Tip of the Day

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε «καούρα» και δυσπεψία

03-05-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε «καούρα» και δυσπεψία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Παρότι είναι μια απολαυστική περίοδος του χρόνου, το Πάσχα για πολλούς μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα, που πηγάζουν από την ακατάπαυστη κατανάλωση φαγητού και γλυκών.

Ο γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Μανώλης Συμβουλάκης, αναλύει τους τρόπους για να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να υποφέρετε από συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.

Τρώτε αργά: Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Για να επιβραδύνετε τον τρόπο που τρώτε, μασήστε καλά και αργά την τροφή σας και έχετε μικρές μπουκιές από το φαγητό σας.

Τρώτε λίγο και συχνά: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. Επίσης, να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ: Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μην καπνίζετε: Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

Να έχετε μαζί σας ένα αλγινικό σκεύασμα: Τα αλγινικά, έχοντας διπλό μηχανισμό δράσης, αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά (Gaviscon Double Action) θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.

Nα ενημερώσετε τον γιατρό σας, αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:51

Bloomberg: Η Ρωσία εξετάζει κλιμάκωση του πολέμου με χτυπήματα στο Κίεβο

19:47

Εντατικοποίηση ελέγχων στον αιγιαλό και αυστηρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις

19:36

Ευρωαγορές: Ήπιες διακυμάνσεις μετά τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ

19:27

AustriaCard: Στα 186,6 εκατ. ευρώ τα έσοδα το α' εξάμηνο

19:01

ΗΠΑ: Fed, NASA, υπουργείο Δικαιοσύνης και Γερουσία έπεσαν θύματα κινέζων χάκερ

18:58

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την υποψήφια για τη θέση του γγ του ΟΗΕ

18:45

Πυρκαγιά από drone κατέστρεψε αποθήκη της ρωσικής Wildberries στην περιοχή Ταμπόφ της Ρωσίας

18:31

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

18:17

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νέο πλαίσιο για τη διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

18:06

Η ΕΕ ενεργοποιεί το Copernicus μετά τις πλημμύρες στο Νεπάλ

18:04

UniCredit: Συνάντηση Ορσέλ με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για την εξαγορά της Commerzbank

17:52

Η Σουηδία θα υπογράψει συμφωνία ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την αγορά τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία

17:42

Χρηματιστήριο: «Κοιτάζει» με αξιώσεις προς τις 2.700 μονάδες

17:42

Γεωργιάδης για ιό Δυτικού Νείλου: «Αυξημένα τα κρούσματα, αλλά απέχουμε από το κύμα του 2018»

17:27

Διήμερη περιοδεία Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα - Οι σταθμοί

17:13

Η Ουκρανία θα ενισχύσει το μέτωπο του Ντονέτσκ

17:04

Τραμπ για Χαμενεΐ: «Τραυματίστηκε πολύ σοβαρά,αλλά δεν νομίζω ότι είναι νεκρός»

16:56

Τροποποιήσεις δρομολογίων στον Προαστιακό Πάτρας λόγω εργασιών υποδομής

16:55

Ροδούλα: Δρομολογεί επένδυση άνω των 41 εκατ. ευρώ, ζητά «χείρα βοηθείας» από επενδυτικό fund

16:48

Wall Street: Πιέσεις από τον πληθωρισμό - Στο επίκεντρο η Nvidia

16:42

Ιράν και Ομάν συμφώνησαν για τα έσοδα στα Στενά του Ορμούζ

16:23

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας

16:17

Meta: Συμβιβασμός-μαμούθ με τις Πολιτείες των ΗΠΑ για τον εθισμό ανηλίκων στα social media

16:09

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΠ και Νεπάλ για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

15:52

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο PCE τον Ιούλιο - Ανάπτυξη 1,5% το β' τρίμηνο

15:50

Ταμείο Ανάκαμψης: Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας - Κομισιόν λίγο πριν το τέλος χρόνου

15:44

Bloomberg: Η Nvidia στο επίκεντρο των επενδυτών ενόψει των αποτελεσμάτων

15:38

Νεπάλ: Τουλάχιστον 95 νεκροί από τις πλημμύρες - Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες σε ενότητα

15:23

Δήμας: «Παραδίδεται αύριο στους πολίτες η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά»

15:12

Μιχαηλίδου: «Με τον Προσωπικό Βοηθό αλλάζουμε σελίδα στην κοινωνική πολιτική»