Tip of the Day

Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ

24-04-2025 | 11:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ

Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία θεσπίζεται σε μόνιμη βάση σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία θα καταβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, μαζί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου την οποία οι δικαιούχοι προπληρώνονται στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Την ενίσχυση θα λάβουν συνταξιούχοι με μηνιαίες συντάξεις έως και 1.150 ευρώ, ενώ με βάση τα κριτήρια θα την εισπράττουν δύο στους τρεις συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών (ζευγάρια συνταξιούχων θα εισπράττουν 500 ευρώ).

Δικαιούχοι είναι:

  • Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή διαζευγμένους και περιουσία έως 200.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.

Ποιοι οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας

  • Δικαιούχοι των προνοιακών παροχών σε χρήμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α ́ 30), οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.
  • Τα άτομα με αναπηρία που κρίνεται ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού.
  • Οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α ́ 85), περί παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς.
  • του εξωιδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α ́ 68), τα οποία χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • του επιδόματος νόσου και ανικανότητας για συνταξιούχους του Δημοσίου του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α ́ 210).
  • του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%), της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α ́ 154).
  • των επιδομάτων των άρθρων 100 έως 103 του π.δ. 168/2007 (Α ́ 209) και 54Α του π.δ. 169/2007, τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη ενός νοικοκυριού είναι δικαιούχοι, το λαμβάνουν και οι δύο. Σε περίπτωση που κάποιος εμπίπτει σε περισσότερες από μία εκ των άνω κατηγοριών, λαμβάνει μία φορά την οικονομική ενίσχυση.

Δηλαδή, αν ο δικαιούχος είναι δικαιούχος του επιδόματος ΑΜΕΑ και συγχρόνως δικαιούχος του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα λάβει μία φορά το επίδομα των 250 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:17

Στα 10,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Μπλε Κέδρος για το 2025

10:16

Morgan Stanley: Τρία σενάρια για τις αγορές μετά την κατάπαυση πυρός - Δυσοίωνες εκτιμήσεις για πετρέλαιο

10:13

Στη Lavipharm τα δικαιώματα του διαδερμικού επιθέματος DUROGESIC® για τον χρόνιο πόνο

10:02

Πόνταραν σχεδόν 1 δισ. υπέρ της πτώσης του πετρελαίου λίγο πριν την εκεχειρία

10:01

Goldman Sachs: Αναμένει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου μετά την εκεχειρία

09:45

Παπαστεργίου για απαγόρευση social media σε παιδιά: Υψηλά πρόστιμα στις πλατφόρμες που δεν θα συμμορφωθούν

09:27

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε αναλυτές: «Το 2026 θα είναι μια καλή χρονιά»

09:23

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, βομβαρδίζεται ο Λίβανος - Προετοιμασία για τις συνομιλίες του Σαββάτου

09:17

Metlen: Στα 7,1 δισ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή

09:14

Στρατηγική επέκταση της Austriacard στη Μέση Ανατολή

09:07

Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά το αργό

08:52

Deutsche Bank: Η Κίνα βγαίνει «ενεργειακός» νικητής από τον πόλεμο

08:30

Credia Bank: Αναβάθμιση από Moody's - Καθοριστικός παράγοντας η ΑΜΚ

08:24

Πάσχα στα Χανιά με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

08:10

Τραμπ προς Ιράν: Τηρήστε τη συμφωνία αλλιώς ξεκινούν πάλι τα χτυπήματα - Η Αμερική επέστρεψε

07:52

Με ελληνικό DNA το μπέρμπον των Peaky Blinders

07:45

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοινώνει δυο εναλλακτικές διαδρομές για να αποφευχθούν τυχόν νάρκες

07:41

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο εγείρουν «σοβαρό κίνδυνο» για την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

07:34

Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα

07:33

Δεν έχουν λεφτά για ενεργειακές ανακαινίσεις οι Έλληνες – Το κόστος «μπλοκάρει» την εξοικονόμηση

07:30

Τα «πωλητήρια» της Prodea Investments – Ο αντίκτυπος από τα γεωπολιτικά

07:28

Πάσχα, ΑΠΕ και γεωπολιτικό ρίσκο: Η ισορροπία του συστήματος ενέργειας υπό πίεση

07:25

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Real estate χαρτοφυλάκιο αξίας 124 εκατ. σε Ελλάδα, Βαλκάνια - Assets και στρατηγική

07:24

«Τρέχει» η ανάπτυξη των Foot Locker - Τα νέα καταστήματα

07:23

Ποιοι είναι οι 4+2 «μνηστήρες» για το «σύνθετο» ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών - πολιτισμού Δυτικής Αττικής

07:22

Social media και ανήλικοι: Τα νέα όρια της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή συζήτηση και τα παραδείγματα άλλων χωρών

07:20

Τράπεζες: Κυνηγώντας προμήθειες μέσω asset management

07:14

Fuel Pass: «Φρένο - γκάζι» στις αιτήσεις με νέα προβλήματα

07:09

Το ξέσπασμα - Τα μηνύματα του ΔΝΤ - Στους ισχυρούς η Ιντερκάτ

23:57

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Κάθειρξη 15 ετών στη «Βασίλισσα της κεταμίνης»