Tip of the Day

Tip of the day - Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα 

01-07-2021 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, να παραμένουν σε δροσερούς χώρους, να χρησιμοποιούν κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν οι δήμοι και να αποφεύγουν εργασίες σε υπαίθριους χώρους που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές κάνουν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε λειτουργία τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες από τις 8.00 μέχρι και τις 21.00 για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, είναι:

1. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου», Χελντράιχ 15, Νέος Κόσμος,

2. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Άστρους,

3. Λέσχη Φιλίας Λαμπρινής, Ιαλέμου 63

Ο ανώτατος αριθμός υποδοχής ατόμων ανά χώρο δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επίσης σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για την Πέμπτη 01 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας - εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε εδώ τα προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:25

Στα χέρια Ιράν-ΗΠΑ σχέδιο για τερματισμό των εχθροπραξιών - Τι προβλέπει

11:16

LIVE η ομιλία Γ. Στουρνάρα στην τακτική γ.σ. της ΤτΕ

11:10

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία

11:05

Μητσοτάκης: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή για μετά τις εκλογές του 2027

11:01

Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν χρειάζομαι καμία κάλυψη βουλευτικής ασυλίας

11:00

Παπασταύρου: Eπάρκεια ενέργειας για την ώρα - «Πατέντα» οι ρευματοκλοπές

10:53

Συνάντηση στις 14:00 για τα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

10:51

Μιχαηλίδου: Μετά το Πάσχα το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Νταντάδες της γειτονιάς»

10:47

FT: Νέο κάλεσμα Κομισιόν για στοχευμένα μέτρα στήριξης στην ενέργεια - Η προειδοποίηση

10:47

Επένδυση 3,87 εκατ. ευρώ της ΕΛΙΤΑ στη Νάουσα

10:42

Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν αν δεν καταβληθούν αποζημιώσεις

10:42

ΔΑΑ: Αύξηση κατά 3,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάρτιο

10:35

Ζαχαράκη: Εντός του Απριλίου 120 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων

10:25

CNN: Η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται από τα Στενά του Ορμούζ πολύ περισσότερο απ' όσο έχει παραδεχτεί ο Τραμπ

10:24

ΚPMG Global M&A Outlook 2026: Οι 5 βασικές δυνάμεις στη στρατηγική συναλλαγών

09:39

Άρση της ασυλίας του ζητεί ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Λάκης Βασιλειάδης

09:35

Η Snappi συμμετέχει στο Fuel Pass με πολλαπλά οφέλη για τους δικαιούχους

09:31

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές - Δεν έγινε τίποτα παράνομο»

09:22

Axios: Προσπάθειες της ύστατης στιγμής για κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν για 45 ημέρες

09:16

Συνεχίζεται η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη δίκη των Τεμπών

09:15

Νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΟΤΑ με παραδείγματα

09:00

Ταξίδι στο διάστημα με εισιτήριο 750.000 δολαρίων!

08:57

Brent: Με το βλέμμα πάνω από τα 100 δολάρια - Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές καυσίμων

08:46

Για «παραλήρημα» του προέδρου Τραμπ που «απειλεί να διαπράξει εγκλήματα πολέμου», μιλούν οι Δημοκρατικοί

08:38

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε γίνονται οι καθαρισμοί και πώς δηλώνονται

08:34

SKAG: Η είσοδος σε νέο κλάδο και η επενδυτική στρατηγική ως το 2030

08:12

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα φτάσει το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων - Αυξήσεις σε νυχτερινά, υπερωρίες, κυριακάτικα

07:57

Σχέδιο «κατεβάστε τον διακόπτη» στο Δημόσιο - Τι ζητούν οι Βρυξέλλες 

07:51

Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν drone στη Σαουδική Αραβία

07:44

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Τι αλλάζει σε προσλήψεις προσωπικού και επιλογή γενικών διευθυντών