλήρως

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ιδιωτικά αεροσκάφη αυξάνονται ταχύτερα από εκείνες των εμπορικών αεροπλάνων, μια τάση που επιδεινώνεται από τη δυνατότητα των πρώτων να πετούν κατά τη διάρκεια των ταξιδιωτικών περιορισμών του COVID-19.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται μια νέα έκθεση της καμπάνιας Transport & Environment με έδρα τις Βρυξέλλες, οι εκπομπές των ιδιωτικών jet στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 31% μεταξύ 2005 και 2019, ξεπερνώντας την εμπορική αεροπορία η οποία κατέγραψε αύξηση 25%. Τα ιδιωτικά αεροσκάφη μπορεί να αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των συνολικών εκπομπών των αερομεταφορών, ωστόσο έχουν ανακάμψει γρηγορότερα εν μέσω πανδημίας καθώς οι εύποροι ταξιδιώτες συνεχίζουν να πετούν.

Ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2020 οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να πετάξουν, η χρονική συγκυρία ήταν ιδανική για τα ιδιωτικά ταξίδια με τζετ και ο τομέας είχε ανακάμψει πλήρως, αναφέρει η έκθεση.

Ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αερομεταφορών εντείνεται καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τη ρύπανση σε συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες. Η αεροπορία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο ATAG.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά ιδιωτικών αεροσκαφών, ο σχετικά υψηλός αριθμός δισεκατομμυριούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία υπογραμμίζει ότι αυτές οι χώρες κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ιδιωτικά αεροπλάνα από αυτές τις δύο χώρες άντλησαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι 20 άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ένα δέκατο όλων των πτήσεων που αναχώρησαν από τη Γαλλία το 2019 ήταν με ιδιωτικά αεροσκάφη, τα μισά από τα οποία διένυσαν αποστάσεις μικρότερες των 500 χλμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider