Tip of the Day

Θρησκεία: Οι λαοί της Ευρώπης που δηλώνουν Χριστιανοί - Τι ισχύει στην Ελλάδα

21-04-2023 | 16:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θρησκεία: Οι λαοί της Ευρώπης που δηλώνουν Χριστιανοί - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ρουμανία, Κύπρος, και Ελλάδα είναι τα κράτη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί, ενώ σε τρεις χώρες οι Χριστιανοί δεν είναι η σχετική πλειοψηφία του πληθυσμού: Τσεχία, Ολλανδία και Σουηδία.

Στην πιο πρόσφατη σχετική έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο οι πολίτες ερωτήθηκαν να αυτοπροσδιορισθούν όσον αφορά τις θρησκευτικές δοξασίες και χωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τους Χριστιανούς (όλα τα δόγματα) τους Αθεϊστές και τους Αγνωστικιστές. Αγνωστικιστές με το υψηλότερο ποσοστό 46% δηλώνουν οι Ολλανδοί, έπονται οι Τσέχοι με 40%, οι Σουηδοί με 37%, οι Εσθονοί με 32% και οι Βρετανοί με 30%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Γερμανία ενώ το συνολικό ποσοστό είναι χαμηλό, οι Ανατολικογερμανοί δηλώνουν Αγνωστικιστές σε ποσοστό 48% σε αντίθεση με τους Δυτικογερμανούς (13%). Οι Αθεϊστές είναι περισσότεροι στην Τσεχία (23%) στην Γαλλία (19%) στη Σουηδία (14%) στη Σλοβενία (14%) και στην Εσθονία (14%). Το κοινό πολιτικό παρελθόν τους δεν τους επηρέασε το ίδιο. Από την άλλη μεριά οι Γερμανοί της πρώην Ανατολικής Γερμανίας διαφοροποιούνται, (20% στην Ανατολική δηλώνουν Αθεϊστές ενώ μόνο το 4% στην Δυτική Γερμανία).

Προφανώς η διαφορετική πολιτική τους εμπειρία επηρέασε τις θρησκευτικές τους αναφορές. Αντίθετα, το προφίλ της Ρουμανίας είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας και της Ολλανδίας παρόμοιο με αυτό της Τσεχίας. Κράτη με τελείως διαφορετική πολιτική ιστορία έχουν παρόμοιες τάσεις. Παρατηρούμε ότι το κομουνιστικό παρελθόν ενός κράτους έχει επηρεάσει τελείως διαφορετικά τους πολίτες και δεν αρκεί αυτό και μόνο να εξηγήσει τις διάφορες κοινωνικές τάσεις.

Συνολικά η Ευρώπη είναι Χριστιανική (κατά δήλωση των πολιτών της) σε ποσοστό 68%. Τα κράτη με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοπροσδιοριζόμενων σαν Χριστιανοί είναι η Ρουμανία, η Κύπρος, και η Ελλάδα.

Σε τρεις χώρες οι Χριστιανοί δεν είναι η σχετική πλειοψηφία του πληθυσμού (στην Τσεχία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία). Είναι αξιοπρόσεκτο πάντως ότι η Σλοβακία σε αντίθεση με την Τσεχία που τις ενώνει κοινό παρελθόν είναι βαθιά Χριστιανική σε ποσοστό 82%.

Οι άλλες θρησκείες δεν υπάρχουν στην ουσία (μόνο 3% δηλώνουν μια άλλη θρησκεία).

Οι μουσουλμάνοι δεν ξεπερνούν το 2%. Υπάρχουν βέβαια χώρες με πιο έντονη την παρουσία τους όπως το Βέλγιο και η Βουλγαρία που είναι 8% στη Γαλλία φτάνουν το 5% στη Σλοβενία το 4% και στη Μεγάλη Βρετανία το 3%. Στη Δυτική Γερμανία το ποσοστό είναι 4% ενώ στην Ανατολική είναι ανύπαρκτο (0%), όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Το ακόλουθο διάγραμμα καταγράφει το πώς καταμερίζονται οι Χριστιανοί στην Ευρώπη. Οι Καθολικοί είναι η μεγάλη πλειοψηφία ενώ οι Ορθόδοξοι και οι Διαμαρτυρόμενοι έχουν το ίδιο ποσοστό.

Οι τέσσερις Ορθόδοξες χώρες που είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλό ποσοστό (σχεδόν μηδενικό) των πολιτών που δηλώνουν Αγνωστικιστές ή άθεοι. Οι άλλες χώρες με σημαντικό ορθόδοξο πληθυσμό είναι η Εσθονία και η Λεττονία (λόγω της παρουσίας Ρωσικών μειονοτήτων). Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι και στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε σημαντικό ποσοστό (8%).

Ενδιαφέρον έχει και ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός σε σχέση με τον θρησκευτικό. Στους αριστερούς, το 58% είναι Χριστιανοί ενώ αυτό το ποσοστό γίνεται 77% στους δεξιούς. Αντίθετα οι δεξιοί άθεοι και Αγνωστικιστές είναι οι μισοί από τους αριστερούς αντίστοιχους.

Παρατηρούμε ότι οι «αριστεροί» είναι λιγότεροι θρησκευόμενοι από τους «δεξιούς» χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Τόσο στην Δεξιά όσο και στην Κέντρο ή την Αριστερά βρίσκομαι Άθεους ή Αγνωστικιστές.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Όταν σχεδόν όλος ο πληθυσμός δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος, είναι δύσκολο να βρεθούν «Άθεοι» ή «Αγνωστικιστές». Και όσοι υπάρχουν είναι ταυτόχρονα αριστεροί. Είναι φυσιολογικό να θεωρούν εαυτούς Χριστιανούς (ορθόδοξους γιατί τα άλλα δόγματα δεν υπάρχουν ουσιαστικά) και οι αριστεροί και οι δεξιοί. Άθεος δεξιός ή Αγνωστικιστής Δεξιός δεν υπάρχει ούτε σαν στατιστικό λάθος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

IBM: Υποβάθμισε το ετήσιο guidance εσόδων - Κάτω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη

23:36

Χατζηδάκης: «Ο Γιώργος Σουφλιάς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον Ε65»

23:34

Tesla: Έχασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη παρά την αύξηση των εσόδων - Υποχωρεί 2,5% η μετοχή

23:22

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου - Αύξηση 82% των εσόδων από τo cloud

23:04

Wall Street: «Σβηστή» συνεδρίαση με το βλέμμα στις Big Tech

22:56

Συνελήφθη 28χρονος για τη δολοφονία του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου

22:53

Συνάντηση Παπαστεργίου με το νέο ΔΣ της ΕΕΤΤ - Στο επίκεντρο η προστασία των καταναλωτών

22:39

Ιταλία: Η Ρώμη μετατρέπει τους κινηματογράφους σε καταφύγια δροσιάς λόγω καύσωνα

22:20

ΗΠΑ: Διερευνάται το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής σε ιρανικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της CIA στη Μέση Ανατολή

22:04

Politico: Νέο ελληνικό «όχι» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

21:52

Την 1η Ιουνίου 2027 η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

21:45

«Ναι» από ΕΕ στο deal 110 δισ. δολαρίων Paramount - Warner Bros: Οι όροι

21:32

Axios: Ο επικεφαλής της Μοσάντ είχε διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στο Ιράν

21:20

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί τους όρους για επανένταξη στα F-35

21:06

Τεχεράνη: Εάν δεν μπορεί το Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο στην περιοχή, τότε κανείς δεν θα πουλήσει

20:57

Υψηλά 2 εβδομάδων για τον χρυσό με νέα κέρδη

20:48

Πετρέλαιο: Σε υψηλό έξι εβδομάδων μετά τις δηλώσεις Ρούμπιο ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για συμφωνία

20:39

Το Βερολίνο δηλώνει άγνοια για τη μυστική συνάντηση Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Μπακού

20:26

Πυροσβεστική: 50 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:12

Κικίλιας σε αξιωματικούς Λιμενικού: «Εξαιρετικά υψηλής σημασίας η υπηρεσία σας στην πατρίδα»

19:59

Σε υψηλό 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές πριν την ΕΚΤ - «Έλαμψε» η Randstad

19:55

Ο Ζελένσκι συζήτησε για τους Patriot με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

19:41

Ιταλία: 1000 πυρκαγιές μαίνονται στη Σικελία, εκκενώθηκε κλινική

19:34

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οι πρώτες άδειες MiCA για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

19:30

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά το μέτωπο των δασμών: Νέος γύρος εμπορικής αβεβαιότητας

19:29

«Παράθυρο» για 5.000 επιπλέον απολύσεις στην Porsche

19:18

Ο Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης του Ε65 την Πέμπτη

19:12

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 28 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 40°C και 138 σταθμοί πάνω από 37°C

19:09

Πτώχευσε και επίσημα η Ellinair

19:05

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών της ElvalHalcor