Tip of the Day

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή –Τι να προσέξετε

15-07-2022 | 07:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή – Τι να προσέξετε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, με τους καταναλωτές να έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για οικονομικές και συμφέρουσες αγορές. Προαιρετικά, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 17 Ιουλίου σε όλη τη χώρα, ενώ η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας, το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από 11.00 έως 20.00. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει ωράριο λειτουργίας 11.00 έως 18.00, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει στους συναδέλφους τους να λειτουργήσουν από τις 11.00 έως τις 15.30.

Πού απαιτείται προσοχή

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν παγίδες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν σε προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως σε είδη παρωχημένης εποχής.

- Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
- Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

- Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

- Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

- Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

- Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:35

Συλλήψεις για την υπόθεση Marfin - Σε εξέλιξη έρευνα της ΔΑΟΕ

12:21

Ρεύμα: «Τσιμπάνε» ξανά οι τιμές χονδρικής - Πώς επηρεάζει ο καύσωνας την Ευρώπη

12:18

Τράπεζα Κύπρου: Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των μερισμάτων στους μετόχους

12:04

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την πρόταση της Ισπανίας για κοινό δανεισμό

12:02

IEA: Πρώτη ετήσια πτώση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από το 2020

11:47

Οριακές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:45

Live «κυνηγητό» φοροδιαφυγής: Το νέο ψηφιακό «ραντάρ» της ΑΑΔΕ που παρακολουθεί τις αποδείξεις

11:40

Ηλεκτρονικές εξετάσεις με tablets στο ΑΠΘ - Ψηφιακό σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε 27 Τμήματα

11:33

«Με έχουν σε όλες τις λίστες τους»: Τι λέει ο Τραμπ για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του από το Ιράν

11:32

UBS: Ξεκινά κάλυψη της Allwyn με σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο 14 ευρώ

11:25

Μητσοτάκης στη Βουλή: Μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 λεπτών στο ντίζελ

11:22

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Αφήστε τα «λυπάμαι» και τα «θυμώνω» - Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις για την ακρίβεια

11:20

Υπεγράφη η σύμβαση δωρεάς για τη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου για το 1821

11:17

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις στις 13 Ιουλίου - Οι βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

11:15

ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η μακροχρόνια εκμίσθωση του Ξενία Κοζάνης

11:10

Στουρνάρας: Δεν θα υποχωρήσει το ΑΕΠ μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

10:58

Χρηματιστήριο: Νέα απόπειρα για τις 2.500 μονάδες, με αδύναμο τζίρο

10:57

Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο Γ. Καραμέρος

10:54

Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε χώρα του Κόλπου, θα ανακοινωθεί σήμερα

10:51

Στη Βουλή Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης για την ακρίβεια - Δείτε live

10:47

Η Πειραιώς και η Accenture ανακοίνωσαν την επωνυμία του νέου AI Hub στην Ελλάδα

10:30

Παραιτήθηκε ο Δ. Καλαματιανός από γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

10:30

Νέα εποχή για το Netflix: Σκέψεις για live κανάλια και συνεργασίες

10:30

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 534 άτομα στην καθαριότητα των σχολείων

10:25

Η easyJet εξετάζει προσφορά εξαγοράς από την Apollo – Εκτοξεύθηκε η μετοχή

10:14

Δυνατότητα για φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι και αυτόνομες μπαταρίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Σε διαβούλευση Υπουργική Απόφαση για το net-billing

09:47

WS Journal και CNN: Το Ιράν επιδιώκει να σκοτώσει τον Τραμπ, λέει το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

09:44

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Νέα πρόσκληση 10 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε 35 δήμους

09:33

Μαρινάκης: Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για το κατάντημα του κ. Τσίπρα

09:33

Γερμανία: Στο 2,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο