Tip of the Day

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία

Newsroom
09-08-2024 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πότε λήγει η προθεσμία, τα 6 βήματα

Εν αναμονή της έναρξης υποβολής αιτήσεων για ένταξη (ή παραμονή για τους υφιστάμενους δικαιούχους) στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές, ενώ ήδη το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, ώστε να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του 2023 για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διορία υποβολής έχει οριστεί στους δύο μήνες από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με δεδομένο ότι το «χρονικό παράθυρο» για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων έκλεισε στις 2 Αυγούστου, η προθεσμία για τις αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Τα βήματα για την αίτηση

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Τρεις κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Όπως είναι φυσικό, όφελος για την έγκαιρη υποβολή αίτησης έχουν και όσοι πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο ΚΟΤ. Κι αυτό γιατί θα εξασφαλίσουν το μέγιστο χρονικό διάστημα ένταξης στο καθεστώς, μέχρι τον επόμενο «κύκλο» υποβολής αιτήσεων, σε έναν χρόνο από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο περιλαμβάνει πλέον 3 κατηγορίες (ΚΟΤ-Α, ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ), μετά και την προσθήκη ενός νέου μειωμένου τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, από τις αρχές του έτους. Για την ένταξη στο ΚΟΤ-Γ προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κατάρ: Οι εξαγωγές ενέργειας θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση

23:45

Κραν Μοντανά: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της πυρκαγιάς στο μπαρ

23:40

Κεφαλογιάννης: Η προστασία μνημείων οφείλει να στηρίζεται στην πρόληψη και τον συστηματικό σχεδιασμό

23:30

Ισραήλ: Εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων κατά έξι στρατιωτικών βάσεων στο Ιράν

23:21

Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια και την αστική της χρήση - Στο Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης

23:15

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πεζεσκιάν για τους βαλλιστικούς πυραύλους

23:07

Πετρέλαιο: Το «σήμα» Τραμπ το έστειλε κάτω από τα 90 δολάρια

23:00

ΥΠΕΞ Ισραήλ για Μοζταμπά Χαμενεΐ: «Το μήλο πέφτει κάτω απ' τη μηλιά»

22:55

Μέτσολα: Η ασφάλεια της Κύπρου είναι η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

22:31

Πιερρακάκης: Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη αστάθεια - Έχουμε τα εργαλεία

22:25

Wall Street: Η παρέμβαση Τραμπ άλλαξε στο φίνις το κλίμα

22:18

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία

22:15

Ντομπρόβσκις από Eurogroup: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα, όπως η αποδέσμευση αποθεμάτων

22:04

Ο Ερντογάν ζητά να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος

21:44

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν έχει σχεδόν τελειώσει»

21:31

Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης

21:26

Απώλειες πάνω από 1% για τον χρυσό

21:02

Δημοσκόπηση Alco: Το κόμμα που βγαίνει κερδισμένο εν μέσω πολέμου

20:57

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο Παρίσι την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

20:56

Μακρόν: H G7 προσανατολίζεται στην άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών

20:44

Τραμπ: Μεγάλο λάθος η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

20:30

Axios: Ο Λίβανος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου

20:23

Πρσεβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Θα στοχοθετήσουμε οποιονδήποτε προωθεί ριζοσπαστικές ιδέες εναντίον του»

20:04

Δένδιας: Η παρουσία Μακρόν υπογραμμίζει την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

19:53

Πλαφόν στην βενζίνη βάζει ο Όρμπαν - Ζητά αναστολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

19:46

Η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο

19:45

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη αλληλεγγύη για την Κύπρο

19:35

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Πόσο θα αντέξει το Ιράν;

19:28

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:26

Ευρωαγορές: Μάζεψαν τις απώλειες με φόντο το ράλι του πετρελαίου