Tip of the Day

Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ

24-04-2025 | 11:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία θεσπίζεται σε μόνιμη βάση σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία θα καταβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, μαζί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου την οποία οι δικαιούχοι προπληρώνονται στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Την ενίσχυση θα λάβουν συνταξιούχοι με μηνιαίες συντάξεις έως και 1.150 ευρώ, ενώ με βάση τα κριτήρια θα την εισπράττουν δύο στους τρεις συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών (ζευγάρια συνταξιούχων θα εισπράττουν 500 ευρώ).

Δικαιούχοι είναι:

  • Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή διαζευγμένους και περιουσία έως 200.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.

Ποιοι οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας

  • Δικαιούχοι των προνοιακών παροχών σε χρήμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α ́ 30), οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.
  • Τα άτομα με αναπηρία που κρίνεται ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού.
  • Οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α ́ 85), περί παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς.
  • του εξωιδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α ́ 68), τα οποία χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • του επιδόματος νόσου και ανικανότητας για συνταξιούχους του Δημοσίου του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α ́ 210).
  • του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%), της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α ́ 154).
  • των επιδομάτων των άρθρων 100 έως 103 του π.δ. 168/2007 (Α ́ 209) και 54Α του π.δ. 169/2007, τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη ενός νοικοκυριού είναι δικαιούχοι, το λαμβάνουν και οι δύο. Σε περίπτωση που κάποιος εμπίπτει σε περισσότερες από μία εκ των άνω κατηγοριών, λαμβάνει μία φορά την οικονομική ενίσχυση.

Δηλαδή, αν ο δικαιούχος είναι δικαιούχος του επιδόματος ΑΜΕΑ και συγχρόνως δικαιούχος του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα λάβει μία φορά το επίδομα των 250 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:27

Μητσοτάκης: Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11 μονάδες - Οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν τελειώνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης

10:23

Από το «Απέραντο Γαλάζιο» στην «Οδύσσεια» του Νόλαν: Πώς η κινηματογραφική οθόνη ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό

09:59

Σταφίδα: Ο ελληνικός χρυσός του Αυγούστου - Η άνοδος και η πτώση της

09:50

Στ. Παπασταύρου: Τρία Ειδικά Χωροταξικά, μία ενιαία στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη

09:32

Η άνοδος του pet sitting στην Ελλάδα - Πόσο κοστίζει η φιλοξενία

09:28

Γουόρεν Μπάφετ: Κλείνει τα 96, παραμένει «στο παιχνίδι» – Γιατί προβληματίζει η μετοχή της Berkshire

09:23

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες αποπειράται να καθησυχάσει για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

09:15

Οι πόλεις που κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό και ο λογαριασμός για την οικονομία

09:14

Πυρά σε rave party στην Ελβετία: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες, ο δράστης αναζητείται

09:13

Τέλος εποχής για το ιστορικό πολυκατάστημα Notos

09:11

Ισλανδία - δημοψήφισμα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση - Ελαφρό προβάδισμα του «όχι»

09:06

Τουρισμός: Η ακτινογραφία της μέσης δαπάνης των ξένων επισκεπτών - Το γράφημα της εβδομάδας

08:30

Εφορία: Αυτόματα εκκαθαριστικά και πρόστιμα για όσους ξεχνούν να υποβάλουν δηλώσεις - Ψηφιακό μπλόκο στους ασυνεπείς

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική