Tip of the Day

Επιχειρήσεις: Αυτά είναι τα "κλειδιά" για ένα πιο πράσινο marketing

08-10-2021 | 09:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing.

Το "πράσινο" mareting δεν είναι μόνο διαφήμιση και ανάδειξη της οικολογικής ταυτότητας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Μια βιώσιμη στρατηγική είναι πολλά περισσότερα και σίγουρα είναι "πελατοκεντρική", κάτι που συχνά αγνοούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε μια εταιρεία να καταστεί πραγματικά βιώσιμη και να το ... δείξει στους πελάτες της.

Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing. Τα αυθεντικά μηνύματα σχετικά με τη δέσμευση μιας εταιρείας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα - είτε πρόκειται για ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, είτε για εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση ρύπανσης μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να διατηρήσει ένα πιστό κοινό (loyalty). Οι εταιρείες δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα οφέλη ενός προϊόντος. Τα μηνύματα πρέπει να είναι γνήσια και ειλικρινή.

Μια εταιρεία δεν πρέπει να εφησυχάζει αλλά να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους βελτίωσης του αποτυπώματός της. Για το λόγο αυτό πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία, στατιστικές, να συλλέγει δεδομένα και να τα παρακολουθεί. Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση του Stand.earth/NRDC το 2019 έδειξε ότι το 85% των Αμερικανών θέλει πιο "πράσινο" χαρτί υγείας. Στην αγορά κυκλοφορούν λογισμικά που επιτρέπουν στη διοίκηση να αλληλεπιδρά με τους πελάτες σε πραγματικό χρόνο αμέσως μετά από ένα ερώτημα υποστήριξης. Η συλλογή ανατροφοδότησης με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν σε απλά καθημερινά ζητήματα είτε σε σοβαρές αποφάσεις στρατηγικής και ανάπτυξης.

Η συνεργασία με οργανώσεις που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες με την εταιρεία αποτελεί άλλη μία τακτική που μπορεί να αποδώσει. Η ευθυγράμμιση της εταιρείας με οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της και να αναδειχθεί πρωτοπόρος στις δράσεις της για το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες, συμμετοχές ή κοινά προγράμματα μάρκετινγκ με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αφιερωμένους στην προώθηση πιο πράσινων πρακτικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε με επιτυχία ένα προϊόν βασισμένο εξ ολοκλήρου σε περιβαλλοντικά οφέλη. Για μεγαλύτερες αγορές - όπως σπίτια, αυτοκίνητα και συσκευές - για τις οποίες η μακροζωία είναι πιο σημαντική, πιθανότατα συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο, τα φθηνά, καθημερινά είδη - όπως ένα φλιτζάνι καφέ - δεν χαίρουν πάντα της ίδιας εκτίμησης. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η αξία και η ευκολία κατά την εμπορία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η επιτυχής προβολή των πράσινων πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος απαιτεί από την εταιρεία να είναι αυθεντική και να αποφεύγει την υπερβολική διαφήμιση.

Πηγή: Forbes

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:46

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της

19:37

Σκέρτσος: Διαχρονικά τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ - Καμία αναφορά μου σε ποινικές διαδικασίες

19:24

Εξοπλιστικά συστήματα αξίας 50 δισ. ευρώ θα λάβουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

19:14

Ο μοναδικός αγρότης με τρακτέρ στην Αμοργό έστησε μπλόκο στην Αιγιάλη

19:11

Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές - Κέρδη για τον FTSE 100 μετά τον πληθωρισμό

19:06

Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026-2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον

19:03

Μητσοτάκης: «Η περιβαλλοντική ευθύνη μπορεί να συμβαδίσει με την καλύτερη ποιότητα ζωής»

18:57

Σαράντης: Οκταμελής η νέα σύνθεση του ΔΣ με ενίσχυση των ανεξάρτητων μελών

18:49

Η Πολωνία θα τοποθετήσει νάρκες κατά προσωπικού κατά μήκος των ανατολικών συνόρων

18:45

Τεχνική Ολυμπιακή: Συμμετοχή σε κοινοπραξία ανάπτυξης κατοικιών στη Βουλιαγμένη

18:43

Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3+1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18:35

Θεμιστοκλέους: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019

18:31

Υπ. Εργασίας: Ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων

18:27

Aegean: Έναρξη νέας απευθείας πτήσης Αθήνα - Βαγδάτη, δύο φορές την εβδομάδα

18:26

Bloomberg: Ο Ερντογάν ζήτησε από Πούτιν να πάρει πίσω τους S-400 για χάρη των F-35

18:21

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ - Επιπλέον 600 εκατ. μέχρι 31/12

18:20

Σουηδική startup εκρηκτικών έλαβε άδεια κατασκευής εργοστασίου ΤΝΤ