Tip of the Day

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία

Newsroom
09-08-2024 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία, τα 6 βήματα

Εν αναμονή της έναρξης υποβολής αιτήσεων για ένταξη (ή παραμονή για τους υφιστάμενους δικαιούχους) στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές, ενώ ήδη το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, ώστε να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του 2023 για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διορία υποβολής έχει οριστεί στους δύο μήνες από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με δεδομένο ότι το «χρονικό παράθυρο» για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων έκλεισε στις 2 Αυγούστου, η προθεσμία για τις αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Τα βήματα για την αίτηση

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Τρεις κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Όπως είναι φυσικό, όφελος για την έγκαιρη υποβολή αίτησης έχουν και όσοι πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο ΚΟΤ. Κι αυτό γιατί θα εξασφαλίσουν το μέγιστο χρονικό διάστημα ένταξης στο καθεστώς, μέχρι τον επόμενο «κύκλο» υποβολής αιτήσεων, σε έναν χρόνο από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο περιλαμβάνει πλέον 3 κατηγορίες (ΚΟΤ-Α, ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ), μετά και την προσθήκη ενός νέου μειωμένου τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, από τις αρχές του έτους. Για την ένταξη στο ΚΟΤ-Γ προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:17

Reuters: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία

17:40

Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

17:21

Xiaomi: Στην κορυφή και της ελληνικής αγοράς, καθώς ένας στους 4 έχει προϊόντα Xiaomi

17:17

ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή

17:06

Ιράν: Μυστήριο καλύπτει την τύχη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ

16:50

Κοινή δήλωση Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς: Καταδικάζουν τα ιρανικά αντίποινα στις χώρες του Κόλπου

16:41

Παπαστεργίου: Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αποτελεί θεμέλιο της ψηφιακής Ελλάδας που οικοδομούμε

16:33

Τι σημαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή για πετρέλαιο και αγορές

16:02

Ανδρουλάκης για επέτειο Τεμπών: Η μνήμη δεν ξεθωριάζει

15:42

Mobile Video 2026: Η επανάσταση των social video - Kαταναλώνουν έως και 80% της κίνησης

15:27

Δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

15:24

Blackout στις αερομεταφορές στη Μέση Ανατολή

15:00

ΟΗΕ: Έκκληση προς όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις

14:56

Ακυρώσεις πτήσεων από το Ελευθέριος Βενιζέλος» για Μέση Ανατολή

14:39

Diaplous: Οδηγίες ασφάλειας προς τα πλοία μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

14:35

Τασούλας: Το δυστύχημα των Τεμπών είναι μια τραγωδία που αναζητεί δικαιοσύνη

14:31

ΥΠΕΞ: Η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν και την Μέση Ανατολή

14:12

5 εκδρομές για πεζοπορία το Σαββατοκύριακο κοντά στην Αθήνα

14:05

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

13:51

Μενδώνη: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής των 200 της Καισαριανής

13:43

Τραγωδία στα Τέμπη: Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την επέτειο των τριών ετών

13:25

Γεννήθηκε στην Μ. Βρετανία το πρώτο μωρό μετά από μεταμόσχευση μήτρας, από πτωματική δότρια 

13:22

ΥΠΕΞ: Ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες στη Μέση Ανατολή

13:13

Χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση για την επέτειο των Τεμπών

13:00

Μετρό Αθήνας – Γραμμή 3: Τα σενάρια για «σπάσιμο» της διαδρομής από Αεροδρόμιο έως Λιμάνι Πειραιά

12:52

Μαρινάκης: Να αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να δώσει τις απαντήσεις της για τα Τέμπη

12:47

Η ανάπτυξη drones φέρνει νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα

12:30

ΗΠΑ: Η δράση κατά του Ιράν άρχισε - Οι στόχοι παραμένουν αβέβαιοι