ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Όταν οι Γερμανοί δυσκολεύονται να δανεισθούν... 

Γιάννης Αγγέλης
31-10-2022 | 11:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν οι Γερμανοί δυσκολεύονται να δανεισθούν... 

Με τον κ. Χ βρεθήκαμε Κυριακή πρωί για ένα καφεδάκι, είπαμε να πάμε προς το Θησείο. Δεν το μετανιώσαμε, ο καιρός καλός, ο κόσμος στους δρόμους, πολύ φασαρία, αλλά βρήκαμε μία ήσυχη γωνιά για να τα πούμε με το καφεδάκι βέβαια σε τιμές... τουριστικές, παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε σημείο εκτός της τουριστικής... ροής. Κουνήσαμε και οι δύο το κεφάλι όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουμε, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα περισσότερο.

Στην επιστροφή βέβαια σκεπτόμουνα ότι αν δεν είσαι... Αμερικάνος με το δολάριο «ακριβότερο» πλέον από το ευρώ, κάποιες σκέψεις θα τις κάνεις για το που θα πας διακοπές την επόμενη χρονιά με τέτοιες τιμές στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο θέλω να μιλήσω εδώ.

Η κουβέντα με τον κ. Χ αφού ξεπέρασε σχετικά γρήγορα την «εγχώρια» θεματολογία, γύρισε με πρωτοβουλία του κ. Χ σε κάτι που δεν είχα προσέξει είναι αλήθεια.

«Θα το φανταζόσουνα ποτέ;» είπε σαν... εισαγωγή, «να υπάρχει πρόβλημα με τα γερμανικά ομόλογα;». Γύρισα και τον κοίταξα με ένα βλέμμα γεμάτο ερωτηματικά. Το εννοείς τον ρώτησα.

«Ε! Πως τις εννοώ, θα το έχεις προσέξει νομίζω μιας και τα παρακολουθείς αυτά…». Δεν ήξερα τι εννοούσε και πραγματικά αισθάνθηκα – για άλλη μια φορά – λιγάκι άσχετος απέναντί του. Πράγμα καθόλου κολακευτικό για τη δουλειά που κάνω. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως αυτή την εισαγωγή να ήταν και ο τρόπος του για να κάνει πιο προσεκτικό ή ένα είδος διακριτικής κριτικής…

Κούνησα το κεφάλι αρνητικά και σήκωσα από αμηχανία το φλιτζάνι του καφέ για να πιώ, αλλά ήδη τον είχα πιεί τον καφέ μου…

«Εδώ και λίγο καιρό η Γερμανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να πουλήσει χρέος στις τιμές που είχε συνηθίσει… Οι προσφορές είναι πολύ περιορισμένες τόσο στις κοντινές διάρκειες όσο και στις μεσο-μακροπρόθεσμες. Σε πολλές περιπτώσεις "πούλησε" λιγότερα από όσα χρειαζόταν προκειμένου να μη δώσει τιμές που να κάνουν το πρόβλημα να ακουστεί περισσότερο στις αγορές. Και αυτό βέβαια δεν είναι καλά νέα για το Βερολίνο την στιγμή που πρέπει να δανεισθεί κάπου 200 δισ. ευρώ για να καλύψει τι πακέτο που υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει για να στηρίξει την οικονομία της απέναντι στην ύφεση».

«Αν αυτό που μου λες και το οποίο είναι αλήθεια ότι δεν είχα προσέξει», παραδέχθηκα, «τότε εξηγεί εν μέρη και το γιατί δεν έχουν ξεφύγει περισσότερο τα spreads. Ειδικά με την Ελλάδα και την Ιταλία. Βέβαια πρέπει να πω ότι και με τις κάπως αυξημένες τιμές και αποδόσεις και πάλι είναι πολύ χαμηλά. Ειδικά αν υπολογίσεις ότι τα πραγματικά επιτόκιά τους – όπως και τα δικά μας – είναι πολύ αρνητικά. Και αυτό δεν νομίζω ότι τους... κακοπέφτει. Παρ’ όλα αυτά αν η πίεση που λες είναι τόσο μεγάλη τότε γιατί δεν έχουν ανέβει περισσότερο οι αποδόσεις τους;».

«Μισό λεπτό. Ένα - ένα να τα πάρουμε γιατί διαφορετικά θα μπερδευτούμε. Κατ’ αρχήν τα πραγματικές αποδόσεις, δηλαδή δηλαδή απόδοση μείον πληθωρισμός είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ποτέ δεν ήταν τόσο φθηνό το να δανείζεται η Γερμανία αν το πάρεις σ’ αυτό το επίπεδο. Αλλά όπως έχεις παρατηρήσει κανείς δεν το εξετάζει από εκεί γιατί κάνει "τζίζ"... Όποιος δανείζει χάνει για όσο ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και τα επιτόκια μένουν σε επίπεδα κοντά στο 2%.

Τώρα όσον αφορά το γιατί των γερμανικών αποδόσεων, είναι φανερό ότι όσο οι επενδυτές μπορούν και βρίσκουν με την ασφάλεια της Γερμανίας αποδόσεις ψηλότερες αλλού, θα πηγαίνουν εκεί και τα γερμανικά ομόλογα θα πιέζονται για να αποδώσουν τα ποσά που θέλει η γερμανική κυβέρνηση. Με την ενεργειακή κρίση να έχει πάρει φωτιά και τη Γερμανία να είναι η οικονομία με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι πιέσεις αυτές θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές. Και καταλαβαίνεις ότι όσο πιο ισχυρές είναι αυτές οι πιέσεις στην Γερμανία τόσο περισσότερο οι ανάλογες πιέσεις θα εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό νότο…».

«Δίκιο έχεις, αλλά η κατάσταση πιστεύω ότι δεν έχει εξαντλήσει την ικανότητά της να εμφανίζει νέες εκπλήξεις από παντού», παρατήρησα για να πω κάτι…

«Εκπλήξεις είπες; Ναι, ίσως, αλλά θα έλεγα άσχημες εκπλήξεις όχι ευχάριστες. Σκέφτεσαι να μην είχε γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τι... εκπλήξεις θα είχαμε τώρα; Όχι δηλαδή ότι έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο, αλλά καταλαβαίνεις ότι όταν η Γερμανία δυσκολεύεται να δανεισθεί "φθηνά", μπορείς να καταλάβεις τι θα σήμαινε αυτό για καταστάσεις σαν την Ελλάδα. Περίμενε να δεις τι θα συμβεί στην Ιταλία. Έχει να δανεισθεί μόνο για αναχρηματοδότηση του χρέους της μισό τρισ. μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια... Βάλε και το έλλειμμα και τότε δες... εκπλήξεις».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:40

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

15:30

Στο νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG τα στρατιωτικά νοσοκομεία

15:29

Edison: Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βρετανία η Mytilineos μέσω του dual listing

15:25

Επιστολική ψήφος: Έως σήμερα στις 18.00 η υποβολή μεταβολής στοιχείων πολιτών στο Μητρώο

15:14

Κυβερνητικές πηγές για Κασσελάκη: Δεν κατάλαβε καν τι ανακοινώθηκε στο υπουργικό

15:10

Στο διοικητικό συμβούλιο του EIF ο Dr Χάρης Λαμπρόπουλος

15:08

Στις 16 Μαΐου τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Eurobank

15:03

«Μαζί για όσα αγαπάς! Μαζί για τα παιδιά!» από τα My market!

15:03

Πλαίσιο Computers: Ανανέωση δικτύου καταστημάτων

14:57

Μπλίνκεν: «Εξαιρετικά γενναιόδωρη» η πρόταση στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

14:51

Συνάντηση ΒΕΑ - Καιρίδη: Στο επίκεντρο η ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

14:42

Ταχιάος: Σε προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

14:33

Tουρκία: Θα υποστηρίξει τον Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

14:26

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου

14:21

Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024

14:21

Η COCO-MAT καινοτόμησε στο πρώτο 100% Hotel Show στην Κρήτη με διαδραστική εμπειρία VR

14:16

Δήμος Αθηναίων: Η εκδήλωση για τα Τέμπη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε λόγω Πρωτομαγιάς

14:04

Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

13:54

«Θησαυροφυλάκιο» η Καρέλιας με ταμείο που ξεπερνά τα 690 εκατ. ευρώ

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023