Tip of the Day

«Μάθε πού ψηφίζεις» στις εκλογές της 21ης Μαΐου

20-04-2023 | 16:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μάθε πού ψηφίζεις» στις εκλογές της 21ης Μαΐου

«Μια ανάσα» πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι κρατικές «μηχανές» έχουν πάρει μπρος για την ομαλή διεξαγωγή τους, προσφέροντας παράλληλα στους πολίτες ενημέρωση για όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για να συμμετάσχουν σε αυτές.

Η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, είναι στην διάθεση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα χρειαστεί απλά να συμπληρώσουν:

  • είτε τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό τους.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές.

Οι ανανεωμένοι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Ενόψει των εκλογών οι πολίτες μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν ενώ έχουν ενσωματωθεί στους καταλόγους και οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατη η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Πού θα ψηφίσετε

Χωρίς κωδικούς και passwords, οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν πού ψηφίζουν στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/, απλά και μόνο με το όνομα, το επώνυμο, τα ονόματα των γονέων και την χρονολογία γέννησής τους.

Ετεροδημότες - Η αίτηση στο aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μόνο ως κέντρο υποδοχής των αιτημάτων, τα οποία ακολούθως ανακατευθύνονται στους αρμόδιους δήμους, και ως εκ τούτου απαιτούνται κάποιες ημέρες για το πέρας της διαδικασίας.

Οι κατάλογοι από την αρμόδια υπηρεσία ανανεώνονται μέχρι και την ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Πώς γίνεται η μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων - Η αίτηση στο gov.gr

Οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση.
Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζουν:

  • στις ευρωεκλογές, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους
  • στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στις πρωτεύουσες των νομών (εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης)

Θα χρειαστούν οι προσωπικοί τους κωδικούς στο Taxisnet.

Ετεροδημότες - Η αίτηση στο aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μόνο ως κέντρο υποδοχής των αιτημάτων, τα οποία ακολούθως ανακατευθύνονται στους αρμόδιους δήμους, και ως εκ τούτου απαιτούνται κάποιες ημέρες για το πέρας της διαδικασίας.

Οι εκλογικοί κατάλογοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανανεώνονται μέχρι και την ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν.

Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν ως ετεροδημότες.

Πού θα δουν οι ετεροδημότες πού ψηφίζουν

Όσοι ετεροδημότες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση μπορούν πολύ απλά να δουν online αν έχει εγκριθεί και πού θα ψηφίσουν την 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία:

-Επώνυμο, (ολογράφως)
-Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
-Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
-Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
-Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),
ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Πού θα δουν πού ψηφίζουν όσοι δεν είναι ετεροδημότες

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.

Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού – Βήμα βήμα η διαδικασία

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές, όταν πραγματοποιηθούν, θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η διαδικασία εγγραφής στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους είναι σχετικά απλή, αφορά ωστόσο έναν περιορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού και όχι το σύνολο των αποδήμων, εξαιτίας των κριτηρίων που έχουν τεθεί τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις αποφάσεις εφαρμογής της.

Όπως ορίζει ο νόμος (4648/2019) που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική. Προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι κάποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία απαιτούνται συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα ως αποδεικτικά:

  • Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
  • Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Ωστόσο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον όμως έχει υποβάλει συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:58

Politico: Ο Τραμπ έχει λίστα με «κακούς» συμμάχους του ΝΑΤΟ

21:50

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:41

Τα κύρια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν: «Έως Κυριακή η παράταση της εκεχειρίας»

21:36

Μερτς: Η Γερμανία αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

21:17

Φλωρίδης: Έρχεται ρύθμιση για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για τα πολιτικά πρόσωπα

21:07

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Σοβαρή ανησυχία για τους 1,2 εκατ. εκτοπισμένους από τον Λίβανο

20:56

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπερταμείου και του Αλβανικού Επενδυτικού Ταμείου (AIC)

20:48

11ο Φόρουμ Δελφών: Πρόληψη και ασφάλεια από φυσικές καταστροφές - Νέα μοντέλα και αλλαγή κουλτούρας

20:44

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρώπη στη μείωση του δημόσιου χρέους»

20:35

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις

20:26

Ζελένσκι: Ζητά την επανάληψη των τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία

20:24

11ο Φόρουμ Δελφών: Επανασχεδιάζοντας τον Χάρτη Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας της Ελλάδας

20:16

Νέα στρατηγική για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - «Κύρια απειλή η Ρωσία»

20:07

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη

20:04

Νέο κατάστημα IKEA στη Ρόδο: Αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών στο νησί

20:01

Κρι Κρι: Στα 34,11 εκατ. τα καθαρά κέρδη, αύξηση τζίρου 28,2% το 2025 - Διανομή μερίσματος €0,45/μετοχή

19:56

Μητσοτάκης για Μ. Ανατολή: Plan B εάν η κρίση παραταθεί - Κανείς δεν θα τα καταφέρει χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη

19:50

Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου

19:41

Σε προχωρημένες συνομιλίες για πακέτο διάσωσης της Spirit Airlines η κυβέρνηση Τραμπ

19:35

Γκιλφόιλ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα βασικό στρατηγικό εταίρο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας»

19:31

Σημαντικό βήμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

19:27

Φραγκίσκη Μελίσσα: «Η Alpha Bank επαναπροσδιορίζει το ταλέντο στην εποχή του AI»

19:24

Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα: Δεν εφησυχάζουμε - Να δοθεί χρόνος για να αποδώσουν όσα έχουν γίνει

19:19

Μιχαηλίδου: 3 στους 10 Έλληνες που δεν έχουν σπίτι είναι νέοι

19:18

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς η Γερμανία «έριξε» στο μισό την ανάπτυξη λόγω Ιράν

19:11

Principia: Ηλεκτρίστηκε το «Θεμέλιο»

19:05

Συνεργάτες Τραμπ στους Δελφούς: Κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - «Το MAGA παραμένει ισχυρό»

18:58

«Απρόβλεπτη η ενεργειακή κρίση - Με έμφαση στον συντονισμό αποθεμάτων το AccelerateEU»

18:53

Autohellas: Καθαρό μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή - Από 30 Απριλίου η πληρωμή

18:52

Philip Morris International: Ανανέωση της αδειοδότησης του IQOS από τον FDA ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου