Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Αυλαία για τις αιτήσεις

05-02-2024 | 09:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Αυλαία για τις αιτήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έως σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ισχύει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45-480 ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί το insider.gr.

Oι αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση δεν ξεπερνούν τις 390.000, τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 1,2 εκατ. καθώς πληρούν, σωρευτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι από την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.
  2. Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

    Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

    1. Επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και
    2. του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

    Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

    Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μίας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

    Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    α. Εισοδηματικά:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

    • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
    • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
    • Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

    β. Ακίνητης περιουσίας:

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    12:18

    Τσιόδρας προς Κομισιόν: Δέσμευση για ξεχωριστή και επαρκή χρηματοδότηση για τον αμπελοοινικό τομέα

    12:12

    Δεν υφίσταται από σήμερα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς

    12:09

    Δήμας: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αναβάθμιση συστημάτων αεροναυτιλίας

    12:05

    Θεοδωρικάκος: «Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες»

    11:46

    Πώς αλλάζει τις ταξιδιωτικές του συνήθειες ο σύγχρονος Ευρωπαίος; Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ETC

    11:46

    ΕΒΕΠ: Γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Νοτίου Αφρικής

    11:32

    Η Klarna λανσάρει το νέο in-app inbox στην εφαρμογή της για την προστασία των χρηστών από απάτες

    11:31

    Ευρωαγορές: Άνοδος παρά τη γεωπολιτική ένταση - Στο επίκεντρο Ιράν και Universal

    11:27

    ΕΤΜΕ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δοκιμές Αποδοχής και Επίδειξης Δυνατοτήτων της πλατφόρμας «Πανόπτης»

    11:13

    Eurobank και ΟΠΑ δημιουργούν γέφυρα μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας

    11:11

    Allwyn: Ισχυρή δυναμική το α' τρίμηνο - Αύξηση 24% στα προσαρμοσμένα EBITDA

    11:07

    Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

    11:05

    Νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας: Ερωτήσεις-απαντήσεις

    11:00

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με υποτονικό τζίρο

    10:53

    Βουλή: Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    10:35

    Συμμαχία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ξενοδόχων στον αθλητικό τουρισμό

    10:27

    Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

    10:24

    ΠΟΥ: Τα ανθυγιεινά τρόφιμα προκαλούν κάθε χρόνο κάπου 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως

    10:23

    Πολεοδομία: Ο νέος οδηγός για άδειες, αυθαίρετα και δόμηση περνά σήμερα από τη Βουλή

    10:08

    Παπασταύρου: Η Ελλάδα στηρίζει το OceanEye της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών

    10:07

    Το μισογεμάτο το ποτήρι του Εξαμήνου και το μισοάδειο νέο «ενεργειακό πακέτο» για την Ελλάδα

    10:05

    Σκέρτσος: Κράτος Δικαίου - Η Ελλάδα της σύγκλισης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων

    09:58

    Επιχείρηση «Θερισμός»: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισέπραττε παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    09:53

    Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για τη 2η φάση του έργου «Κοινωνικοοικονομική Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας»

    09:36

    Capgemini: Ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους στα ύψη το 2025

    09:19

    ΑΑΔΕ: Ευχαριστήρια επιστολή Πιτσιλή στους εργαζομένους για τις επιδόσεις της Αρχής

    09:10

    Το όραμα του Φινλανδού για μια Ευρωπαϊκή Ένωση 40 κρατών που θα έχει μεγάλη δύναμη

    09:04

    DBRS: Το δημογραφικό στην εξίσωση των τραπεζικών αξιολογήσεων - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

    09:02

    Ιράν: Καμιά πρόοδος στις συνομιλίες - Τραμπ: Οι διαπραγματεύσεις πάνε «πολύ καλά»

    08:57

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν το πρώτο βήμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία