Tip of the Day

Επιχειρήσεις: Αυτά είναι τα "κλειδιά" για ένα πιο πράσινο marketing

08-10-2021 | 09:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing.

Το "πράσινο" mareting δεν είναι μόνο διαφήμιση και ανάδειξη της οικολογικής ταυτότητας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Μια βιώσιμη στρατηγική είναι πολλά περισσότερα και σίγουρα είναι "πελατοκεντρική", κάτι που συχνά αγνοούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε μια εταιρεία να καταστεί πραγματικά βιώσιμη και να το ... δείξει στους πελάτες της.

Οι ενημερωμένοι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις προθέσεις μιας στρατηγικής marketing. Τα αυθεντικά μηνύματα σχετικά με τη δέσμευση μιας εταιρείας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα - είτε πρόκειται για ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, είτε για εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση ρύπανσης μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να διατηρήσει ένα πιστό κοινό (loyalty). Οι εταιρείες δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα οφέλη ενός προϊόντος. Τα μηνύματα πρέπει να είναι γνήσια και ειλικρινή.

Μια εταιρεία δεν πρέπει να εφησυχάζει αλλά να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους βελτίωσης του αποτυπώματός της. Για το λόγο αυτό πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία, στατιστικές, να συλλέγει δεδομένα και να τα παρακολουθεί. Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση του Stand.earth/NRDC το 2019 έδειξε ότι το 85% των Αμερικανών θέλει πιο "πράσινο" χαρτί υγείας. Στην αγορά κυκλοφορούν λογισμικά που επιτρέπουν στη διοίκηση να αλληλεπιδρά με τους πελάτες σε πραγματικό χρόνο αμέσως μετά από ένα ερώτημα υποστήριξης. Η συλλογή ανατροφοδότησης με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν σε απλά καθημερινά ζητήματα είτε σε σοβαρές αποφάσεις στρατηγικής και ανάπτυξης.

Η συνεργασία με οργανώσεις που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες με την εταιρεία αποτελεί άλλη μία τακτική που μπορεί να αποδώσει. Η ευθυγράμμιση της εταιρείας με οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της και να αναδειχθεί πρωτοπόρος στις δράσεις της για το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες, συμμετοχές ή κοινά προγράμματα μάρκετινγκ με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αφιερωμένους στην προώθηση πιο πράσινων πρακτικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε με επιτυχία ένα προϊόν βασισμένο εξ ολοκλήρου σε περιβαλλοντικά οφέλη. Για μεγαλύτερες αγορές - όπως σπίτια, αυτοκίνητα και συσκευές - για τις οποίες η μακροζωία είναι πιο σημαντική, πιθανότατα συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο, τα φθηνά, καθημερινά είδη - όπως ένα φλιτζάνι καφέ - δεν χαίρουν πάντα της ίδιας εκτίμησης. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η αξία και η ευκολία κατά την εμπορία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η επιτυχής προβολή των πράσινων πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος απαιτεί από την εταιρεία να είναι αυθεντική και να αποφεύγει την υπερβολική διαφήμιση.

Πηγή: Forbes

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:43

Συνάντηση Φιντάν με Μάρτα Κος: Στο επίκεντρο Κυπριακό, Τελωνειακή Ένωση και θεωρήσεις Σένγκεν

17:27

Λευκός Οίκος: «Ψευτοαγανάκτηση» οι αντιδράσεις για το βίντεο του Τραμπ με τους Ομπάμα ως πίθηκους

17:22

Ερντογάν - Σίσι: Deal πώλησης όπλων αξίας 350 εκατ. δολαρίων

17:10

Ιράν - ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκαν οι διμερείς συνομιλίες στο Ομάν - Για «καλή αρχή» μιλά η ιρανική πλευρά

17:01

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Αθηνών λόγω έργων υποδομής

16:58

Γιώργος Κακούσης: «Όλες μου οι συναλλαγές είναι απολύτως διαφανείς και ελέγξιμες»

16:52

Βολουδάκη στο Delphi Economic Forum Paris: Οι δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό

16:50

Wall Street: Αντίδραση μετά την τριήμερη πτώση - «Βουτιά» πάνω από 8% της Amazon

16:46

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13/2

16:36

Morgan Stanley για Metlen: Κρατά αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα €64 με σύσταση overweight

16:29

Εφιαλτικοί 20 μήνες για Novo Nordisk - «Καπνός» 460 δισ. δολάρια

16:27

Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών - Διευκρινίσεις ΓΓ Εμπορίου Ν. Μαραβέγια

16:27

Βάλανε ΑΙ Agents να μιλήσουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα τρομάζει

16:18

Μελόνι για συνάντηση με Βανς: Εργαζόμαστε με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας

16:06

Έξι στους δέκα κλάδους με άνοδο το 2025 - Ανθεκτικές οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή

16:01

Στο «στόχαστρο» της ΕΕ το TikTok για τον «εθιστικό» σχεδιασμό του που βλάπτει κυρίως τα παιδιά

15:57

Η Νορβηγία έτοιμη να ερευνήσει σχέσεις πολιτικών με τον Έπστιν

15:50

ΥπΑΑΤ: Ανάπτυξη 97 στρατιωτικών κτηνιάτρων στη μάχη κατά της ευλογιάς

15:50

Γερμανία: Επανέρχεται σε λειτουργία το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου

15:48

Philip Morris: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις προβλέπει για το 2026 με ώθηση από τα pouches νικοτίνης Zyn

15:43

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η εκπόνηση σχεδίων πλημμυρικού κινδύνου με το ν/σ «Ενεργή Μάχη»

15:40

Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία

15:30

Χατζηδάκης: Οι 14 παρεμβάσεις για τη γραφειοκρατία θα είναι άμεσης εφαρμογής

15:26

Jefferies: Στην Ελλάδα το καλύτερο μετοχικό story της Ευρώπης

15:23

«All in» στην AI από 4 Big Tech - Κεφαλαιουχικές δαπάνες 650 δισ. δολαρίων το 2026

15:14

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία: Δύο υποψήφιοι με διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις

14:52

“Drink Once, Think Twice”: Η Pernod Ricard Hellas ανοίγει το διάλογο με τη νέα γενιά για την υπεύθυνη κατανάλωση

14:49

H Stellantis κάνει το μεγάλο «reset»

14:49

Πονοκέφαλος μετά το φαγητό: Οι πιθανές αιτίες και πώς μπορεί να σταματήσει

14:49

Κορκίδης: Η σωστή διαχείριση είναι το κλειδί για να μη χαθούν έργα και κονδύλια στον Πειραιά