Tip of the Day

Επιχειρήσεις: Αυτά είναι τα "κλειδιά" για ένα πιο πράσινο marketing

08-10-2021 | 09:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing.

Το "πράσινο" mareting δεν είναι μόνο διαφήμιση και ανάδειξη της οικολογικής ταυτότητας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Μια βιώσιμη στρατηγική είναι πολλά περισσότερα και σίγουρα είναι "πελατοκεντρική", κάτι που συχνά αγνοούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε μια εταιρεία να καταστεί πραγματικά βιώσιμη και να το ... δείξει στους πελάτες της.

Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing. Τα αυθεντικά μηνύματα σχετικά με τη δέσμευση μιας εταιρείας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα - είτε πρόκειται για ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, είτε για εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση ρύπανσης μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να διατηρήσει ένα πιστό κοινό (loyalty). Οι εταιρείες δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα οφέλη ενός προϊόντος. Τα μηνύματα πρέπει να είναι γνήσια και ειλικρινή.

Μια εταιρεία δεν πρέπει να εφησυχάζει αλλά να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους βελτίωσης του αποτυπώματός της. Για το λόγο αυτό πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία, στατιστικές, να συλλέγει δεδομένα και να τα παρακολουθεί. Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση του Stand.earth/NRDC το 2019 έδειξε ότι το 85% των Αμερικανών θέλει πιο "πράσινο" χαρτί υγείας. Στην αγορά κυκλοφορούν λογισμικά που επιτρέπουν στη διοίκηση να αλληλεπιδρά με τους πελάτες σε πραγματικό χρόνο αμέσως μετά από ένα ερώτημα υποστήριξης. Η συλλογή ανατροφοδότησης με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν σε απλά καθημερινά ζητήματα είτε σε σοβαρές αποφάσεις στρατηγικής και ανάπτυξης.

Η συνεργασία με οργανώσεις που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες με την εταιρεία αποτελεί άλλη μία τακτική που μπορεί να αποδώσει. Η ευθυγράμμιση της εταιρείας με οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της και να αναδειχθεί πρωτοπόρος στις δράσεις της για το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες, συμμετοχές ή κοινά προγράμματα μάρκετινγκ με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αφιερωμένους στην προώθηση πιο πράσινων πρακτικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε με επιτυχία ένα προϊόν βασισμένο εξ ολοκλήρου σε περιβαλλοντικά οφέλη. Για μεγαλύτερες αγορές - όπως σπίτια, αυτοκίνητα και συσκευές - για τις οποίες η μακροζωία είναι πιο σημαντική, πιθανότατα συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο, τα φθηνά, καθημερινά είδη - όπως ένα φλιτζάνι καφέ - δεν χαίρουν πάντα της ίδιας εκτίμησης. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η αξία και η ευκολία κατά την εμπορία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η επιτυχής προβολή των πράσινων πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος απαιτεί από την εταιρεία να είναι αυθεντική και να αποφεύγει την υπερβολική διαφήμιση.

Πηγή: Forbes

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:12

Bloomberg: «Αγκάθια» στο μπλόκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο Ελλάδα και Μάλτα - Τι φοβούνται

12:10

«Προλαμβάνω»: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές

11:50

Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

11:47

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε «καταστροφικές επιρροές» ενόψει της συνάντησης Νετανιάχου-Τραμπ

11:40

Στα 1,35 δισ. ευρώ τα κέρδη της Monte dei Paschi το δ΄ τρίμηνο

11:35

Barclays: Επιστρέφει πάνω από 15 δισ. λίρες στους μετόχους μέχρι το 2028

11:31

Σκέρτσος: Σε σταθερή τροχιά προόδου στα ζητήματα κράτους δικαίου - διαφάνειας

11:17

Πτώση 61,4% στα κέρδη της Honda με«βαρίδι» δασμούς και εξασθένιση ζήτησης EV

11:16

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριξη στον Γενικό Δείκτη από την Coca-Cola HBC

11:10

Τζούρος (Πειραιώς): Η Ελλάδα αποτελεί μια ώριμη και ελκυστική επενδυτική ευκαιρία - Ενίσχυση σχέσεων με Γαλλία

11:01

Τα METRO Cash & Carry στη HO.RE.CA. 2026: Ο One Stop Shop προορισμός για κάθε επαγγελματία της φιλοξενίας και της εστίασης

10:59

Ο κατάσκοπος, η κόντρα με Βενιζέλο και οι νέες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ

10:49

Σε μεικτό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες 5,5% για την BP

10:38

Πλεύση Ελευθερίας: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Ελένη Καραγεωργοπούλου

10:32

Ο Τραμπ απειλεί να μπλοκάρει την υπό κατασκευή γέφυρα που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ

10:30

Στο Αεροδικείο Αθηνών ο συλληφθείς σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας

10:27

Υπερταμείο: Σύμβαση για την αξιοποίηση ακινήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης

10:25

Ψήφος εμπιστοσύνης της Fitch στην Metlen - Αμετάβλητο το rating

10:25

Τσιόδρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Ώρα να στηρίξουμε και να δώσουμε προοπτική στον αμπελοοινικό τομέα

10:21

ΑΒΑΞ: Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση η σήραγγα Κατεχάκη - Ευαγγελισμός - Έρχεται η «αποκάλυψη» του μετροπόντικα

10:13

Eπ. Ανταγωνισμού: «Ναι» στην εξαγορά της 3P Salads από Αμβροσία

10:02

Άλμα πωλήσεων 37% για TSMC τον Ιανουάριο στα 12,7 δισ. δολάρια

10:02

Gucci: Πτώση στις πωλήσεις για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο

09:48

Χρίστος Δήμας: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας στο Καστέλλι

09:47

Κυρανάκης: Κάτω από 5% η εισιτηριοδιαφυγή - Έχουν εννιαπλασιαστεί οι έλεγχοι

09:42

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μέσο κοινού δανεισμού και να αμφισβητήσει την ηγεμονία του δολαρίου

09:39

Περαιτέρω άνοδο κερδοφορίας το 2026 χάρη στα φάρμακα για τον καρκίνο «βλέπει» η AstraZeneca

09:39

Δάνεια σε ελβετικό: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας ρύθμισης

09:27

BP: «Φρένο» στην επαναγορά μετοχών λόγω πιέσεων στις τιμές - Έχασαν την εκτίμηση τα καθαρά κέρδη για το 2025

09:11

Σε Ουγγαρία και Σλοβακία ο Ρούμπιο μετά την πλήρη στήριξη Τραμπ στον Όρμπαν