Tip of the Day

Πώς να καταστεί μια εταιρεία κοινωνικά υπεύθυνη

24-06-2021 | 07:30
Μοιράσου το

Το να καταστεί μια επιχείρηση κοινωνικά υπεύθυνη, συχνά συνεπάγεται υψηλότερο κόστος σε υποδομές και εργατοώρες.

Το να καταστεί μια επιχείρηση κοινωνικά υπεύθυνη, συχνά συνεπάγεται υψηλότερο κόστος σε υποδομές και εργατοώρες αλλά τα οφέλη που προκύπτουν είναι αδιαμφισβήτητα πολλαπλάσια όσων θυσιάζουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, οι  εταιρείες που έχουν καλό ιστορικό στην υπεύθυνη συμπεριφορά αποτελούν πόλο έλξης για ικανά στελέχη. Μια εταιρεία που ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της ΕΚΕ θα προσελκύσει άτομα που έχουν δεξιότητες όπως η καινοτομία, η ηγεσία και η ικανότητα να εργάζονται σε ομάδες. Και με την υπεύθυνη μεταχείριση των εργαζομένων, το εργατικό κόστος ελαχιστοποιείται. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία βελτιώνει την εικόνα της, προσελκύει επενδυτές και κατατάσσεται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των καταναλωτών αλλά και των προμηθευτών. Και σίγουρα το να ασπαστεί μια εταιρεία τις βασικές αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Μπορεί απλώς να ακολουθήσει κάποια απλά βήματα: 

1. Υιοθέτηση Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας

Ένας Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας περιγράφει τη συμπεριφορά των εργαζομένων με βάση κάποια ηθικά πρότυπα και αξίες όπως είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, η ενίσχυση της ποικιλομορφίας, ο σεβασμός των εργαζομένων και των πελατών κλπ. 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες επιλέγουν να αλλάξουν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησής ώστε να συμπεριλάβουν τη δέσμευσή τους για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

2. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας

Η υιοθέτηση ενός σαφούς προγράμματος υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αξιόπιστα συστήματα για την προστασία των εργαζομένων σας και την πρόληψη ατυχημάτων και τραυματισμών. Θα διασφαλίσει επίσης ότι συμμορφώνεστε με την κυβερνητική νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια.

3. Δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος

Αναπτύξτε πολιτικές και πρακτικές που επιτρέπουν στην εταιρεία σας να εκπληρώσει τη δέσμευσή σας για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορείτε να σκεφτείτε να συντάξετε μια αναφορά που θα τεκμηριώνει τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματά σας όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας της εταιρείας. Ορισμένες εταιρείες συντάσσουν ευρύτερες αναφορές «βιωσιμότητας», οι οποίες περιλαμβάνουν κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές.

4. Συνεργαστείτε με υπεύθυνους προμηθευτές

Βεβαιωθείτε ότι οι προμηθευτές σας γνωρίζουν και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας για υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα όπως η δίκαιη τιμολόγηση, η χρήση βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, μεταφοράς προϊόντων κλπ. Ελέγξτε τα για να προσδιορίσετε την προηγούμενη συμπεριφορά τους και συζητήστε μαζί τους για το τι περιμένετε από αυτούς

5. Να προσφέρετε χορηγίες και δωρεές με έξυπνο τρόπο

Πείτε «ναι» σε χορηγίες και δωρεές αλλά αυτό να το κάνετε με έξυπνο τρόπο. Να ελέγχετε ότι τα χρήματα ή η δωρεά χρησιμοποιούνται πράγματι για το σκοπό για τον οποίο έχουν ζητηθεί, να κάνετε έρευνα για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να φροντίσετε οι δράσεις σας να συνάδουν με τις αρχές και το όραμα της εταιρείας σας.

6. Μην πέσετε στην παγίδα του greenwashing

Χρησιμοποιήστε τεχνικές μάρκετινγκ που είναι δίκαιες και ειλικρινείς και αντικατοπτρίζουν την ακεραιότητα της εταιρείας σας. Αποφύγετε οποιαδήποτε διαφήμιση ή επικοινωνία που θα μπορούσε να θεωρηθεί χειραγώγηση ή θα ήταν επιβλαβής για το κοινό. \
 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.