INSIDE OUT

Ο χορός της τοξικότητας και η «κουκούλα» του Διαδικτύου

30-04-2026 | 09:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο χορός της τοξικότητας και η «κουκούλα» του Διαδικτύου

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει την αντιπολίτευση στα ακραία συνθήματα που υιοθετεί. Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για κόμματα που χρησιμοποιούν «απεχθή ρητορική, δανεισμένη από τον υπόκοσμο του διαδικτύου». Η Νέα Δημοκρατία δεν θα παρασυρθεί στον βούρκο της τοξικότητας, τόνισε.

Αν και δεν κατονόμασε κόμμα ή πολιτικό αρχηγό, αναφέρθηκε σε «"θεσμικά" κόμματα» τα οποία «με μεγάλη ορμή μπαίνουν στον χορό της τοξικότητας (...) Είναι ένας κατήφορος, ο οποίος σπέρνει δηλητήριο και μίσος σε ολόκληρη την κοινωνία. Εμείς έχουμε χρέος αυτόν τον κατήφορο να τον σταματήσουμε». «Σε συνθήκες που καθιστούν την ασφάλεια και την ομαλότητα εθνική προτεραιότητα, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι να παρασυρθούμε σε έναν βούρκο», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η απάντηση της κυβέρνησης δίνεται «με το έργο της».

Νέα μηνύματα για επιτελικό κράτος ρόλο βουλευτών

Παράλληλα, ένα καθαρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές, τονίζοντας ότι θέλει πιο ενεργή συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών, αλλά τα όρια στους ρόλος είναι ξεκάθαρα. Η συμμετοχή αποτελεί, όπως είπε, απάντηση στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αναβάθμιση του ρόλου του εκλεγμένου εκπροσώπου κάθε περιφέρειας.

«Θέλουμε ακριβώς τη συμμετοχή του βουλευτή, στο πώς μπορεί να αγωνιστεί για την ανάπτυξη και την προκοπή της περιοχής του. Μιλάμε συχνά για το επιτελικό κράτος, το οποίο αφορά εμάς, την εκτελεστική εξουσία, όχι τη νομοθετική εξουσία. Άλλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, άλλες υποχρεώσεις της Βουλής, αυτά είναι καθορισμένα με απόλυτη σαφήνεια από το Σύνταγμα. Όμως, σε αυτή την περίπτωση η στενή συνεργασία μεταξύ των βουλευτών μας και της κεντρικής κυβέρνησης για την εκπόνηση αυτών των σχεδίων αποκτά μια ξεχωριστή σημασία».

Αποτελεί συνέχεια του μηνύματος που έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο στον απόηχο της επιστολής των πέντε βουλευτών.

Τέλος στην «κουκούλα» του Διαδικτύου

Την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και τη λογοδοσία στο διαδίκτυο αναγνωρίζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να θέτει το ζήτημα της «κουκούλας» στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιβάλλον όπου η ανωνυμία συχνά μετατρέπεται σε όχημα χυδαιότητας και τοξικότητας, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται σε δύο παράλληλους άξονες: Την ενίσχυση των θεσμικών εγγυήσεων για την απρόσκοπτη έκφραση απόψεων, αλλά και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου όπου η ανωνυμία δεν θα αποτελεί ασπίδα για τη συκοφαντία και την επιθετικότητα. Μπορεί στην Ελλάδα η ελευθερία της έκφρασης να είναι απολύτως κατοχυρωμένη αλλά στην ψηφιακή εποχή απαιτούνται επικαιροποιημένες απαντήσεις, ώστε το δικαίωμα αυτό να συνυπάρχει με την ευθύνη και τον σεβασμό.

Πρόταση που οδηγεί σε λουκέτα

«Λαϊκίστικη» χαρακτήρισε το υπουργείο Εργασίας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 32-35 με πλήρεις αποδοχές οδηγεί σε λουκέτα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους», αντέδρασε το υπουργείο.

Μπήκε στο τραπέζι από την αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να συνοδεύεται από στοιχεία, χωρίς αναφορά στις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά έσοδα, στη φορολογική βάση, στην πραγματική οικονομία της χώρας…

«Αυτή είναι η διαχρονική συνταγή του ΠΑΣΟΚ: Ωραία λόγια χωρίς στοιχειοθέτηση, χωρίς ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Το ίδιο αφήγημα που διέλυσε τη χώρα», σχολίασαν από το υπουργείο και πρόσθεσαν: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη ενσωματώσει σύγχρονα εργαλεία ευελιξίας: το ισχύον πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα τετραήμερης πλήρους απασχόλησης, προσφέροντας στους εργαζόμενους την επιπλέον ημέρα ανάπαυσης χωρίς να υπονομεύεται η παραγωγική ισχύς της οικονομίας. Σε αυτό το ΠΑΣΟΚ ψήφισε “ΟΧΙ”».

Από το gov.gr ως τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Τι κοινό έχουν η επιτυχής απορρόφηση των 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με την ψηφιακή μεταρρύθμιση του gov.gr, τη στρατηγική για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και το panic button;

Όλα φέρουν τη σφραγίδα του «επιτελικού κράτους», του τρόπου διοίκησης και διαχείρισης με ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης, συγκεκριμένη στοχοθέτηση και τακτικό έλεγχο που εισήγαγε η κυβέρνηση από το 2019 και το οποίο έχει οδηγήσει σε λύσεις σε μείζονα προβλήματα, αρκετά εκ των οποίων αποτελούσαν παθογένειες δεκαετιών.

Εμβληματικά έργα του επιτελικού κράτους είναι η ψηφιακή μεταρρύθμιση του gov.gr αλλά και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ-, με έργα υποδομών, επενδύσεις και δράσεις, ύψους 36 δισ. ευρώ. Όλα έχουν «βαθύ» αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το gov.gr έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας για εκατομμύρια πολίτες. Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στατιστικά για τον περασμένο μήνα, τον Μάρτιο:

  • πραγματοποιήθηκαν 13.977.000 ψηφιακές συναλλαγές,
  • 1,5 εκατομμύριο υπεύθυνες δηλώσεις εκδόθηκαν χωρίς καμία φυσική παρουσία,
  • πάνω από 10,1 εκατομμύρια άυλες συνταγογραφήσεις και παραπεμπτικά εκτελέστηκαν ψηφιακά,
  • σχεδόν 300.000 ραντεβού κλείστηκαν μέσω των εφαρμογών υγείας.
  • 240.000 αιτήματα πολιτών απαντήθηκαν άμεσα από τον ψηφιακό βοηθό mAigov.

Στοιχεία που φανερώνουν επίσης τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε φαρμακοιατρική περίθαλψη και σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπου επί πολλά οι πολίτες κατέφευγαν στη «γνωριμία».

Δεν είναι μόνο αυτά: 5,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και 3,2 εκατομμύρια χρησιμοποιούν ενεργά το Gov.gr Wallet.

Η ίδια φιλοσοφία διαπερνά και κρίσιμα εργαλεία, όπως το «112», όπου η τεχνολογία αξιοποιείται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποδεικνύοντας ότι το ψηφιακό κράτος μπορεί να είναι και ανθρώπινο κράτος.

Σημαντικές υποδομές προωθούνται και από τους πόρους 36 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο έχει επιφέρει θετικές αλλαγές σε μείζονα πεδία δημόσιων πολιτικών, όπως η δημόσια υγεία και η δημόσια εκπαίδευση.

Για παράδειγμα, 23,5 χιλιάδες νοικοκυριά, όσος δηλαδή είναι ο πληθυσμός μιας πόλης του μεγέθους του Πύργου, έχουν αποκτήσει χάρη στα προγράμματα «Σπίτι μου» Ι και ΙΙ το δικό τους κεραμίδι τα τελευταία δύο χρόνια.

Με την εφαρμογή στο κινητό, το γνωστό panic button, 2.147 γυναίκες έχουν σωθεί χάρη στην επέμβαση της ΕΛΑΣ από περιστατικά κακοποίησης μέσα στο σπίτι τους.

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, το 2025 η Ελλάδα παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη σε ετήσια βάση σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην άσφαλτο.

Ευχαριστώ από τον Εμίρη του Κατάρ

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στάση της» από τον Εμίρη του Κατάρ κατά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Σταθήκατε στους φίλους σας σε αυτήν τη σύγκρουση», ανέφερε.

Ο Σεΐχης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για το κρίσιμο διεθνές περιβάλλον, με τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό όλων των χωρών του Κόλπου» και υποστήριξε το Κατάρ «απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Εκτιμώ τη δέσμευση του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα. Η οικονομία μας έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο. Έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό ΑΕΠ στην ιστορία του ΟΟΣΑ και αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ». Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του ότι ανοίγει «ένα καινούργιο κεφάλαιο στην οικονομική συνεργασία» των δύο χωρών.

Emily in Paris στη Μύκονο

Την ώρα που η Λίνα Μενδώνη και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος παρουσίαζαν στο Υπουργικό το πενταετές πλάνο για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα, ο πρωθυπουργός παρενέβη για τη σειρά του Netflix «Emily in Paris». Χαριτολογώντας, είπε η σειρά έρχεται στη Μύκονο στα τέλη του Μαΐου για τα γυρίσματα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι φανατικός της σειράς.

Στη Μύκονο θα βρεθούν η πρωταγωνίστρια της σειράς Λίλι Κόλινς και τα υπόλοιπα μέλη του καστ. Και σε χαλαρό κλίμα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ενδιαφέρονται να κάνουν κάποια cameo εμφάνιση.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:36

Ξεκινούν οι αιτήσεις για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

10:23

Βογιατζόγλου: Πτώση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το 2025

10:15

Interwood Ξυλεμπορία: Αύξηση κύκλου εργασιών και EBITDA το 2025

10:08

Societe Generale: Ξεπέρασαν με άνεση τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου

10:06

Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία 281 εκατ. ευρώ, σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2026

10:03

Όμιλος Aktor: Πώς εξασφάλισε μακροχρόνια συμβόλαια αξίας 9 δισ. ευρώ

10:02

Στην ασφάλιση, ο σύμβουλος που εμπιστεύεσαι είναι το insurancemarket

09:55

Credit Agricole: Έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα πρώτου τριμήνου

09:43

Αγωνιούν για πρόσβαση στα φάρμακα οι 500.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα

09:38

Γαλλία: Απέτυχε να αναπτυχθεί η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

09:35

Νέο fund άνω των 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ομάδα του Phaistos

09:24

Volkswagen: Πτώση 14% στα κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω δασμών και Κίνας

09:16

Samsung Electronics: Οκταπλασιάστηκαν τα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

09:10

Ο χορός της τοξικότητας και η «κουκούλα» του Διαδικτύου

09:04

Παίζει τα ρέστα του με τη βίλα του «Σημαδεμένου»

09:00

Fuel Pass: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

08:56

Αναβαθμίζεται και επεκτείνεται σε νέα πεδία το e-katanalotis – Τι αλλάζει

08:47

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει νέα «ισχυρή και σύντομη» επίθεση στο Ιράν

08:45

Πρωτομαγιά: Ακινητοποιημένα πλοία, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, τρένα, προαστιακός

08:41

Jumbo: Η Τουρκία, ο νέος τύπος καταστημάτων και το κόστος του πολέμου

08:36

Πιερρακάκης προς ΝΣΚ: Επιτάχυνση διαδικασιών για τα θύματα σε Μάτι, Μάνδρα και Τέμπη

08:33

Από Hilton σε The Ilisian: Το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει στο luxury hospitality

08:21

Natura: Στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει «παράθυρο» δόμησης - Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και οικόπεδα

07:58

Εξοικονομώ: Τι σημαίνει να μην «βγει» η προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου - Τι χάνεται σε επιδοτήσεις και πληρωμές

07:53

Σε υψηλό 4 ετών το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 126 δολάρια

07:47

Το πραγματικό σοκ στις τιμές των τροφίμων έρχεται…

07:40

Σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος πολυετής Προϋπολογισμός - Τι αλλάζει στις προβλέψεις

07:34

MSCI: Μοναδική περίπτωση η επιστροφή της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές - Ευκαιρία για τους επενδυτές

07:21

Lamda - Ελληνικό: Πότε «ανοίγουν οι πύλες» του «Sports Park» - Οι εγκαταστάσεις και οι επόμενες φάσεις

07:14

Χρέη στην Εφορία: Η αύξηση των φρέσκων οφειλών «απειλεί» τις 72 δόσεις - Αγκάθι η τακτοποίηση