Tip of the Day

Συμβουλές για να εξοικονομήσετε ενέργεια τα Χριστούγεννα

24-12-2021 | 08:41
Μοιράσου το
Συμβουλές για να εξοικονομήσετε ενέργεια τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα και εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να «πάνε πακέτο», καθώς με μερικές απλές κινήσεις μπορείτε να συγκρατήσετε την κατανάλωση ρεύματος, χωρίς καμία «έκπτωση» στο εορταστικό κλίμα. Από την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού, μέχρι τη θέρμανση του σπιτιού, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ώστε να μην πάει χαμένη η παραμικρή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μαγειρέψτε «έξυπνα» 

Χρησιμοποιήστε σκεύη τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στα «μάτια» της κουζίνας. Ακόμη κι αν η βάση της κατσαρόλας είναι μόλις 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, τότε το 20 –
30% της ενέργειας καταναλώνεται άσκοπα. Σημαντική οικονομία σε ρεύμα και χρόνο προσφέρουν επίσης οι χύτρες ταχύτητας, αφού σε σχέση με τις συμβατικές κατσαρόλες, μαγειρεύουν με 50% λιγότερο ρεύμα και σε 70% λιγότερο χρόνο. 

Όσον αφορά τις κλασικές κατσαρόλες, ένας ακόμη «χρυσός κανόνας» είναι το μαγείρεμα σε κλειστό το καπάκι. Οι «ανοικτές» κατσαρόλες και τηγάνια χρειάζονται έως και 4πλάσια ενέργεια, για να ετοιμάσουν το φαγητό. 

Χρησιμοποιήστε αποδοτικά τον φούρνο 

Αν ο φούρνος σας είναι σχετικά καινούριος, τότε πιθανότατα διαθέτει κάποια εξελιγμένη λειτουργία κυκλοφορίας του θερμού αέρα, ώστε να μπορείτε να ψήσετε παράλληλα δύο φαγητά, ή το φαγητό και το γλυκό. Επομένως, θα καταναλωθεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια, από το να ετοιμάζονταν ξεχωριστά. 

Αν πάλι η συσκευή είναι παλαιότερης τεχνολογίας, τότε καλό θα είναι τα δύο «ψησίματα» να γίνουν το ένα ακριβώς μετά το άλλο, ώστε στο δεύτερο να εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα που έχει αναπτυχθεί στην προετοιμασία του αρχικού φαγητού. 

Γενικοί κανόνες οικονομίας, στη χρήση του φούρνου, είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η προθέρμανση, αλλά και η η πόρτα του θαλάμου να ανοίγεται όσο το δυνατόν πιο αραιά, ώστε να μην χάνεται θερμότητα. Επίσης, λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, μπορεί να κλείσετε τον φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να αξιοποιήσετε τη θερμότητα που απομένει.

Οικονομία στο πλυντήριο πιάτων 

Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο γεμάτο, ώστε να αξιοποιείτε στο έπακρο το νερό και το ρεύμα που καταναλώνει σε κάθε πρόγραμμα. Επίσης, αν η συσκευή σας έχει κάποια οικολογική λειτουργία, τότε χρησιμοποιώντας την θα κάνετε σημαντική οικονομία. 

Επίσης, στα σύγχρονα μοντέλα, οι κατασκευαστές συμβουλεύουν να τα σερβίτσια και τα σκεύη απλώς να καθαρίζονται από τα υπολείμματα, χωρίς να ξεπλένονται πριν μπουν στο πλυντήριο. Ο λόγος είναι πως θα καθαριστούν σε τέτοιο βάθος, που με το ξέπλυμα απλώς σπαταλιέται νερό άσκοπα. 
Διατηρήστε σε «φόρμα» το ψυγείο 

Καθώς στις γιορτές το ψυγείο αναλαμβάνει να συντηρήσει αρκετές προμήθειες, είναι σημαντικό να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Έτσι, ξεκινήστε εξετάζοντας αν κλείνει αεροστεγώς η πόρτα της συντήρησης, ώστε να μην χάνει ψύξη. 

Ελέγξτε επίσης αν είναι ρυθμισμένο σε ιδανικές συνθήκες, δηλαδή ότι η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης είναι μικρότερη από τους 4°C και της κατάψυξης στους –19°C. Όσον αφορά τα φαγητά που θα περισσέψουν από το τραπέζι, είναι σημαντικό να μην μπουν ζεστά στο ψυγείο, γιατί με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η υγρασία στον θάλαμο συντήρησης και αναγκάζεται το μοτέρ να «δουλέψει» περισσότερο για να την περιορίσει. 

Μην το παρακάνετε με τη θέρμανση 

Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση ή χρησιμοποιείς κάποιο θερμαντικό μέσο με έλεγχο της θερμοκρασίας (π.χ. air-condition), καλό είναι να μην ρυθμίζετε τον θερμοστάτη πάνω από τους 21°-22° Κελσίου. 
 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.