Tip of the Day

Επιχειρήσεις: Αυτά είναι τα "κλειδιά" για ένα πιο πράσινο marketing

08-10-2021 | 09:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing.

Το "πράσινο" mareting δεν είναι μόνο διαφήμιση και ανάδειξη της οικολογικής ταυτότητας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Μια βιώσιμη στρατηγική είναι πολλά περισσότερα και σίγουρα είναι "πελατοκεντρική", κάτι που συχνά αγνοούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε μια εταιρεία να καταστεί πραγματικά βιώσιμη και να το ... δείξει στους πελάτες της.

Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing. Τα αυθεντικά μηνύματα σχετικά με τη δέσμευση μιας εταιρείας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα - είτε πρόκειται για ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, είτε για εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση ρύπανσης μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να διατηρήσει ένα πιστό κοινό (loyalty). Οι εταιρείες δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα οφέλη ενός προϊόντος. Τα μηνύματα πρέπει να είναι γνήσια και ειλικρινή.

Μια εταιρεία δεν πρέπει να εφησυχάζει αλλά να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους βελτίωσης του αποτυπώματός της. Για το λόγο αυτό πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία, στατιστικές, να συλλέγει δεδομένα και να τα παρακολουθεί. Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση του Stand.earth/NRDC το 2019 έδειξε ότι το 85% των Αμερικανών θέλει πιο "πράσινο" χαρτί υγείας. Στην αγορά κυκλοφορούν λογισμικά που επιτρέπουν στη διοίκηση να αλληλεπιδρά με τους πελάτες σε πραγματικό χρόνο αμέσως μετά από ένα ερώτημα υποστήριξης. Η συλλογή ανατροφοδότησης με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν σε απλά καθημερινά ζητήματα είτε σε σοβαρές αποφάσεις στρατηγικής και ανάπτυξης.

Η συνεργασία με οργανώσεις που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες με την εταιρεία αποτελεί άλλη μία τακτική που μπορεί να αποδώσει. Η ευθυγράμμιση της εταιρείας με οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της και να αναδειχθεί πρωτοπόρος στις δράσεις της για το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες, συμμετοχές ή κοινά προγράμματα μάρκετινγκ με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αφιερωμένους στην προώθηση πιο πράσινων πρακτικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε με επιτυχία ένα προϊόν βασισμένο εξ ολοκλήρου σε περιβαλλοντικά οφέλη. Για μεγαλύτερες αγορές - όπως σπίτια, αυτοκίνητα και συσκευές - για τις οποίες η μακροζωία είναι πιο σημαντική, πιθανότατα συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο, τα φθηνά, καθημερινά είδη - όπως ένα φλιτζάνι καφέ - δεν χαίρουν πάντα της ίδιας εκτίμησης. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η αξία και η ευκολία κατά την εμπορία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η επιτυχής προβολή των πράσινων πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος απαιτεί από την εταιρεία να είναι αυθεντική και να αποφεύγει την υπερβολική διαφήμιση.

Πηγή: Forbes

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

H βίλα του Μπερλουσκόνι στην Σαρδηνία πωλείται στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ

23:40

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ερμηνείες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο του μνημονίου συνεννόησης

23:25

Micron: Άλμα 12% της μετοχής μετά τον τετραπλασιασμό των εσόδων

23:14

Στάρμερ: Θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για την Άμυνα πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

23:10

Wall Street: Δεν έπεισε το rebound του Nasdaq - Αρνητικό 3×3

22:55

Εμπορία ανθρώπων: 773 ενήλικες και 108 παιδιά θύματα το 2025 στην Ελλάδα

22:38

Τραμπ: Το Ιράν κάνει «πολύ μεγάλες παραχωρήσεις»

22:27

Μήνυμα ενότητας από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

22:15

Ουκρανία: Δύο υπάλληλοι νορβηγικής ΜΚΟ σκοτώθηκαν κι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Χερσώνα

22:00

Νόμος Κατσέλη: Δίμηνη προθεσμία στις τράπεζες για τα δάνεια - Οι βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή

21:42

«Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο - Έχασε για λίγο και τα 70 δολ. το WTI

21:29

Κάλυψη της Alter Ego από Edison: Τιμή - στόχος στα 7,1 ευρώ

21:27

Μητσοτάκης: «Τα γκάζια είναι για τις πίστες και όχι για τον δρόμο» - Θεσμός ιδιαίτερης βαρύτητας το Ράλλυ Ακρόπολις

21:12

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν τίποτα που να υπονομεύει την ασφάλεια των συμμάχων τους στον Κόλπο

21:10

Σε χαμηλό άνω των 7 μηνών ο χρυσός - «Παρέδωσε» τα 4.000 δολάρια

21:03

Τραμπ: Αρνείται να υπογράψει νόμο για τη στέγαση όσο η Γερουσία δεν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για τις εκλογές

20:50

Τέλος η απεργία πείνας για τα Προσφυγικά

20:39

Μάχη με τη λειψυδρία: Τα 10 έργα νερού που χρηματοδοτούνται σε 9 νησιά

20:26

Deal άνω των 700 εκατ. δολαρίων για Τραμπ - Ερντογάν: Κινητήρες των ΗΠΑ σε τουρκικά μαχητικά

20:14

Οι κρυφές ασυμμετρίες της αγοράς κατοικίας από Uniko - 2 νέες υπηρεσίες

20:00

Η Wall Street φοβήθηκε για λίγο το AI - Και μετά αγόρασε ξανά

19:54

Νέο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων για τα Προσφυγικά: «Να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις»

19:52

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Naftogaz

19:49

Βιοτέρ: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 68 εκατ. ευρώ και ΑΜΚ έως 2 εκατ. ευρώ

19:46

Άρειος Πάγος: Ορίστηκαν νέοι εντεταλμένοι ευρωεισαγγελείς έπειτα από αίτημα Κοβέσι

19:34

Σε μεικτό έδαφος οι ευρωαγορές - «Βουτιά» 18,5% η Rheinmetall

19:28

Wendy’s όπως GameStop: Γίνεται νέα «meme stock»; - Ράλι έως 42% για τη μετοχή

19:16

Κατς: Δεν υπάρχει «αμερικανικό αίτημα» για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο

19:04

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρό μέρισμα 0,388 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:53

Ρούτε: «500 αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τις αμερικανικές βάσεις στην Ιταλία»