Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Αυλαία για τις αιτήσεις

05-02-2024 | 09:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Αυλαία για τις αιτήσεις

Έως σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ισχύει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45-480 ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί το insider.gr.

Oι αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση δεν ξεπερνούν τις 390.000, τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 1,2 εκατ. καθώς πληρούν, σωρευτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι από την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.
  2. Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

    Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

    1. Επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και
    2. του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

    Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

    Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μίας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

    Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    α. Εισοδηματικά:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

    • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
    • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
    • Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

    β. Ακίνητης περιουσίας:

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    18:25

    Blackstone: Κοντά σε deal 2,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της Champions Group

    18:22

    Πέμπτο διαδοχικό έτος κερδοφορίας για την Seanergy Maritime Holdings

    18:20

    Πιερρακάκης για ευρώ: Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

    18:15

    ΑΔΜΗΕ: Η νέα διασύνδεση Αττικής - Κρήτης κάλυψε πλήρως τη ζήτηση τους 2 πρώτους μήνες λειτουργίας

    18:08

    Βουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επαγγελματική εκπαίδευση

    18:04

    Ουκρανία: Drones έπληξαν σταθμό πετρελαίου στο Κρασνοντάρ και εργοστάσιο χημικών στην Περμ

    18:01

    Προς συμβιβασμό 10,5 δισ. δολάριων η Bayer για το επίμαχο ζιζανιοκτόνο

    17:57

    Bitcoin: «Παλεύει» για τα 67.000 δολάρια, συνεχίζεται η βουτιά των 4 εβδομάδων

    17:56

    Μειώθηκε ο αριθμός των επισκεπτών σε μουσεία στο 10άμηνο του 2025

    17:40

    «Αγγούρια από χρυσάφι»: Ο πληθωρισμός στη Ρωσία εκτόξευσε τις τιμές κατά 100%

    17:31

    Υπερθέαμα πολεμικών τεχνών από... ανθρωποειδή ρομπότ

    17:29

    Σκάνδαλο «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο: Αθώος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής

    17:28

    H επιχειρηματίας που έκλεψε την ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου

    17:27

    ΧΑ: Κόκκινο τριήμερο με απώλειες 4,39% - Βαρίδι οι τράπεζες

    17:25

    Ιρανός ΥΠΕΞ: Υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ

    17:24

    ΤτΕ: Πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας

    17:14

    Κυβερνοασφάλεια: Το 70% των επιχειρήσεων που πληρώνουν λύτρα, σε έξι μήνες δέχονται και δεύτερη επίθεση

    17:12

    Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Γαλλίας - Ινδίας για την πώληση ακόμα 114 Rafale στο Νέο Δελχί

    16:59

    Wall Street: Νευρικές κινήσεις με ΑΙ και Ιράν να προκαλούν αβεβαιότητα

    16:52

    Δεν αποκλείει πολλές μειώσεις επιτοκίων ο Goolsbee της Fed

    16:50

    Η Mega Corporate Insurance μετονομάζεται σε NUVIA Insurance Brokers

    16:36

    Νέα γενιά χαμηλοσυνταξιούχων δημιουργούν οι αυξημένες εισφορές

    16:33

    Συνάντηση Σαμαρά με Τασούλα: Ελληνοτουρκικά και δημογραφικό στο επίκεντρο

    16:26

    ΟΠΕΚΑ: Παραβάσεις χορήγησης επιδομάτων ύψους 1,8 εκατ. ευρώ εντόπισε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

    16:11

    Ρυθμίσεις δανείων ύψους 6,8 δισ. ευρώ από τους Servicers το 2025 - Αύξηση 9%

    16:11

    Τέσσερις από τις ωραιότερες ταινίες που συμμετείχε ο Ρόμπερτ Ντιβάλ

    16:08

    Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο Εθνικό Μητρώο Θεραπείας Πόνου

    16:06

    Τα μέτρα της Τροχαίας για το κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω εργασιών στην Αττική Οδό

    16:02

    Νέα πρόεδρος του ΙΤΕΠ η Τετράδη Χριστίνα - Το νέο ΔΣ

    16:01

    Η IBM υποστηρίζει την Eurobank στην ανάλυση σχολίων πελατών μέσω λύσεων ΤΝ