Tip of the Day

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία

Newsroom
09-08-2024 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία, τα 6 βήματα

Εν αναμονή της έναρξης υποβολής αιτήσεων για ένταξη (ή παραμονή για τους υφιστάμενους δικαιούχους) στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές, ενώ ήδη το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, ώστε να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του 2023 για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διορία υποβολής έχει οριστεί στους δύο μήνες από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με δεδομένο ότι το «χρονικό παράθυρο» για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων έκλεισε στις 2 Αυγούστου, η προθεσμία για τις αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Τα βήματα για την αίτηση

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Τρεις κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Όπως είναι φυσικό, όφελος για την έγκαιρη υποβολή αίτησης έχουν και όσοι πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο ΚΟΤ. Κι αυτό γιατί θα εξασφαλίσουν το μέγιστο χρονικό διάστημα ένταξης στο καθεστώς, μέχρι τον επόμενο «κύκλο» υποβολής αιτήσεων, σε έναν χρόνο από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο περιλαμβάνει πλέον 3 κατηγορίες (ΚΟΤ-Α, ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ), μετά και την προσθήκη ενός νέου μειωμένου τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, από τις αρχές του έτους. Για την ένταξη στο ΚΟΤ-Γ προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:56

Η χρήση των Stablecoins για πληρωμές αυξήθηκε κατά 70%

16:37

Tραμπ: Θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ στη διάρκεια στάσης του Air Force One που τον μεταφέρει στη Μαλαισία

16:14

Ζελένσκι: Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις υπογραμμίζουν τη σημασία των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot

16:07

Κυρανάκης: Χωρίς κόστος απ' το κράτος η αποστολή SMS για οδική ασφάλεια ενόψει 28ης Οκτωβρίου

15:53

Μητσοτάκης στον επικήδειο για τον Δ. Σαββόπουλο: Υπήρξες χρονογράφος του νεοελληνικού ταξιδιού

15:38

Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος κόβουν εξαρτήσεις από φαγητό, αλκοόλ, τζόγο και κάπνισμα

15:26

Ιρλανδία: Η Κάθριν Κόνολι, που υποστηρίχθηκε από την αριστερά αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές

15:19

Συγκρατημένη ικανοποίηση από την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου

14:59

Η νέα φάση του ελληνικού real estate: Δέκα άξονες μιας ώριμης αγοράς

14:42

Λούβρο: Υπό άκρα μυστικότητα μεταφορά πολύτιμων κοσμημάτων στη τράπεζα της Γαλλίας

14:31

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίστηκαν σε κακούργημα οι κατηγορίες για τον λογιστή της εγκληματικής οργάνωσης

14:16

ΗΠΑ-Κίνα: «Εποικοδομητικός» ο Ά γύρος των εμπορικών επαφών στην Μαλαισία

14:10

Κικίλιας: Ογδόντα πέντε χρόνια μετά το «Όχι», θλίβομαι γι' αυτά που συμβαίνουν με το μνημείο του Άγνώστου Στρατιώτη

13:55

ΗΠΑ: Η... καταστροφή της Ανατολικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου με χρήμα απ' τις Big Tech

13:35

Λούλα: Ο ΟΗΕ έχει πάψει να λειτουργεί στη Γάζα

13:24

Ανδρουλάκης: Συνεχίζουμε στον δρόμο ενότητας και αυτονομίας που χάραξε η Φώφη Γεννηματά

13:20

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η πολιτεία συνεχίζει να επενδύει στην πρόληψη

13:00

Τι θα μπορούσε να τρομάξει τις αγορές;

12:59

Ταϊλάνδη: Ο πρωθυπουργός θα υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την Καμπότζη στη Μαλαισία

12:51

Ηράκλειο: Σε σταθερά σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται το νεογέννητο μετανάστριας, που έφτασε με βάρκα στην Κρήτη

12:44

Βιλερουά: Το έλλειμμα της Γαλλίας δεν πρέπει να ξεπεράσει το 4,8% του ΑΕΠ

12:31

Σε πλήρη εξέλιξη το ολομέτωπο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής

12:23

Σε 15 νομούς της χώρας μας είχαμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις για περισσότερα από 41 χρόνια

12:17

ΗΠΑ: Συνιστούν στα μη απαραίτητα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας τους στο Μαλί να φύγουν εξαιτίας κινδύνων ασφαλείας

12:08

Τραμπ: Θα ήθελε μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

11:59

Νέο θεσμικό πλάισιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

11:51

Αϊτή: Τρεις νεκροί απ' το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μελίσα

11:45

DW: Αυξάνεται το οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία

11:40

Ουκρανία: Δύο νεκροί στο Ντνιπροπετρόφσκ μετά από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones

11:36

Αμοιβαία Κεφάλαια: Προσέλκυσαν κεφάλαια 22 δισ. ευρώ από το 2018