Tip of the Day

Πώς μπορεί το ESG να υποστηρίξει τη γυναικεία ηγεσία;

13-05-2024 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί το ESG να υποστηρίξει τη γυναικεία ηγεσία;
ESG

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη γυναικών σε θέσεις C-suite και η ενίσχυση της συνολικής διαφορετικότητας καθιστούν τους οργανισμούς πιο κερδοφόρους (S&P's When Women Lead, Firms Wins και McKinsey's Diversity Wins, κ.λπ.). Σύμφωνα με τη Luisa Palacios, ανώτερη ερευνήτρια στο Columbia's Centre on Global Energy Policy, τα εταιρικά συμβούλια με διαφοροποίηση των φύλων είναι μια λύση χαμηλού κόστους για την επίτευξη παγκόσμιων προτύπων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παραβλέπουν την ευκαιρία να οδηγήσουν σε ενέργειες μετασχηματισμού που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω των μετρήσεων ESG.

Οι επενδυτές συνειδητοποιούν περισσότερο τη σημασία της ποικιλομορφίας των φύλων και της ισότητας στον προσδιορισμό των κινδύνων και των ευκαιριών. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 20% των ανώτερων ηγετικών θέσεων σε ενεργειακές εταιρείες και το 17% των ρόλων του επικεφαλής της ασφάλειας πληροφοριών στον κυβερνοχώρο.

Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις ESG, οι ιδιωτικές εταιρείες επωφελούνται από μέτρα που υποστηρίζουν την είσοδο, τη διατήρηση και την ηγεσία των γυναικών στο χώρο εργασίας. Οι γυναίκες υποτιμώνται συνεχώς στον ιδιωτικό τομέα, όπως αποδεικνύεται από μια έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, όπου σήμερα ανέρχονται στο 7,3%. Έτσι, η προσφορά ίσων αμοιβών, ευκαιριών κατάρτισης, καθοδήγησης, πρόληψης σεξουαλικής παρενόχλησης και η επένδυση σε υποτροφίες ή ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα που βοηθούν τις γυναίκες να ευδοκιμήσουν σε ανδροκρατούμενους τομείς.

Κάποιες κυβερνήσεις ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις ποικιλομορφίας των φύλων: Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους οργανισμούς να αναφέρουν τις διαφορές στις αμοιβές τους μεταξύ των φύλων, ενώ η νομοθεσία της Καλιφόρνια επιβάλλει σε ορισμένες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να περιλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευτεί τόσο με εθελοντικές όσο και με υποχρεωτικές μετρήσεις ESG σε ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο. Υπάρχουν ήδη παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τις εταιρείες να μετρήσουν τις δεσμεύσεις για την ισότητα των φύλων. Η Global Reporting Initiative (GRI), το Sustainability Accounting Standards Board (SASB), τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ και του UN Women και το Bloomberg έχουν προτείνει μετρήσεις για την αξιολόγηση της απόδοσης μιας εταιρείας ειδικά για τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.

Έλλειψη ενιαίας μεθοδολογίας

Παρά τις διαθέσιμες μετρήσεις για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στο εργατικό δυναμικό, τέτοια πρότυπα δεν εφαρμόζονται ευρέως και χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους επενδυτές για τη λήψη αποφάσεων. Ενώ υπάρχουν κανονισμοί για την αναφορά δεδομένων Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης (EEO) στις Η.Π.Α. και δεδομένων χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων στο ΗΒ, οι ρυθμιστικές απαιτήσεις για το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι περιορισμένες τόσο ως προς τον αριθμό των απαιτήσεων όσο και ως προς τον ορισμό σε σύγκριση με τις απαιτήσεις περιβαλλοντικής γνωστοποίησης. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για χάραξη πολιτικής και στοχευμένες κρατικές παρεμβάσεις για την προσαρμογή των προτύπων σε ρυθμιστικά πλαίσια και νόμους για την ισότητα των φύλων. Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων, αλλά ορισμένες από αυτές που ηγούνται αυτής της κούρσας είχαν κυβερνητικά κίνητρα για να φέρουν τις μετρήσεις σε ρυθμίσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βατικανό: Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο

23:34

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του '26

23:15

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

22:47

Σερβία: Τρίμηνη αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων για την πετρελαϊκή εταιρία NIS

22:17

Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»

21:47

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

21:18

Βραζιλία : Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

21:09

Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας

21:05

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

21:02

Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας

20:46

Τραμπ: Ζητά 5 δισ. απ' το BBC αλλά δύσκολα θα τα λάβει

20:21

Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στους 23 συλληφθέντες με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη

20:16

Βρετανία: Σοβαρές πλημμύρες στην Ουαλία απ' το πέρασμα της καταιγίδας Κλαούντια

20:04

ΗΠΑ: Ετήσιες ζημιές 9 δισ. δολάρια για τα αμερικανικά ταχυδρομεία

19:42

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Φιλοθέη και Χαλάνδρι την Κυριακή λόγω της επίσκεψης Ζελένσκι

19:27

ΗΠΑ: Ανοίγουν τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την πώληση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Lukoil

19:00

Η μεγάλη «παγίδα» των €600 δισ. για τη Γερμανία

18:55

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη στην 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο «ReBuild Ukraine 2025»

18:48

Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από την καταιγίδα Κλαούντια

18:32

HSBC: Ο πρώην Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου

18:23

Εκτροπή λεωφορείου με τραυματίες στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας

18:07

Apple: Ομοσπονδιακό δικαστήριο την καταδίκασε για παραβίαση πατέντας - Θα καταβάλει αποζημίωση $634 εκατ.

17:51

Hellenic Train: Αναχώρησε με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599

17:43

Χατζηδάκης: Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις

17:33

Γνωστή δημοσιογράφος συνελήφθη σε αλκοτέστ για απειλή και εξύβριση αστυνομικών

17:22

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

17:00

ΝΟΚ και μπόνους: Πώς γίνονται οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών, πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

16:41

Τζιτζικώστας: Δίνουμε απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό

16:33

Τρεις νεκροί σε δύο τροχαία στην Αττική

16:07

Disney - YouTube TV: Κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας τέλος σε εβδομάδες διακοπής των καναλιών