Tip of the Day

Πώς καταναλώνουμε με ασφάλεια τα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

22-04-2022 | 08:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς καταναλώνουμε με ασφάλεια τα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση των τροφίμων τις ημέρες του Πάσχα, καθώς οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να κρύβουν κινδύνους, ανάλογα με τις ημέρες που καταναλώνονται.

Συγκεκριμένα:

Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.

Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.

Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.

Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.

Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.

Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.

Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.

Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:59

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση να αποφασίσει αν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη»

20:55

H ΓΣΕΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

20:33

Η Κομισιόν ζητά από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης να ερευνήσει τον Μάντελσον

20:22

Ζαχάροβα: «Μόνο ένας τρελός θα πρότεινε μόνιμη απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο»

20:17

Τσίπρας για εξώδικο Γρ. Δημητριάδη: «Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο»

20:11

Ολοκληρώθηκαν με «εξαιρετική» πρόοδο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στη Γενεύη

19:59

Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Δεν υπάρχει συγκέντρωση τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα

19:55

Οι ΗΠΑ επιβραδύνουν την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Lukoil

19:50

Πίεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- Ο Αραγτσί στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων

19:46

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα

19:42

Οι ενεργειακές συμφωνίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:34

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι «δεν θυμάται» αν συναντήθηκε ποτέ με τον Τζέφρι Έπστιν

19:31

Πολωνία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει ποιος θα είναι ο «τρίτος πυλώνας» της νέας παγκόσμιας τάξης

19:19

Μαρινάκης: Οι 8 άξονες παρεμβάσεων για την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού

19:15

Καραβίας (Eurobank): Διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή και 50% υψηλότερη επιβράβευση μετόχων στην τριετία

19:15

Το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης επικύρωσε τη συμφωνία Mercosur

19:01

Η Μελάνια Τραμπ θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

18:45

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ύψος της Παλλήνης από 27/2 έως 30/4

18:40

Τουρκία: Πτώση F-16 στο Μπαλικεσίρ - Ο πιλότος εκτινάχθηκε την τελευταία στιγμή

18:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη

18:35

Ideal Holdings για πιθανή είσοδο των Attica στο ΧΑ: «Πάντα εξετάζουμε ευκαιρίες για να ξεκλειδώσουμε αξία»

18:33

Στη Βουλή αύριο ο Κ. Μητσοτάκης - Θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρουλάκη

18:28

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου λόγω του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη

18:20

ΧΑ: Στις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «στοίχημα» το πρόσημο του Φεβρουαρίου

18:15

4 χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσα έβγαλαν μεγάλοι κερδοσκοπικοί παίκτες σε δύο μήνες, ενώ οι φυσικές αγορές αγωνιούσαν για ελλείψεις;

17:55

Παράταση έως 30/4 για τις δηλώσεις και την καταβολή φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας

17:41

Eurobank: Στα 1,36 δισ. ευρώ τα κέρδη το 2025, με payout στο 55% - Οι στόχοι τριετίας

17:38

Helleniq Energy: Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα συγκρίσιμα EBITDA το 2025 - Μέρισμα 0,6 ευρώ ανά μετοχή

17:33

Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα ενισχύει σταθερά τη θέση της ως ανταγωνιστικός προορισμός για διεθνείς διοργανώσεις»

17:11

Warner Bros: Οι δημοφιλείς σειρές του HBO Max δεν κατάφεραν να αποτρέψουν πτώση 6% στα έσοδα τριμήνου