Tip of the Day

Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ

24-04-2025 | 11:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία θεσπίζεται σε μόνιμη βάση σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία θα καταβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, μαζί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου την οποία οι δικαιούχοι προπληρώνονται στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Την ενίσχυση θα λάβουν συνταξιούχοι με μηνιαίες συντάξεις έως και 1.150 ευρώ, ενώ με βάση τα κριτήρια θα την εισπράττουν δύο στους τρεις συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών (ζευγάρια συνταξιούχων θα εισπράττουν 500 ευρώ).

Δικαιούχοι είναι:

  • Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή διαζευγμένους και περιουσία έως 200.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.

Ποιοι οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας

  • Δικαιούχοι των προνοιακών παροχών σε χρήμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α ́ 30), οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.
  • Τα άτομα με αναπηρία που κρίνεται ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού.
  • Οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α ́ 85), περί παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς.
  • του εξωιδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α ́ 68), τα οποία χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • του επιδόματος νόσου και ανικανότητας για συνταξιούχους του Δημοσίου του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α ́ 210).
  • του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%), της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α ́ 154).
  • των επιδομάτων των άρθρων 100 έως 103 του π.δ. 168/2007 (Α ́ 209) και 54Α του π.δ. 169/2007, τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη ενός νοικοκυριού είναι δικαιούχοι, το λαμβάνουν και οι δύο. Σε περίπτωση που κάποιος εμπίπτει σε περισσότερες από μία εκ των άνω κατηγοριών, λαμβάνει μία φορά την οικονομική ενίσχυση.

Δηλαδή, αν ο δικαιούχος είναι δικαιούχος του επιδόματος ΑΜΕΑ και συγχρόνως δικαιούχος του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα λάβει μία φορά το επίδομα των 250 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:33

Μητσοτάκης: Η κορυφή της EuroLeague βάφτηκε ερυθρόλευκη! - Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό

23:28

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις δηλώσεις Χεζμπολάχ ότι επιδιώκει να ξαναβυθίσει τον Λίβανο «στο χάος»

23:12

Τι χρήματα παίρνει ο Ολυμπιακός για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας

23:11

Euroleague: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 4ο ευρωπαϊκό τίτλο

23:04

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Γιωτόπουλο: Αλληλεγγύη στις οικογένειες θυμάτων της 17 Νοέμβρη

22:42

Κίεβο: Ζημιές υπέστη το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

22:13

Κύπρος: Καθαρή νίκη του ΔΗΣΥ - Τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή

22:03

Τραμπ: Αν συνάψω συμφωνία με το Ιράν, θα είναι «καλή και σωστή» - Μην ακούτε τους αποτυχημένους

21:57

Ρούμπιο: Το πυρηνικό ζήτημα δεν μπορεί να διευθετηθεί «σε 72 ώρες»

21:33

Χεζμπολάχ: Αφοπλισμός θα σήμαινε «ολοκληρωτική καταστροφή»

21:23

Εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων στην Κρήτη: Ναρκωτικά, όπλα και απάτες με επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

21:05

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού

20:45

CNN: Καμία συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα

20:22

«Κάν΄το όπως ο Γκρίνσπαν»: Θα εφαρμόσει ο Γουόρς τη νομισματική πολιτική του;

20:00

Φθηνές θερμίδες, ακριβά νοσοκομεία

19:30

Νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο - 11 οι νεκροί της χθεσινής επιδρομής

19:14

Πανελλαδικές 2026: Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους υποψηφίους

18:57

Εκλογές στην Κύπρο: Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ δείχνουν τα exit poll - Στο 33,6% η αποχή

18:51

Τήλος: Αυθεντική και εναλλακτική

18:36

ΠΟΜΙΔΑ: «Αυτοδιοικητικός ΕΝΦΙΑ» και 27ετές ενοικιοστάσιο στα ακίνητα

18:23

«Θέλουμε γείτονες, όχι τουρίστες»: Ογκώδης διαδήλωση στη Μαδρίτη για τη στεγαστική κρίση

18:05

Τραμπ προς διπλωμάτες: Μην βιαστείτε για συμφωνία με το Ιράν - Ο αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ

17:39

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Λίβανο

17:23

Κόχερ (ΕΚΤ): Προς αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο αν δεν επιτευχθεί βιώσιμη συμφωνία στο Ιράν

17:07

Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν συμβιβάζεται για την τιμή της χώρας

16:47

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Σοβαρές ζημιές στο στούντιο του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD

16:35

Πακιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε τρένο

16:22

«Adios»: Πολεμική ανάρτηση από τον Τραμπ με φλεγόμενα πλοία του Ιράν

16:07

Ποιες εταιρείες τροφίμων και ποτών κάνουν μπίζνες στην Ασία

15:59

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες