
Ηχηρό μήνυμα για τον κίνδυνο εθνικής κρίσης, εξαιτίας του τραυματισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ηχηρό και καθαρό ήταν επίσης και το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέστη στην ίδια εκδήλωση, προς τιμήν της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Οι δύο πρώην ενώνουν ξανά δυνάμεις προκαλώντας εκ νέου βραχυκύκλωμα στο σώμα της ΝΔ, και πονοκέφαλο στο Μαξίμου.
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. «Η πολιτική ομαλότητα, ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία, έχουν ως θεμελιώδες προαπαιτούμενο την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, την εμπέδωση κράτους δικαίου, την ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όταν αυτά αμφισβητούνται, όταν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και μάλιστα διαρκώς διευρυνόμενο, πιστεύει ότι αυτά δεν ισχύουν, ότι οι ευαίσθητοι θεσμοί χειραγωγούνται, ότι το κοινοβούλιο υποβαθμίζεται, ότι οι κυβερνήσεις αγνοούν τις ανάγκες της και δεν καταλαβαίνουν τις αγωνίες της, ότι οι ισχυροί δεν ελέγχονται, ότι η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται επί των λιγότερο ευνοημένων πολιτών τότε έχουμε κρίση». υπογράμμισε.
Με λίγα λόγια, είπε ότι υπάρχει η πεποίθηση πως οι θεσμοί χειραγωγούνται, δηλαδή κατευθύνονται, ότι η Βουλή απαξιώνεται, υπάρχουν ισχυροί εκτός ελέγχου, και ότι η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται μόνο στους αδύναμους.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι η «αποκατάσταση του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των πολιτών αν αποβεί ανέφικτη ή άκαρπη, οδεύουμε προς μείζονα θεσμική κρίση. Αν υποτιμηθεί ή αγνοηθεί, βαδίζουμε ολοταχώς σε πολιτική κρίση πρώτου μεγέθους. Σημειώνω ότι η Ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιου είδους κρίσεις, στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω πρωτίστως γεωπολιτικών συνθηκών, συμπίπτουν σχεδόν πάντοτε με εθνικές κρίσεις».
Τρέχει
Τζαρζαρίσματα δεν έχει μόνο η ΝΔ, εξαιτίας της ψυχολογικής απόστασης μεταξύ των δύο πρώην και του νυν Πρωθυπουργού, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ, το θέμα όμως δεν είναι οι πρώην, καθώς πλέον δεν υπάρχουν, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα και η κολλημένη βελόνα. Ένα χρόνο μετά τις εσωκομματικές εκλογές, κατά το οποίο ο ηγεσία του κόμματος απόλαυσε ησυχία και ηρεμία εκτιμώντας ότι έτσι θα πήγαινε μέχρι τις εκλογές, μεγάλο κομμάτι της βάσης βράζει για τις επιδόσεις. Κομματικά στελέχη και βουλευτές σε επαφή με ψηφοφόρους εισπράττουν την αγωνία για το που πάει το ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτό το κλίμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να δει τους εναπομείναντες του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, (Λαλιώτη, Σκανδαλίδη κλπ) και τον πρώην Πρόεδρο Βενιζέλο. Η ελπίδα είναι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών να ανάψει ξανά η πασοκική σπίθα στην κοινωνία.
Όλοι μέσα
Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν οι πολυπληθείς Γραμματείες της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Η προσπάθεια να χωρέσουν όσοι περισσότεροι είναι δυνατόν είναι εμφανής. Στην Πολιτική Γραμματεία της ΚΟΕΣ μπήκαν όλοι όσοι κατέβηκαν στις εσωκομματικές (+Νάντια και Κατρίνης), ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αλλά υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει.

Ο Μιχάλης Αεράκης, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ από τ’ Ανώγεια, γνωστός σε ευρύτερα κοινά από τον ρόλο του ιερέα στον Σασμό, υποψήφιος ευρωβουλευτής το ’24, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Κρήτης και προσωπικός φίλος του Προέδρου Ανδρουλάκη. Ο κ. Αεράκης είναι το αλάτι και το πιπέρι στην ΠΓ της ΚΟΕΣ, που αποτελεί το κεντρικό όργανο πολιτικής του Συνεδρίου.
Το οποίο Συνέδριο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνει με την φημολογία να το σέρνει από Φλεβάρη σε Μάρτη, κι από ‘κει ίσως σε καλοκαίρι.
Έκοψε τον Χρήστο
Από τις Γραμματείες της ΚΟΕΣ, κόπηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο ιθύνων νους πίσω από τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Παρουσία στην Οργανωτική Γραμματεία έχουν από το ΚΙΝΑΛ, - μην ξεχνάμε ότι το κόμμα είναι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή έχει συνιστώσες-, οι κ.κ. Θ. Μαργαρίτης και Απόστολος Πόντας. Ο πρώτος εκπροσωπεί την Ανανεωτική Αριστερά, και θα έχει τις δυσκολίες του στον δρόμο για το Συνέδριο, εκτός αν η ηγεσία κάνει την large κίνηση να τον κουβαλήσει οργανωτικά.
Πρόγραμμα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Γραμματεία Προγράμματος, καθώς το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε ήδη από τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ – άρα δεν ισχύει ότι δουλεύεται από τα όργανα, επικυρώνεται από το Συνέδριο και στην συνέχεια παρουσιάζεται. Σ’ αυτή την Γραμματεία έχουν μπει βουλευτές στη λογική να μην μείνει κανείς εκτός, ενώ στο πλαίσιο επούλωσης πληγών, τοποθετήθηκαν και στελέχη όπως η ικανότατη Τασούλα Χατζηδάκη.

Η κ. Χατζηδάκη που έχαιρε ευρύτερης εκτίμησης στην βάση για την δουλειά της στο οργανωτικό, είδε μια μέρα πριν ένα χρόνο, την πόρτα του γραφείου της ν’ ανοίγει και να της ανακοινώνεται να τα μαζέψει, για να καθίσει στην καρέκλα ο Ηρακλής Δρούλιας, από τον κλάδο των μηχανικών φίλων του Προέδρου, τις επιδόσεις του οποίου όλοι είδαν στις περιφερειακές συνδιασκέψεις που έχουν διοργανωθεί έως τώρα ανά την Ελλάδα.
Σημείωση: Με τις πολυδιαφημισμένες περιφερειακές συνδιασκέψεις που εκκρεμούν τι θα γίνει άραγε; Μυστήριο.
Επίσης στην ίδια Γραμματεία έχουν μπει με τις εξής ιδιότητες: ο Στέργιος Χατζηδιάκος δικηγόρος, ο Διονύσης Ρίζος εργατολόγος, η Μαρία Τσιρώνη γιατρός-καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ο Ιωάννης Στούπας υποψήφιος βουλευτής 2023, η Αναστασία Χαλιάπα διδάκτωρ Χαροκόπειου. Ομως δεν έχουν μπει όλοι οι επικεφαλείς των 34 Τομέων οι οποίοι όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρόεδρος, δούλεψαν σκληρά όλο το καλοκαίρι για να εκπονήσουν το πρόγραμμα της ΔΕΘ. Κι άλλο μυστήριο.
To be continued
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.