INSIDE OUT

Αρχηγοί με φτερά κι αρχηγοί-βαρίδια - Τι είδε ο Γιάνης στο Νταβός - Αχός δραχμής στο περιβάλλον Καρυστιανού

Μαρία Νταλιάνη
23-01-2026 | 08:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αρχηγοί με φτερά κι αρχηγοί-βαρίδια - Τι είδε ο Γιάνης στο Νταβός - Αχός δραχμής στο περιβάλλον Καρυστιανού
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega κλείνει η εβδομάδα και οι ελπίδες για αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετατοπίζονται για την άνοιξη, όταν αναμένεται να ανακοινωθούν τα κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού.

Η εκτίμηση ψήφου βρίσκει για άλλη μια φορά μπροστά και με διαφορά τη ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση νιώθει στην ανάσα της Ζωής, η οποία με τη σειρά της νιώθει την ανάσα του Βελόπουλου.

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για Συνέδριο σε δύο μήνες κι όπως φαίνεται θα πάει με ψαλιδισμένα φτερά προσδοκώντας το θαύμα. Στο εσωτερικό του η ηγεσία συνεχίζει αυτό που έκανε πάντα, έτοιμη να βγάλει το σπαθί απ’ το θηκάρι εάν κάποιος επισημάνει αυτό που καταγράφουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή η βελόνα του παραμένει κολλημένη στα ποσοστά των ευρωεκλογών και κάτω.

Βαρίδια

Παρά τις προσπάθειες για να παρουσιάσει πρόγραμμα, ομάδα και μήνυμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να δυσκολεύεται πολύ, παρ’ ότι σε συντριπτικό βαθμό τα μέλη τομέων κλπ είναι δικής του επιλογής. Στο ερώτημα που συνήθως δείχνει ποιος αρχηγός είναι βαρίδι και ποιος δίνει φτερά στο κόμμα του, οι επιδόσεις είναι πενιχρές.

Σολομώντεια λύση

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ ακόμα αναζητούν τη συνταγή και χρεώνουν στον Δήμαρχο της Αθήνας ότι επειδή πετάγεται στα όργανα το κόμμα παραμένει καθηλωμένο, ο Πρωθυπουργός έχει ν ’αντιμετωπίσει προκλήσεις που υπερβαίνουν τις δυνάμεις μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας του νότου.

Εισερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ζήτησε ο Αντόνιο Κόστα για να αξιολογηθούν συνολικά οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, υπέδειξε μια σολομώντεια λύση στην πρόταση Τραμπ για δημιουργία «παράλληλου ΟΗΕ» (Συμβούλιο Ειρήνης), υπό τον ίδιο ως ισόβιο Πρόεδρο.

«Οι 13 χώρες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης να προσυπογράψουν την προσχώρησή τους μόνο για το ζήτημα που αφορά την επόμενη μέρα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γάζα και για όσο χρόνο αυτό απαιτηθεί. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια εύλογη συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να συμμετέχουμε στη διαδικασία ειρήνης στη Γάζα» δήλωσε. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει έντονα ενδιαφέρον για την περιοχή, χωρίς όμως ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε έναν νέο ΟΗΕ που να λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τον ΟΗΕ».

Με άλλα λόγια, αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να μπει κι η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ.

Το θέμα απασχολεί έντονα τις χώρες που προσκλήθηκαν από τις ΗΠΑ, και φυσικά ήταν βασικό θέμα συζήτησης

πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Ισορροπίες

Στη συνέχεια χαιρέτισε τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Τραμπ στο Νταβός. Και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένας «λογικός συμβιβασμός» που θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία της Δανίας και της Γροιλανδίας. «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, αναγνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά πιστεύω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι, σταθεροί αλλά εποικοδομητικοί, μπορεί να βρεθεί μία λύση».

Μαραθώνιος επαφών

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Κυριάκο, που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της συνοχής της ευρωπαϊκής οικογένειας, και των αμερικανικών πιέσεων που έχουν κάνει ήδη την Ελλάδα χώρα εισόδου LNG στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεύτερες σκέψεις τον κράτησαν μακριά από το Νταβός φέτος, όμως μπροστά του έχει άτυπη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ στο τέλος του μήνα, Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, Διάσκεψη του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου (χωρίς Τζέι ντι Βανς που είχε κάνει πέρισυ επεισοδιακό ντεμπούτο), Συνέδριο για AI στην Ινδία στις 19 Φεβρουαρίου, και ενδιαμέσως αναζητείται ημερομηνία για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τι είδε ο Γιάνης στο Νταβός

Στο Νταβός δεν προσκλήθη ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθεί τις εργασίες του.

Σε μακροσκελή ανάρτηση ο Πρόεδρος του Μερα25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι «η πιο σημαντική ομιλία δεν ήταν αυτή του Τραμπ. Δύο άλλες ήταν οι κορυφαίες τοποθετήσεις. Πρώτη, η ομιλία του Λούτνικ, του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου, ο οποίος είπε στο κοινό του: Δεν ήρθαμε εδώ για να ενσωματωθούμε στο παγκοσμιοποιημένο σας σύστημα. Ήρθαμε εδώ για να το θάψουμε!.

Και η δεύτερη τοποθέτηση, το ίδιο σημαντική, ήταν εκείνη του Μαρκ Κάρνεϊ, του Καναδού πρωθυπουργού, μια ακροκεντρώα προσωπικότητα του κατεστημένου που, πάραυτα, αναδείχθηκε στο Νταβός ως ο σημαιοφόρος του τέλους της διεθνούς τάξης που ηγείται η Αμερική».

Ο Γιάνης αποκάλυψε έτσι σε ευρύτερα κοινά τον λόγο για τον οποίο αποχώρησε προχθές βράδυ ενοχλημένη από το δείπνο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Και δραχμή και αμβλώσεις

Μένοντας λίγο περισσότερο στις εποχές που όλη η ΕΕ και ο κόσμος κράταγαν την ανάσα τους για μια δήλωση του κ. Βαρουφάκη, άλλοι από αγωνία, άλλοι από φόβο, κι άλλοι από περιέργεια να δουν αν θα ξεκινήσει το ξήλωμα της ευρωζώνης, υπήρχαν ακαδημαϊκοί που υπερθεμάτιζαν για την επιστροφή στη δραχμή, έξω απ’ το ραντάρ των ΜΜΕ.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, η οποία σήμερα είναι είναι στο πλευρό της κ. Καρυστιανού.

«Δεν πρόκειται, φυσικά, να βάλω υποψηφιότητα, αλλά, όσο μπορώ, θα τη βοηθάω στα οικονομικά», αποκάλυψε (ΑΝΤ1).

Το 2015 πάντως, σε ημερίδα με θέμα τη διαγραφή χρέους και μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, η πρώην Πρύτανης έβλεπε θετικά την επιστροφή στη δραχμή. Σήμερα διευκρινίζει ότι έχει τελειώσει η περίοδος κατά την οποία η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα βοηθούσε τη χώρα.

Επίσης μίλησε και για το δημογραφικό λέγοντας ότι «έχει βγει ένας υπολογισμός για το 2135, που θα είναι ο τελευταίος Έλληνας ή Ελληνίδα που θα γεννηθεί σε αυτή τη χώρα. Ακόμη, είναι τραγικό το ότι, εδώ, κάθε χρόνο γίνονται 40.000 εκτρώσεις».

Οι επιπτώσεις από το ξεδίπλωμα των θέσεων της κ. Καρυστιανού και συνεργατών της για κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, αναμένεται να φανούν στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων.

Αν και το παρασκήνιο βοά από την πεποίθηση ότι η ανακίνηση τέτοιων ζητημάτων δεν είναι ατύχημα, αλλά λεπτομερώς σχεδιασμένη πολιτική με στόχο την πόλωση και συσπείρωση περισσότερων γύρω από το εγχείρημα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

21:03

Γαλλία-καύσωνας: 74 θάνατοι από πνιγμό από τις 18 Ιουνίου στη χώρα

20:58

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας

20:45

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

20:41

Σέρρες: Εγκλεισμό μέχρι 10 έτη σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον 16χρονο για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου

20:36

Ελβετία: Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη συνεχή ημέρα, με 39°C

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία