Tip of the Day

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία

Newsroom
09-08-2024 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία, τα 6 βήματα

Εν αναμονή της έναρξης υποβολής αιτήσεων για ένταξη (ή παραμονή για τους υφιστάμενους δικαιούχους) στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές, ενώ ήδη το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, ώστε να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του 2023 για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διορία υποβολής έχει οριστεί στους δύο μήνες από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με δεδομένο ότι το «χρονικό παράθυρο» για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων έκλεισε στις 2 Αυγούστου, η προθεσμία για τις αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Τα βήματα για την αίτηση

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Τρεις κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Όπως είναι φυσικό, όφελος για την έγκαιρη υποβολή αίτησης έχουν και όσοι πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο ΚΟΤ. Κι αυτό γιατί θα εξασφαλίσουν το μέγιστο χρονικό διάστημα ένταξης στο καθεστώς, μέχρι τον επόμενο «κύκλο» υποβολής αιτήσεων, σε έναν χρόνο από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο περιλαμβάνει πλέον 3 κατηγορίες (ΚΟΤ-Α, ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ), μετά και την προσθήκη ενός νέου μειωμένου τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, από τις αρχές του έτους. Για την ένταξη στο ΚΟΤ-Γ προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:29

Ο Τραμπ υπέγραψε νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική - Πού επικεντρώνεται

21:20

5η Συνόδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας: Τι αναφέρει το Κοινό Ανακοινωθέν

21:11

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει πολύ μία συμφωνία» - Η στάση της Τεχεράνης

21:07

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό - Στόχος υψηλόβαθμος διοικητής της Χεζμπολάχ

21:05

CrediaBank: Εγκαίνια για το κατάστημα Νέας Εμπειρίας στην Πανεπιστημίου

20:56

ΑΑΔΕ: Επαναλειτουργεί η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων

20:55

Σε νέο χαμηλό 36 ετών η παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Απρίλιο

20:46

Νετανιάχου: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» - Σε διαρκή επικοινωνία με Τραμπ

20:38

Αύξηση 56,4% στις δαπάνες καυσίμων των αμερικανικών αεροπορικών τον Μάρτιο

20:29

Ρεκόρ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη

20:16

Γεραπετρίτης: «Ύψιστης σημασίας η επικράτηση της διπλωματίας στον πόλεμο του Ιράν»

20:04

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε α’ ανάγνωση το φορολογικό νομοσχέδιο

20:04

Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Στα 353 τρισ. δολάρια

19:55

Ιράν: Oι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να «παραδοθεί»

19:50

Επιβάτης του MV Hondius με χανταϊό πήγε να ταξιδέψει με πτήση της KLM - Ανησυχία στα Κανάρια Νησιά

19:50

DeepSeek: Πρώτο άνοιγμα σε επενδυτές με αποτίμηση έως 50 δισ. δολάρια

19:38

Υπ. Εργασίας: Συνεχίζεται ο διάλογος για ενίσχυση της αρχής της ίσης αμοιβής ανδρών - γυναικών

19:37

Κρίσιμο 48ωρο για τις αγορές

19:33

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου - Τα αιτήματα

19:29

Dotsoft: Αναλαμβάνει έργο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς της Κύπρου

19:20

Υψηλό σχεδόν 3 εβδομάδων στις ευρωαγορές με κέρδη 2,22%

19:08

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίκη 58 αγροτών από Κρήτη - «Δήλωσαν χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα στην Καστοριά»

18:55

ΔΑΑ: 9,02 εκατ. επιβάτες στο τετράμηνο με ετήσια άνοδο 5,9% - Η κίνηση τον Απρίλιο

18:42

Πρόεδρος Λιθουανίας: «Ελπίζω τα στρατεύματα των ΗΠΑ να παραμείνουν στην Ευρώπη»

18:30

Θεμιστοκλέους: 20 δισ. ευρώ για το δημογραφικό - Επέκταση της δωρεάν εξέτασης ΑΜΗ

18:17

ΑΔΜΗΕ: Νέα Επικεφαλής Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων

18:04

Άλμα τζίρου και αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Εκτίναξη 5% για τον τραπεζικό δείκτη

18:03

ΟΛΠ: Στα 20,74 εκατ. τα EBITDA το α’ τρίμηνο

18:00

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: Το Ταμείο Ανάκαμψης χωλαίνει από άποψη διαφάνειας

17:59

Κώτσηρας: Ενδυνάμωση θεσμικών εργαλείων και αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία