Tip of the Day

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε «καούρα» και δυσπεψία

03-05-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε «καούρα» και δυσπεψία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Παρότι είναι μια απολαυστική περίοδος του χρόνου, το Πάσχα για πολλούς μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα, που πηγάζουν από την ακατάπαυστη κατανάλωση φαγητού και γλυκών.

Ο γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Μανώλης Συμβουλάκης, αναλύει τους τρόπους για να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να υποφέρετε από συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.

Τρώτε αργά: Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Για να επιβραδύνετε τον τρόπο που τρώτε, μασήστε καλά και αργά την τροφή σας και έχετε μικρές μπουκιές από το φαγητό σας.

Τρώτε λίγο και συχνά: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. Επίσης, να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ: Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μην καπνίζετε: Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

Να έχετε μαζί σας ένα αλγινικό σκεύασμα: Τα αλγινικά, έχοντας διπλό μηχανισμό δράσης, αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά (Gaviscon Double Action) θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.

Nα ενημερώσετε τον γιατρό σας, αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Εξιχνιάστηκε μεγάλη διαδικτυακή απάτη σε βάρος ναυτιλιακής - Ανακτήθηκαν 4 εκατ. ευρώ

23:44

Ζελένσκι: «Παράλογο» που η παραγωγή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας δεν καλύπτει τη ζήτηση

23:31

Ισραήλ: Νέος διαγωνισμός για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

23:18

Κέρδη στη Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Πρώτη φορά κατέκτησε τις 53.000 μονάδες

23:04

Ξεπέρασαν τους 3.500 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

22:50

Στη Ρώμη οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

22:38

Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

22:25

Ρούτε: Σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

22:12

ΠΟΥ: Στη λίστα προϊόντων υγείας έκτακτης ανάγκης το 1ο διαγνωστικό τεστ για τον ιό BDBV

21:59

Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία σημειώνουν πρόοδο στην αμυντική συνεργασία τους

21:45

Αλγερία: Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές - Πρώτο κόμμα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

21:32

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας

21:20

Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνηση της Γάζας - Επιμένει στον αφοπλισμό της το Ισραήλ

21:09

Στην Επ. Οικονομικών η Κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας - Το μήνυμα Μαρκόπουλου

20:57

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μηχανογραφικών από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

20:44

Στην Κομ η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

20:31

«Απαγκιστρώθηκε» από τα υψηλά 2 εβδομάδων ο χρυσός με ήπιες απώλειες

20:20

ΑΑΔΕ: Ανανέωση της συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / UNIC Athens

20:12

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς

20:12

Ελεγχόμενη πτώση για πετρέλαιο μπροστά σε Σαουδική Αραβία, OPEC και Στενά του Ορμούζ

20:00

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία και βγήκε αλώβητος, προς το παρόν

19:55

Γαλλία: Στη Συρία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

19:50

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση

19:38

Γερμανία: Εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 - Περισσότερα χρήματα για την Άμυνα

19:33

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ κοινωνικό πακέτο που θα γίνει πράξη

19:23

Ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω Σιδηροκάστρου

19:17

Επέστρεψαν σε πιο χαμηλές πτήσεις οι ευρωαγορές

19:07

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: 5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και αρχικό επίδομα στους πληγέντες

18:58

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, που οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

18:53

Μαρκόπουλος: «Χτίζουμε με τις 72 δόσεις κουλτούρα πληρωμών και ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά»