Tip of the Day

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή –Τι να προσέξετε

15-07-2022 | 07:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή – Τι να προσέξετε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, με τους καταναλωτές να έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για οικονομικές και συμφέρουσες αγορές. Προαιρετικά, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 17 Ιουλίου σε όλη τη χώρα, ενώ η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας, το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από 11.00 έως 20.00. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει ωράριο λειτουργίας 11.00 έως 18.00, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει στους συναδέλφους τους να λειτουργήσουν από τις 11.00 έως τις 15.30.

Πού απαιτείται προσοχή

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν παγίδες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν σε προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως σε είδη παρωχημένης εποχής.

- Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
- Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

- Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

- Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

- Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

- Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:41

Ταϊβάν: «Ξένες δυνάμεις δεν μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του νησιού» λέει πρόεδρος Λάι

11:39

Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές σε στρατιωτικά γυμνάσια - Βίντεο

11:36

My market: Επένδυση άνω των €14 εκατ. για τα νέα και ανακαινισμένα καταστήματα σε Πετράλωνα, Παιανία και Βάρη

11:33

Μαρινάκης: Το βράδυ των εκλογών πρέπει να έχουμε κυβέρνηση - Πρωθυπουργό βγάζουν οι πολίτες

11:25

Μητσοτάκης για F4 EuroLeague: «Ανυπομονούμε να αναδείξουμε τη φιλοξενία της Αθήνας»

11:16

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάχη» στις 2.200 μονάδες

11:15

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με επέκταση του πολέμου «πολύ πέραν» της Μέσης Ανατολής

11:02

Μερτς: «Η συμφωνία για τους δασμούς με ΗΠΑ δείχνει πως η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της»

10:58

Energean: Παραγωγή πάνω από 150.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως

10:48

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Βρετανία

10:47

Απώλειες στις ευρωαγορές με πιέσεις από Βρετανία και ομόλογα

10:47

Νέο ΕΣΠΑ Πτυχιούχων 2026 «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ποιοι μπορούν να λάβουν έως 36.000€ και πώς να αυξήσουν τις πιθανότητες έγκρισης

10:28

Chios Kythira Pass 2026: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα - Πώς εξαργυρώνετε το voucher διακοπών

10:28

ΠΟΥ: Ανησυχία για το εύρος της επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό - «Ενδέχεται να διαρκέσει καιρό»

10:27

Northern Star: Λαμπερό Grand Opening την Παρασκευή 08 Μαΐου

10:16

Παπασταύρου: «Δεν υπήρξε διαρροή αερίου - Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια»

10:03

Καταρρακτώδεις βροχές στην Κίνα: 22 νεκροί και 20 αγνοούμενοι

09:57

Υποκλοπές: Στη Βουλή ο Ν. Ανδρουλάκης για την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ

09:48

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην κεντροανατολική Τουρκία, χωρίς αναφορές για ζημιές

09:38

ΔΕΗ: «Τραβάει» 4,25 δισ. ευρώ - «Πάτωμα» τα 18,63 ευρώ ανά νέα μετοχή

09:36

Το Σάββατο στον Πειραιά η 56η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ για τη Γαλάζια Οικονομία

09:32

Κίνα - Ρωσία: Πούτιν και Σι τονίζουν τον «ακλόνητο» χαρακτήρα της σχέσης που αντέχει στις κρίσεις

09:25

Global Sumud Flotilla: Στο Ισραήλ οδηγούνται τα 430 μέλη του «στολίσκου για τη Γάζα»

09:22

Κίνα: Σταθερή ανάκαμψη για την οικονομία στο πρώτο τετράμηνο του 2026

09:19

Η ΕΕ εγκρίνει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ - Χαιρετίζει η φον ντερ Λάιεν

09:08

ΕΒΕΠ: Το ζητούμενο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Συμφώνου για την Μεσόγειο

08:57

Euronext: Έσοδα 528,5 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο - Άλμα 16,7% για τα καθαρά κέρδη

08:48

Νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες από HSBC - Προτίμηση σε Πειραιώς, Εθνική

08:38

Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο

08:27

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Περού - 30 τραυματίες