INSIDE OUT

Αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης από την ντρίπλα Τριαντόπουλου - Ποιος είχε την ιδέα - Κοτζιάς για Τσάφο

Μαρία Νταλιάνη
19-03-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης από την ντρίπλα Τριαντόπουλου - Ποιος είχε την ιδέα - Κοτζιάς για Τσάφο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μετά από πολύ καιρό και περιδίνηση με σεισμολόγους, διεθνολόγους και οικονομολόγους, επιτέλους επανακάμπτουν ζωηροί και ντούροι οι συνταγματολόγοι. Το τριπλό κυβερνητικό loop, να πάει κατευθείαν στο δικαστικό συμβούλιο ο Χρ. Τριαντόπουλος, αποδεχόμενος εκ των προτέρων την παραπομπή του από την Προανακριτική της Βουλής, βραχυκύκλωσε και την αντιπολίτευση, και τους συνταγματολόγους. Επί της ουσίας είναι μια καλή κυβερνητική ντρίπλα μετά τον τραυματισμένο ανασχηματισμό λόγω Δοξιάδη και Τσάφου. Τυπικά μιλώντας, την παραπομπή του κατευθείαν στο δικαστικό συμβούλιο ζήτησε ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο ιθύνων νους

Τα εύσημα για την κίνηση που αλλάζει την ατζέντα ανήκουν σ’ αυτόν, που θυμήθηκε την ιδέα του Νίκου Αλιβιζάτου.

Με τον τίτλο, αλλά και στόχο του άρθρου, «Τέμπη, υπάρχει λύση για να εκτονωθεί η ένταση», ο έγκριτος Συνταγματολόγος γράφει στις 9 Φεβρουαρίου άρθρο στην Καθημερινή ως εξής:

«Σκέφθηκα, λοιπόν, να επαναφέρω μια πρόταση που είχα διατυπώσει για το θέμα, υπό παρόμοιες περιστάσεις, το 2009. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση του τοξικού κλίματος, χωρίς να παραβιαστεί στο παραμικρό το γράμμα του άρθρου 86 του Συντάγματος, ούτε και του νόμου 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Θα πρότεινα λοιπόν σε όλα τα κόμματα της Βουλής να συμφωνήσουν στο να παραπέμψουν απευθείας στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου τους υπουργούς, τους συνεργάτες και τους υφισταμένους τους, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ενέχονται, άμεσα ή έμμεσα, στην τραγωδία των Τεμπών. Και τούτο, αποφασίζοντας μεν να συστήσουν την προβλεπόμενη προανακριτική επιτροπή, αλλά χωρίς να περιμένουν από αυτήν να προβεί στην προβλεπόμενη προκαταρκτική εξέταση».

Η ιδέα Αλιβιζάτου πέφτει στο τραπέζι πριν το δεύτερο κύμα των μεγάλων διαδηλώσεων για τα Τέμπη (28 Φεβρουαρίου), και μετά τις πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις (26 Ιανουαρίου). Πριν έρθει και το τσουνάμι των δημοσκοπήσεων, πριν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Πονηροί

Ήδη, ξεκίνησε η μάχη. «Προβάλλεται από κάποιους (πονηρούς ή αδαείς;) ότι το αίτημα Τριαντόπουλου να μην γίνει Προανακριτική Επιτροπή για τις ευθύνες του στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο είναι ''πράξη γενναιότητας''» σημειώνει ο Ξενοφών Κοντιάδης.

«Και όλα όσα θα μπορέσει να φέρει στο φως η Προανακριτική αν αφεθεί να εργαστεί με τις σημαντικές ανακριτικές αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος; Θα ''μπαζωθούν'' κι αυτά; Όχι ευχαριστώ, να λείπει τόση ''γενναιότητα''».

Για γενναία πρόταση Τριαντόπουλου, έκανε λόγο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Η διαδικασία

Η αποδοχή της πρότασης Τριαντόπουλου από την πλειοψηφία, σημαίνει καταρχήν ότι θα γίνει. Αύριο, Πέμπτη λογικά, την συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής θα δρομολογηθούν τα δέοντα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα προτείνει, η πλειοψηφία (ΝΔ) θα ψηφίσει, και μετά από λίγες μέρες, η Προανακριτική θα κλείσει τις εργασίες της. Όλο το ανακριτικό υλικό για τον υφυπουργό Τριαντόπουλο θα πάει κατευθείαν στο δικαστικό συμβούλιο, και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μούδιασμα και αντιδράσεις

Προφανώς, ουδείς από την αντιπολίτευση διαβάζει Καθημερινή. Η αποδοχή της ιδέας του από την κυβέρνηση, αιφνιδίασε πλήρως την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας βρέθηκαν χθες αμήχανα στα τηλεοπτικά πάνελ. Το σενάριο να μην γίνει η Προανακριτική αφαιρεί τίτλους, πρωτοσέλιδα και διατήρηση τους κλίματος Τεμπών στον αφρό. Μπορεί οι συνεδριάσεις της να είναι κλειστές, όμως στους διαδρόμους της Βουλής, το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ πάντα κάνει την δουλειά του. Τώρα, δεν θα υπάρχει δουλειά, άρα ούτε και τα παρελκόμενα.

Το δικαστικό συμβούλιο αποτελείται από κορυφαίους δικαστικούς, και λειτουργεί απομονωμένα. Ούτε ερωτήσεις από τον Πολάκη, ούτε δηλώσεις στο περιστύλιο, ούτε πάνελ στα κανάλια. Mute.

Κραταιά Ζωή

Η εξέλιξη σίγουρα σοκάρει περισσότερο την Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξακολουθεί να καλπάζει δημοσκοπικά. Και μπορεί τυπικά μιλώντας, η Alco (για τον Alpha)

να την βγάζει τρίτη, όμως υπάρχουν άλλες δύο (Real Polls, Interview), που της δίνουν την δεύτερη θέση, γεγονός που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στο ΠΑΣΟΚ. Της GPO η εμβόλιμη εξπρές, δεν πιάνεται καθώς δεν υπήρχε ερώτημα περί πρόθεσης ψήφους, όπως σημείωσε την περασμένη Παρασκευή ο έμπειρος Ανδρέας Δρυμιώτης (One).

Γεγονός είναι ότι πλέον η Ζωή κοιτάει στα μάτια το Νίκο Ανδρουλάκη, είτε είναι λίγο πάνω, είτε λίγο κάτω.

Μακεδονομάχος

Για το μέλλον της Ζωής ρωτήθηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. «Πώς σχολιάζετε ότι στην δημοσκόπηση της Alco βγαίνει πως η Κωνσταντοπούλου, κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση; Θα ενταχθεί σε συμμαχίες για την κεντροαριστερά;» ρωτήθηκε (Action24).

Για το πρώτο σκέλος ο Κοτζιάς σημείωσε ότι καταρχήν «επηρεάζουν πολύ τα ΜΜΕ, κι επίσης εμφανίζεται πολύ δυνατό στο θέμα των Τεμπών στην Βουλή». Για το δεύτερο, επισήμανε ότι έψαξε τις ανακοινώσεις της για τους κ.κ. Τσάφο και Δοξιάδη και δεν βρήκε τίποτα. «Η ίδια πρέπει να προσδιορίσει τι είναι. Κι αν έχει διάθεση και ικανότητα να δει κι άλλα θέματα, πέρα από τα Τέμπη. Την είδα σε μια συνέντευξη και μου θύμισε Μακεδονομάχο».

Του Fletcher

Σε αντίθεση με την Ζωή, ο Κοτζιάς έχει πολύ άποψη για το νέο υφυπουργό Ενέργειας.

«Έριξα μια ματιά στο βιογραφικό του και είδα ότι έκανε Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher, στην Βοστώνη. Εκεί ζουν 200.000 Έλληνες, λίγο παραπάνω, πίσω από το Χάρβαρντ είναι το ωραίο κτίριο του CES, με το γραφείο της Ελένης Παπούλια. Τα ελληνικά και κυπριακά θέματα συζητούνται συνέχεια. Είναι δυνατόν ο κ. Τσάφος να μην γνωρίζει για το Κυπριακό;»

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

21:03

Γαλλία-καύσωνας: 74 θάνατοι από πνιγμό από τις 18 Ιουνίου στη χώρα

20:58

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας

20:45

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

20:41

Σέρρες: Εγκλεισμό μέχρι 10 έτη σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον 16χρονο για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου

20:36

Ελβετία: Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη συνεχή ημέρα, με 39°C

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία