Tip of the Day

Θρησκεία: Οι λαοί της Ευρώπης που δηλώνουν Χριστιανοί - Τι ισχύει στην Ελλάδα

21-04-2023 | 16:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θρησκεία: Οι λαοί της Ευρώπης που δηλώνουν Χριστιανοί - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ρουμανία, Κύπρος, και Ελλάδα είναι τα κράτη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί, ενώ σε τρεις χώρες οι Χριστιανοί δεν είναι η σχετική πλειοψηφία του πληθυσμού: Τσεχία, Ολλανδία και Σουηδία.

Στην πιο πρόσφατη σχετική έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο οι πολίτες ερωτήθηκαν να αυτοπροσδιορισθούν όσον αφορά τις θρησκευτικές δοξασίες και χωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τους Χριστιανούς (όλα τα δόγματα) τους Αθεϊστές και τους Αγνωστικιστές. Αγνωστικιστές με το υψηλότερο ποσοστό 46% δηλώνουν οι Ολλανδοί, έπονται οι Τσέχοι με 40%, οι Σουηδοί με 37%, οι Εσθονοί με 32% και οι Βρετανοί με 30%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Γερμανία ενώ το συνολικό ποσοστό είναι χαμηλό, οι Ανατολικογερμανοί δηλώνουν Αγνωστικιστές σε ποσοστό 48% σε αντίθεση με τους Δυτικογερμανούς (13%). Οι Αθεϊστές είναι περισσότεροι στην Τσεχία (23%) στην Γαλλία (19%) στη Σουηδία (14%) στη Σλοβενία (14%) και στην Εσθονία (14%). Το κοινό πολιτικό παρελθόν τους δεν τους επηρέασε το ίδιο. Από την άλλη μεριά οι Γερμανοί της πρώην Ανατολικής Γερμανίας διαφοροποιούνται, (20% στην Ανατολική δηλώνουν Αθεϊστές ενώ μόνο το 4% στην Δυτική Γερμανία).

Προφανώς η διαφορετική πολιτική τους εμπειρία επηρέασε τις θρησκευτικές τους αναφορές. Αντίθετα, το προφίλ της Ρουμανίας είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας και της Ολλανδίας παρόμοιο με αυτό της Τσεχίας. Κράτη με τελείως διαφορετική πολιτική ιστορία έχουν παρόμοιες τάσεις. Παρατηρούμε ότι το κομουνιστικό παρελθόν ενός κράτους έχει επηρεάσει τελείως διαφορετικά τους πολίτες και δεν αρκεί αυτό και μόνο να εξηγήσει τις διάφορες κοινωνικές τάσεις.

Συνολικά η Ευρώπη είναι Χριστιανική (κατά δήλωση των πολιτών της) σε ποσοστό 68%. Τα κράτη με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοπροσδιοριζόμενων σαν Χριστιανοί είναι η Ρουμανία, η Κύπρος, και η Ελλάδα.

Σε τρεις χώρες οι Χριστιανοί δεν είναι η σχετική πλειοψηφία του πληθυσμού (στην Τσεχία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία). Είναι αξιοπρόσεκτο πάντως ότι η Σλοβακία σε αντίθεση με την Τσεχία που τις ενώνει κοινό παρελθόν είναι βαθιά Χριστιανική σε ποσοστό 82%.

Οι άλλες θρησκείες δεν υπάρχουν στην ουσία (μόνο 3% δηλώνουν μια άλλη θρησκεία).

Οι μουσουλμάνοι δεν ξεπερνούν το 2%. Υπάρχουν βέβαια χώρες με πιο έντονη την παρουσία τους όπως το Βέλγιο και η Βουλγαρία που είναι 8% στη Γαλλία φτάνουν το 5% στη Σλοβενία το 4% και στη Μεγάλη Βρετανία το 3%. Στη Δυτική Γερμανία το ποσοστό είναι 4% ενώ στην Ανατολική είναι ανύπαρκτο (0%), όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Το ακόλουθο διάγραμμα καταγράφει το πώς καταμερίζονται οι Χριστιανοί στην Ευρώπη. Οι Καθολικοί είναι η μεγάλη πλειοψηφία ενώ οι Ορθόδοξοι και οι Διαμαρτυρόμενοι έχουν το ίδιο ποσοστό.

Οι τέσσερις Ορθόδοξες χώρες που είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλό ποσοστό (σχεδόν μηδενικό) των πολιτών που δηλώνουν Αγνωστικιστές ή άθεοι. Οι άλλες χώρες με σημαντικό ορθόδοξο πληθυσμό είναι η Εσθονία και η Λεττονία (λόγω της παρουσίας Ρωσικών μειονοτήτων). Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι και στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε σημαντικό ποσοστό (8%).

Ενδιαφέρον έχει και ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός σε σχέση με τον θρησκευτικό. Στους αριστερούς, το 58% είναι Χριστιανοί ενώ αυτό το ποσοστό γίνεται 77% στους δεξιούς. Αντίθετα οι δεξιοί άθεοι και Αγνωστικιστές είναι οι μισοί από τους αριστερούς αντίστοιχους.

Παρατηρούμε ότι οι «αριστεροί» είναι λιγότεροι θρησκευόμενοι από τους «δεξιούς» χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Τόσο στην Δεξιά όσο και στην Κέντρο ή την Αριστερά βρίσκομαι Άθεους ή Αγνωστικιστές.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Όταν σχεδόν όλος ο πληθυσμός δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος, είναι δύσκολο να βρεθούν «Άθεοι» ή «Αγνωστικιστές». Και όσοι υπάρχουν είναι ταυτόχρονα αριστεροί. Είναι φυσιολογικό να θεωρούν εαυτούς Χριστιανούς (ορθόδοξους γιατί τα άλλα δόγματα δεν υπάρχουν ουσιαστικά) και οι αριστεροί και οι δεξιοί. Άθεος δεξιός ή Αγνωστικιστής Δεξιός δεν υπάρχει ούτε σαν στατιστικό λάθος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:30

Πώς φορολογούνται τα crypto στις ευρωπαϊκές χώρες

19:24

Ζελένσκι: Μετέβη στη Βρετανία για συνομιλίες με Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς

19:13

Bybit: Προσφέρει πρόσβαση σε tokenized IPO σε ιδιώτες επενδυτές - Αρχή με την SpaceX

18:53

Κανονικά η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων τη Δευτέρα στη Βόρεια Εύβοια

18:47

Λίβανος: Οι Ισραηλινοί πλήττουν τα νότια προάστια της Βηρυτού

18:15

Γεραπετρίτης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:02

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα προς Τιμήν των Αποστράτων της ΕΛΑΣ

17:38

Λάρισα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιθέα Φαρσάλων

17:33

Τραμπ: Συμφωνία με την Τεχεράνη δεν σημαίνει άμεση αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων

17:00

«Ψωμί» για νέες εξαγορές προσφέρει η βιομηχανία τροφίμων –  Όλα τα deals του 2026

16:52

Δημοσκόπηση Marc για το Πρώτο Θέμα: Προβάδισμα 15,1% της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ

16:25

ΠΑΣΟΚ για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» περί συμφωνητικού Ιntellexa - EYΠ για τη χρήση του Predator

16:19

OPEC+: Συμφωνία για συμβολική αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής

16:05

Air France-KLM: Θετική στην προοπτική πρότασης εξαγοράς της EasyJet

15:57

Petronas: Επιδιώκει πρόσβαση σε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν

15:36

ΕΦΕΤ: Καθοριστικός ο ρόλος της επιστήμης στην εξεύρεση λύσεων για την ασφάλεια τροφίμων

15:26

Ιταλία: Πρόταση συγχώνευσης κατέθεσε η Banco BPM στην Banca Monte dei Paschi

14:50

ΗΠΑ - Ιράν: Το αδιέξοδο παραμένει ύστερα από 100 ημέρες πολέμου

14:28

Κίνα: Στα 3,4422 τρισ. δολάρια ανήλθαν τα συναλλαγματικά αποθέματα τον Μάιο

14:19

Ένας νεκρός, τουλάχιστον 5 τραυματίες σε επίθεση με πυροβόλο όπλο στο κεντρικό Ισραήλ

14:06

Βέμπερ για ΕΕ: Ή θα αμυνθούμε ή η Κίνα θα ισοπεδώσει τμήματα της βιομηχανίας μας

13:54

Τσουκαλάς: Ο δρόμος για την Ελλάδα του μέλλοντος περνά μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ

13:48

Κοντογεώργης: Αναπαλαίωση το κόμμα Τσίπρα, χωρίς προτάσεις για το μέλλον

13:36

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να γίνουν παρελθόν

13:08

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την Αττική - Επίκεντρο το Προκόπι Ευβοίας

13:00

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνεται το retail, ποιες είναι οι νέες «αφίξεις» – Με deals μισό δισ. «μπήκε» το 2026

12:44

Πατσαλίδης (EKT): Ήρθε η ώρα η ΕΕ να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια πολιτική της αντίσταση στην έκδοση κοινού χρέους

12:34

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Λι πρότεινε γυναίκα για τη θέση του πρωθυπουργού

12:28

Βόρεια Κορέα: Το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμο

12:22

Κώτσηρας: Κοινωνικά επωφελείς ρυθμίσεις που στηρίζουν την οικογένεια, τη ρευστότητα και τη συνέπεια