ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η Όμικρον, το ηλεκτρονικό Ευρώ και η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

03-01-2022 | 10:44
Μοιράσου το
Η Όμικρον, το ηλεκτρονικό Ευρώ και η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

Το σημείωμα που ακολουθεί έφθασε μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σήμερα πρωί – πρωί, μαζί με τις ευχές του κ. Χ για το νέο χρόνο. Το δημοσιεύω όπως το έλαβα, γιατί πέρα από τις ευχές για το 2022 κάνει μία μελλοντική επισήμανση που ίσως οι αναγνώστες του Οικονογραφήματος την αξιολογήσουν ως ενδιαφέρουσα. Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοπρόσεκτη σαν παρατήρηση ακόμα και αν φαίνεται λίγο... υπερβολική.

«Αγαπητέ φίλε εύχομαι Χρόνια Πολλά και - κατά το δυνατό – Καλή Χρονιά, σε σένα και στους αναγνώστες σου. Δεν το ξέρεις, αλλά από χθες ξεκίνησα την προσωπική μου "γνωριμία" με την Όμικρον. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο άσχημα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Στην αρχή λίγο συνάχι και μια επίμονη ενόχληση στο λαιμό, για να ακολουθήσει ένας πυρετός που δεν κράτησε ούτε 24ώρες... Υπό φυσιολογικές συνθήκες και εκτός πανδημίας τα συμπτώματα αυτά δεν θα με κρατούσαν στο σπίτι.

Όπως ξέρεις έχω ήδη κάνει και τη λεγόμενη αναμνηστική δόση και κατά πως φαίνεται η μοναδική μου ανάμνηση από αυτή την "γνωριμία" με την Όμικρον θα είναι η καραντίνα, στην οποία θα παραμείνω για μία εβδομάδα. Για καλό και για κακό που λένε.

Τώρα στα δικά μας.

Είδα το σημείωμα που ανεβάσατε για τα 20 χρόνια του Ευρώ και πρέπει να πω ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Ειδικά στο σημείο που επισημαίνετε πως το Ευρώ σήμερα δεν είναι το Ευρώ πριν από το “Whatever It Takes” του Μάριο Ντράγκι του 2012.

Πράγματι δεν υπάρχει βασική καταστατική «απαγόρευση» όσο αφορά την ύπαρξη του Ευρώ που να μην έχει καταπατηθεί ή έστω παρακαμφθεί μέχρι σήμερα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί σαν κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα. Καμία...

Αλλά εδώ που τα λέμε αυτό που άρχισε το 2008 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι ένα "τεστ αντοχής" που κανένα νόμισμα δεν θα μπορούσε να το περάσει αν έμεναν δεμένα στις προϋποθέσεις που τα γέννησαν... Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά.

Σου θυμίζω ότι τον Αύγουστο του 1971 έσπασε ο κρίκος πάνω στον οποίο στηριζόταν η "διεθνής" αξία του δολαρίου, με την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς και την σταθερή σχέση χρυσού δολαρίου.

Οπότε το να παρακάμψουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σήμερα με αυτές τις συνθήκες όλα όσα απαγορεύονταν από το καταστατικό του Ευρώ δεν είναι και... νέο. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούν τώρα να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να επαναφέρουν την προ του 2012 κατάσταση. Ειδικά η ΕΚΤ και το Ευρώ.

Δεν το κατάφερε η Fed ποτέ, ούτε το 1985 με την Συμφωνία στο Plaza, πόσο μάλλον το νεογνό Ευρώ και σε μία οικονομική περιοχή όπως η Ευρωζώνη, που ακόμα πίσω από το Ευρώ υπάρχουν 17 διαφορετικές κυβερνήσεις και τραπεζικά συστήματα...

Οπότε θα έλεγα ότι αυτό που πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε δεν είναι τα βήματα της επιστροφής του Ευρώ στην προ 2012 κατάσταση. Αυτό πάει έχει τελειώσει. Αυτά που πρέπει να... ψάχνουμε είναι τα βήματα στην κατεύθυνση της αναζήτησης ενός νέου status του Ευρώ, στο διεθνές νομισματικό σύστημα μετά την πανδημία. Όχι για να δούμε ποιο είναι το μέλλον του Ευρώ, αλλά το δικό μας...

Και εδώ νομίζω ότι έχουμε κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξουμε. Ήδη αναφέρατε στο χθεσινό σημείωμά σας για τα 20 χρόνια του Ευρώ, την περίεργη δήλωση του Τζεντιλόνι.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας όσον αφορά τα νέα επιτρεπτά όρια για το χρέος και κατά συνέπεια για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα καθεστώς ala cart για κάθε χώρα. Όρια δηλαδή που θα λαμβάνουν υπ’ όψη τους την κατάσταση της κάθε οικονομίας και όχι ένα οριζόντιο όριο για το χρέος και το έλλειμμα που θα ισχύει για όλους, όπως μέχρι σήμερα.

Η Ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων

Σωστά επισημαίνετε στο ίδιο σημείωμα ότι ένα τέτοιο καθεστώς σε μία Ευρωζώνη, που ήδη έχει χωριστεί σε δύο οικονομικές κατηγορίες, στους υγιείς και στους υπερχρεωμένους, δημιουργεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της "ιδέας" του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Και των δύο ευρώ. Το ακριβό και το φθηνό... Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο διπλό νομισματικό σύστημα όπως ξέρεις. Και έχει δύο και περισσότερους τρόπους για να εφαρμοσθεί.

Το "φθηνό" για τις εσωτερικές συναλλαγές και το "σκληρό ή ακριβό" για τις εξωτερικές, ή σε δύο κύκλους, ένα που θα αφορά τον πυρήνα της Ευρωζώνης με το "σκληρό" ευρώ και ένα που θα αφορά την περιφερειακή ζώνη με το φθηνό ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η είσοδος και η έξοδος από τον ένα κύκλο στον άλλο, όπως η επιστροφή στον σκληρό πυρήνα μετά από μία έξοδο, θα καθορίζεται από τα όρια που η κάθε χώρα θα καταφέρνει τα επιτυγχάνει στο χρέος και το έλλειμμα... Περίπλοκο αλλά όχι αδύνατο...

Το ηλεκτρονικό Ευρώ

Βέβαια μια τέτοια αρχιτεκτονική δομή για την Ευρωζώνη δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Ευρώ όπως είναι σήμερα. Μπορεί όμως με το "ηλεκτρονικό Ευρώ", που όπως ξέρεις ήδη δουλεύεται και στα τέλη του 2022 η Ευρωζώνη θα μπορεί να το έχει δοκιμάσει σε "εργαστηριακό" περιβάλλον. Το "ηλεκτρονικό Ευρώ" όπως ξέρεις δεν έχει καμία σχέση με κρυπτονόμισμα.

Είναι η ηλεκτρονική μορφή του νομίσματος του οποίου η μεταφορά, η συσσώρευση και κάθε συναλλακτική ή εκκαθαριστική διαδικασία θα είναι στον απόλυτο έλεγχο της κεντρικής τράπεζας...

Λέω δηλαδή ότι το 2023 δηλαδή, χρονιά της επιστροφής του Συμφώνου Σταθερότητας, μετά την αναμόρφωσή του και τις αλλαγές που ετοιμάζονται, όπως αυτή που προανάγγειλε ο κ. Τζεντιλόνι, τι σύμπτωση, συμπίπτει τόσο με την προγραμματισμένη απόσυρση της εκτεταμένης ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, όσο και με την "ωρίμανση" της κυκλοφορίας του "ηλεκτρονικού Ευρώ"...

Ξέρω ίσως όλα αυτά σου φαίνονται πολύ... συνωμοσιολογικά. Αλλά αν κοιτάξεις πίσω, το τι έχει συμβεί με το Ευρώ αυτά τα 20 χρόνια θα δεις ότι δεν είναι και τόσο. Τέλος πάντων, κάπου εδώ θα σε αφήσω γιατί νομίζω ότι σε κούρασα με όλα αυτά τα μελλοντολογικά.

Χρόνια Πολλά λοιπόν και Καλή Χρονιά... Πάντα με εκτίμηση».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για την πώληση πυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία έναντι 10 δισ. δολαρίων

23:43

Γιόχανσον: Το οργανωμένο έγκλημα είναι «τόσο ισχυρή απειλή όσο η τρομοκρατία» για τα κράτη της ΕΕ

23:32

Υπ. Ανάπτυξης: Παρατείνεται το μέτρο της δημοσιοποίησης της επωνυμίας επιχειρήσεων σε περίπτωση αισχροκέρδειας

23:25

Ισχυρά κέρδη στην Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ - «Άλμα» 1,9% για τον Nasdaq

23:18

Υπεγράφη η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - Ηνωμένου Βασιλείου στο Πόρτσμουθ

23:03

Κλειστά την Τετάρτη όλα τα σχολεία σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Μαραθώνα - Τι ισχύει για τα ΕΠΑΛ

22:50

Η Ρωσία κατηγορεί την αμερικανική πρεσβεία για διάδοση fake news και απειλεί με απελάσεις

22:42

Σε υψηλό εβδομάδας το πετρέλαιο, με «όχημα» την αισιοδοξία για τη ζήτηση από την Κίνα

22:33

Η Γαλλία στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και άλλους 83 διασώστες στην Τουρκία

22:20

Τουρκία - Σεισμός: Συνεχίζουν τη «μάχη» στα χαλάσματα οι Έλληνες διασώστες - Ανέσυραν ζωντανούς δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο

22:15

ΗΠΑ: Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν

22:04

Όρμπαν: Οι φράχτες προστατεύουν την Ευρώπη - Ζητά χρηματοδότηση από την ΕΕ

22:03

Hellenic Train: Ακυρώσεις δρομολογίων για αύριο Τετάρτη λόγω καιρικών φαινομένων

21:50

Χρυσός: Κέρδη για δεύτερη ημέρα - Βρήκε στήριξη στη σταθεροποίηση του δολαρίου

21:47

Ισραήλ: Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας πενταπλασιάζει τις άδειες οπλοφορίας

21:36

Carlyle Group: Διαπραγματεύσεις για εξαγορά - «μαμούθ» της Cotiviti έναντι 15 δισ. δολαρίων

21:34

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέα σύσκεψη υπό τον Στυλιανίδη εν μέσω επέλασης του χιονιά

21:23

Η Τουρκία απέρριψε προσφορά της Κύπρου για βοήθεια στους σεισμόπληκτους

21:17

Zoom: Σχέδιο για 1.300 απολύσεις και «μαχαίρι» στον μισθό του CEO - «Κάναμε λάθη και είμαι υπέυθυνος»

21:04

Γαλλία: Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

20:50

ΗΑΕ: Βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία, Συρία

20:43

ΗΠΑ: Παραιτείται ο υπουργός Εργασίας Μάρτι Γουόλς - Αναλαμβάνει πόστο στο NHL

20:32

Ουκρανία: Γερμανία, Ολλανδία και Δανία θα στείλουν στο Κίεβο 100 άρματα Leopard 1

20:28

Ρωσία: Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ετοιμασθούν καταφύγια σε όλη την επικράτεια

20:18

Σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - «Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο»

20:13

Λετονία: Φωτιά σε αμερικανικό εργοστάσιο κατασκευής drones που στέλνονται στην Ουκρανία

20:00

Γιατί η κα. Μελόνι «ζήτησε» τον κ. Μητσοτάκη στο τηλέφωνο

19:55

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Προ των πυλών νέο κύμα χιονοπτώσεων - Πως θα λειτουργήσουν την Τετάρτη καταστήματα, σχολεία, Δημόσιο

19:44

«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον Πάουελ

19:42

Cosmote: Δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς Τουρκία και Συρία από σήμερα έως και 14/2