Tip of the Day

Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ

24-04-2025 | 11:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ

Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία θεσπίζεται σε μόνιμη βάση σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία θα καταβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, μαζί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου την οποία οι δικαιούχοι προπληρώνονται στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Την ενίσχυση θα λάβουν συνταξιούχοι με μηνιαίες συντάξεις έως και 1.150 ευρώ, ενώ με βάση τα κριτήρια θα την εισπράττουν δύο στους τρεις συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών (ζευγάρια συνταξιούχων θα εισπράττουν 500 ευρώ).

Δικαιούχοι είναι:

  • Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή διαζευγμένους και περιουσία έως 200.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.

Ποιοι οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας

  • Δικαιούχοι των προνοιακών παροχών σε χρήμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α ́ 30), οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.
  • Τα άτομα με αναπηρία που κρίνεται ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού.
  • Οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α ́ 85), περί παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς.
  • του εξωιδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α ́ 68), τα οποία χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • του επιδόματος νόσου και ανικανότητας για συνταξιούχους του Δημοσίου του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α ́ 210).
  • του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%), της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α ́ 154).
  • των επιδομάτων των άρθρων 100 έως 103 του π.δ. 168/2007 (Α ́ 209) και 54Α του π.δ. 169/2007, τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη ενός νοικοκυριού είναι δικαιούχοι, το λαμβάνουν και οι δύο. Σε περίπτωση που κάποιος εμπίπτει σε περισσότερες από μία εκ των άνω κατηγοριών, λαμβάνει μία φορά την οικονομική ενίσχυση.

Δηλαδή, αν ο δικαιούχος είναι δικαιούχος του επιδόματος ΑΜΕΑ και συγχρόνως δικαιούχος του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα λάβει μία φορά το επίδομα των 250 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Γαλλία: Κατασχέθηκαν επτά τόνοι λαθραίων τσιγάρων μέσα σε φορτίο με ιταλικά κανόλι

23:45

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών κοντά στα σύνορά μας

23:36

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο στην επαρχία Εσκισεχίρ

23:35

Λιθουανία: Θα αφιερώσει το 5,38% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2026

23:27

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τις τράπεζες - «Χαλάρωσαν» οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο

23:06

Politico: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030

22:52

Τραμπ: Το Ισραήλ μπορεί να ξαναρχίσει τις μάχες στη Γάζα αν η Χαμάς δεν τηρήσει τη συμφωνία

22:49

ΗΠΑ: Δικαστής θα απαγορεύσει τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων εν μέσω shutdown

22:41

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ αναμένει από τη Γαλλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

22:28

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σχεδόν αμετάβλητη η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ - Σταθερή η απασχόληση

22:22

Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί γιατί η ΝΔ έβαλε ονομαστική ψηφοφορία για να φανεί η αντίφασή του

22:08

Αναγκαστική προσγείωση στη Βρετανία πραγματοποίησε το αεροσκάφος του Πιτ Χέγκσεθ

22:00

Καθηλωμένο σε χαμηλό πέντε μηνών το πετρέλαιο

21:49

Κυβερνητικές πηγές για Καραμανλή: Παραπάνω από επίκαιρες οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού

21:44

Η Φον ντερ Λάιεν καλεί τη Β. Μακεδονία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της

21:34

Η Μόσχα θα μπορούσε να εισάγει βενζίνη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός

21:26

Γάζα: Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε δύο σορούς ομήρων στον ισραηλινό στρατό

21:21

Meta: Επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για data center στο Τέξας

21:07

«Τρέχει» με σπασμένα τα φρένα ο χρυσός: «Πάτησε» και τα 4.200 δολάρια - Άλμα 60% φέτος

20:56

ΓΣΕΒΕΕ: Νέα πρόεδρος η Έλσα Κουκουμέρια

20:44

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή στα επιτόκια - Είμαστε κοντά στον στόχο του 2%

20:37

Αναβάθμιση της Intralot σε Β2 με σταθερό outlook από Moody's - Η αποτίμηση του deal με Bally's

20:24

Κίεβο: Επιβάλλει διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις

20:12

ΕΧΑΕ: «Δίκαιο και εύλογο» το αντάλλαγμα της Δημόσιας Πρότασης από Euronext

20:00

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Το «σκληρό πόκερ» πριν από τη συνάντηση Σι-Τραμπ και ο «άσσος στο μανίκι»

19:50

Μίραν (Fed): Επείγει νέα μείωση επιτοκίων ελέω της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας

19:43

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές: Κέρδη 2% για τον γαλλικό CAC 40 - Άλμα 12% για LVMH

19:36

Συνάντηση Τσιάρα με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για ευλογιά, ΟΠΕΚΕΠΕ και πληρωμές

19:34

Προειδοποίηση από Κώστα Καραμανλή για θεσμική, πολιτική και εθνική κρίση

19:32

Ryanair: Κόβει 800.000 θέσεις προς 9 γερμανικά αεροδρόμια λόγω υψηλών φόρων