Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια όταν εργάζεστε από το σπίτι

15-05-2023 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια όταν εργάζεστε από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι μας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά μπορεί να αυξήσει τη χρήση και το κόστος της ενέργειας με αποτέλεσμα να κληθούμε να πληρώσουμε υψηλούς λογαριασμούς. Η συνετή χρήση των συσκευών αλλά και η αλλαγή συνηθειών κατά το οκτάωρο ή δεκάωρο που μπορεί να εργαζόμαστε απομακρυσμένα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους της ενέργειας αλλά και του ανθρακικού μας αποτυπώματος.

Μια βασική συμβουλή είναι να μην σπαταλάτε ενέργεια όταν δεν εργάζεστε ή όταν κάνετε διάλειμμα. Εάν χρησιμοποιείτε τον δικό σας εξοπλισμό, αλλάξτε τις ρυθμίσεις, ώστε ο υπολογιστής σας να τίθεται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας μετά από, το πολύ, 30 λεπτά αδράνειας.

Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας ή μετά από οποιαδήποτε χρήση των ηλεκτρονικών σας συσκευών, θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε πλήρως τον εξοπλισμό σας. Εάν παραμένουν αναμμένα φώτα στον χώρο εργασίας σας, σημαίνει ότι κάτι είναι σε κατάσταση αναμονής, γι' αυτό θυμηθείτε να τα σβήσετε όλα.

Ακόμη, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη σας κατά 1°C χαμηλότερα μπορεί να εξοικονομήσει 320 κιλά εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο. Ομοίως, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης εξαερώνοντας τα καλοριφέρ σας και προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις σας ενώ μπορείτε να ρυθμίσετε κατάλληλα τον θερμοστάτη όταν υπάρχουν δωμάτια που χρησιμοποιείτε λίγο ή καθόλου.

Μάλιστα, εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα δωμάτιο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσατε να αγοράσετε μια ηλεκτρική συμβατική θερμάστρα ή ένα κλιματιστικό που να καλύπτει τις περιορισμένες ανάγκες του συγκεκριμένου δωματίου.

Έως και το ένα τρίτο της θερμότητας των σπιτιών μπορεί να διαφύγει από τα παράθυρα και πόρτες. Με κατάλληλες ταινίες στα ανοίγματα ή ακόμη καλύτερα με μια μεγαλύτερη επένδυση για αλλαγή κουφωμάτων θα μπορέστε να γλιτώσετε από το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευτείτε το φως του ήλιου. Εάν έχει ήλιο, προσπαθήστε να έχετε ανοιχτές τις κουρτίνες και τα στόρια σας και να τα κλείσετε μετά από τη δύση του ηλίου. Έτσι, θα αποκτήσετε πολλή θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα τη διατηρήσετε τη νύχτα, χωρίς να χρειάζεστε επιπλέον θέρμανση.

Τέλος, μην παραμελείτε να κινείστε. Η άσκηση σας κρατά ζεστούς, γι' αυτό προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα βήματα ή απλές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζοχράν Μαμντάνι: Να δείξουμε στον κόσμο ότι «η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει»

23:55

Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες και οκτώ αγνοούμενοι στη φωτιά στο Κραν Μοντανά

23:45

Χαρακόπουλος: Θετικές οι προοπτικές για τη χώρα αν διατηρηθεί η σταθερότητα

23:23

Περού: Τρεις νεκροί, 7 αγνοούμενοι σε επίθεση σε ανθρακωρύχους

22:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί τραυματίστηκαν και ισάριθμοι αγννούνται στην πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

22:36

Κραν Μοντανά: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες στα νοσοκομεία της

22:16

NYT: Η Μόσχα ζητά από την Ουάσινγκτον να σταματήσει την καταδίωξη πετρελαιοφόρου που κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα

21:58

Στις 7 Ιανουαρίου στην Κύπρο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

21:39

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 87 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν λόγω Πρωτοχρονιάς

21:17

Τραμπ: Αποκάλυψε γιατί παίρνει περισσότερη ασπιρίνη από όση του συστήνουν οι γιατροί

21:00

Τραγωδία στο Κραν Μονταν: Η Κομισιόν βρίσκεται «σε επαφή» με τις ελβετικές αρχές για την παροχή «ιατρικής βοήθειας»

20:42

Αγρότες: Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στα Μάλγαρα

20:26

Το δολάριο σε δοκιμασία, το ευρώ σε θέση άμυνας: Το μεγάλο στοίχημα του 2026

20:11

Ιράν: Τουλάχιστον 1.500 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2025 - Αριθμός ρεκόρ τα τελευταία 35 χρόνια

19:46

Τραμπ: Αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα

19:31

Eρντογάν: Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα

19:09

Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι σκηνοθέτησε τον θάνατο ενός Ρώσου ηγέτη πολιτοφυλακής

18:50

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αποχαιρετά τον Αλκιβιάδη Χήτο

18:32

BYD: Τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης εδώ και μία πενταετία σημείωσαν οι πωλήσεις

18:15

Ολλανδία: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ

17:50

Κυπριακή Προεδρία: Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

17:37

Ρωσία: Θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

17:18

ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά: Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από το τραγικό συμβάν

17:07

Τι «αποκαλύπτει» το heatmap της πενταετούς ανόδου στο ΧΑ

16:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στα ζυμαρικά

16:51

Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με drone σε ενεργειακές υποδομές

16:43

Γκίκας: Οι Έλληνες ναυτικοί είναι αυτοί που έχουν κάνει τη ναυτιλία μας μεγάλη και κραταιά

16:24

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Μαρία Σάκκαρη: Παντρεύονται το 2027

16:15

Συγκρούσεις στο Ιράν: Τουλάχιστον 6 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

15:57

Αναδιάταξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς: Το αποτύπωμα του 2025 και οι προσδοκίες για το 2026