Tip of the Day

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή –Τι να προσέξετε

15-07-2022 | 07:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή – Τι να προσέξετε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, με τους καταναλωτές να έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για οικονομικές και συμφέρουσες αγορές. Προαιρετικά, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 17 Ιουλίου σε όλη τη χώρα, ενώ η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας, το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από 11.00 έως 20.00. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει ωράριο λειτουργίας 11.00 έως 18.00, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει στους συναδέλφους τους να λειτουργήσουν από τις 11.00 έως τις 15.30.

Πού απαιτείται προσοχή

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν παγίδες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν σε προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως σε είδη παρωχημένης εποχής.

- Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
- Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

- Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

- Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

- Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

- Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανίδα εξερευνήτρια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

23:45

Χάρβαρντ: Πρώην διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής καταδικάστηκε για εμπόριο οργάνων

23:35

Κεφαλογιάννη: Το 2025 θα είναι ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

23:22

Μήνυση και αγωγή κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος

23:12

Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τις tech μετοχές - «4x4» πτωτικό σερί για τον S&P 500

22:56

Γαλλία: Στόχος χάκερ το υπουργείο Εσωτερικών – Συνελήφθη ένας ύποπτος

22:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας στην Κρήτη

22:46

Ο Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE-MERCOSUR

22:40

«Συμμαχία» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Φαληρικού Όρμου» των 320 εκατ.

22:29

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης εν μέσω αντεγκλήσεων

22:15

Rebound για το πετρέλαιο - Κέρδη 1,6% με ώθηση από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Βενεζουέλας

21:58

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 30 δια. ευρώ για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

21:38

Ιστορικό υψηλό για το ασήμι: «Προσγειώθηκε» πάνω από τα 66 δολάρια - Κέρδη για τον χρυσό

21:17

Μερτς: «Δεν επιτρέπεται να γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων»

21:13

Intralot: Απέκτησε μετοχές αξίας 3,22 εκατ. ευρώ ο Soohyung Kim

21:03

Pulse: Στο 29% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου - Το αποτύπωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων

20:46

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην κάνουν χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της